Kalaland

Door Rob V.
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
10 november 2018

Als je met de Thai praat over de stand van het land heb je de term vast weleens gehoord: Kalaland. Je kunt het tegenkomen in cartoons of liedjes, zoals recentelijk in het liedje ‘dit is mijn land’ (ประเทศกูมี). Het is een weinig vleiende term, maar was betekent het nu precies?

Een bekend Thais gezegde is ‘kòb nai kàlaa’ (กบในกะลา), de kikker onder de kokosnootschil. Deze kikker woont onder de kala, en weet niets van de buitenwereld. Naar zijn idee is de wereld niet groter dan de kokosnoot waaronder hij leeft. Een onwetende, domme, kikker die echter zelf van mening is dat hij precies weet hoe de wereld in elkaar steekt.

De term Kala drijft dan ook de spot met de oude garde, de dinosaurussen die nog in de steentijd leven en de moderne wereld ontkennen of niet willen kennen. Door Kalaland als synoniem voor Thailand te gebruiken laat men duidelijk weten dat een deel van de Thaise maatschappij (de ultra nationalisten) zich in eigen gelijk wikkelen als waren Thailand een utopisch land, blind voor de ontwikkelingen in de wereld.

Enige voorbeelden waarin Kala(land) voorbij komt zetten:

 • In het liedje ‘dit is mijn land’ rappen ze ‘Het land waar mensen in blijheid leven maar wel onder de kala’. Zoals bekent is dit liedje momenteel trending.
 • Studenten liepen in 2017 tijdens de openingscerenomie van een sportevenement met een spandoek waarop stond ‘Thailand is Kalaland’ (ไทยแลนด์แดนกะลา,Thailaen den kàlaa). In no time gingen foto’s rond op social media. Critici noemde dit een belediging en een teken van (land)verraad.
 • In de populaire cartoon KattenBalzak (ไข่แมว, Khài Meow) zien we vaak Thailand als kala op een klein eilandje midden in de grote oceaan. Hier leven de Thaise dino’s waaronder bekende personen zoals premier generaal Prayuth en vice-premier generaal Prawit.

Bronnen:
en.wiktionary.org/wiki/

www.khaosodenglish.com/

www.facebook.com/cartooneggcatx

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Kalaland”

 1. Leo Th. zegt op

  Beste Rob, je hebt ons weer een wetenswaardig artikel voorgeschoteld, waarvoor mijn dank. In de omgeving van Chiang Rai is er elk seizoen een massale verplaatsing van honderduizenden kikkers/padden waar te nemen. Ik reed er een keer met mijn (huur) auto tegen schemeringstijd op een rustige binnenweg, die vergeven was van deze amfibieën en tot mijn grote spijt kon ik niet vermijden dat een aantal onder mijn autobanden werden vermorzeld. Die hadden in feite beter onder hun kala kunnen blijven, maar ja, ze willen zich voortplanten en dat instinct wint het zo goed als altijd van het verstand, zoals bij mensen ook het geval is. Denk trouwens dat de term Kala op veel meer mensen dan alleen in Thailand van toepassing is. Ik verdenk zelfs de Amerikaanse president Trump ervan dat hij ook onder een kala leeft.

 2. jacques zegt op

  Allereerst wil ik even een compliment maken voor jouw inbreng en je bent een aanwinst voor dit blog. Een betrokken mens die o.a., nadenkt over zijn functioneren in het leven. Ik las jouw leed m.b.t., het overlijden van jouw grote liefde en wat het jouw gedaan heeft. Het leven gaat door en de verwerking duurt voort. Wat ik van je lees doet mij deugt en je zit niet bij de pakken neer.

  Wat de Thaise mentaliteit betreft lezen en zien we bij voortduring in het nieuws. Er zijn veel mensen met beperkingen, vaak zelf opgelegd door invloeden zoals religie, maar ook de normen en waarden die door de omgeving worden ingegeven. De kinderhersenspoeling van o.a.,ouders die niet beter weten. De vicieuze cirkel van het leven. Zonder dit is het kennelijk voor deze groep mensen niet mogelijk om te functioneren, maar erger nog is het opleggen van hun gedachtengoed aan anders denkenden. Dinosaurussen vind je zoals gezegd overal en zij hebben een negatieve invloed op de maatschappij. Er is nog hoop en de lange adem zal mogelijk verandering te weeg brengen, maar de groep dinosaurussen is talrijk en sterk aanwezig. De jeugd heeft de toekomst en niets blijft uiteindelijk hetzelfde. Voor Thailand verwacht ik niet snel verandering en verbetering, want dat zou o.a., voor de doelgroep gezichtsverlies inhouden en dat moet ten allen tijden voorkomen worden. Ook is onbekend nog onbemind voor velen. Eerst maar eens kijken hoe de verkiezingen gaan uitvallen, maar het grote gebeuren zal toch echt door de bevolking zelf te weeg gebracht moeten worden. Rappers kunnen daar hun steentje toe bijdragen.

 3. Rob V. zegt op

  Beste Leo en Jacques. Bedankt voor de complimenten en lieve woorden. Dit stukje is in mij ogen wat kort maar toch gewoon een leuk weetje. Ik hoop dat ook met wat korte achtergronden de lezers het mooie Thailand beter leren begrijpen. Uiteraard kun je mooie parallellen maken met andere landen want waar zijn er geen struisvogels te vinden?

  Vroeger kon ik deze dingen waar ik over schrijf met mijn lief bespreken, ik mis die gesprekken met haar nog wel ontzettend. Ook wat er nu speelt in aanloop naar de verkiezingen hadden we het vast en zeker samen over gehad. Misschien is dit wel een uitlaatklep dit soort achtergronden nu zo te delen op het blog. Kan ik mijn ei kwijt. Dat en ik hoop dus gewoon dat mijn medemens die wat met Thailand heeft wat meer over het land leert.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website