‘Bevrijd mij alstublieft uit deze Thaise hel’

Johan van Laarhoven heeft koning Willem Alexander om hulp gevraagd. In een emotionele brief vraagt hij de koning zich in te zetten voor een rechtvaardige behandeling. Van Laarhoven is in Thailand veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar. “Majesteit, ik heb niets strafbaars gedaan.” 

Vanuit wat ‘de hel van Bangkok’ wordt genoemd schrijft Van Laarhoven: “Ik ben op de hoogte van uw goede contacten met het Thaise koninklijk huis. Een koningshuis dat onlangs een vreselijk verlies te verwerken heeft gekregen, waarvoor ik hier ook mijn innige deelneming betoon.”

Van Laarhoven wil dat Nederland om zijn uitlevering vraagt. “Mag ik u vanuit het diepste van mijn hart vragen uw contacten aan te wenden voor een rechtvaardige behandeling van mij en mijn vrouw? Wilt u mij helpen, majesteit? Bevrijd mij alstublieft uit deze Thaise hel.”

Van Laarhoven zit sinds 2014 gevangen in Thailand, waar hij werd veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar. De oud-coffeeshophouder werd daar op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie aangehouden. “Majesteit, ik heb niets strafbaars gedaan”, benadrukt Van Laarhoven. “Een jointje verkopen, kopen en roken mag in Nederland.”

De Thai erkennen dat Van Laarhoven in Thailand nooit iets strafbaars heeft gedaan en dat ze hem uitsluitend hebben veroordeeld voor het verkopen van cannabis in Nederland. Het geld dat hij daarmee verdiende, noemen de Thai ‘drugsgeld.’ “En als ik in Thailand een noedelsoep afreken met dat ‘drugsgeld’, is dat dus witwassen. Zo komt het dat ik deze brief schrijf, liggend op de betonnen vloer van mijn cel. Ik zit sinds 2014 opgesloten, nog 100 jaar te gaan. Ik ben overigens 56 jaar.”

De Nationale Ombudsman bemoeit zich inmiddels met de zaak en ook hebben negen politieke partijen onder leiding van Vera Bergkamp Kamervragen gesteld aan de minister van Veiligheid en Justitie. “Dat geeft mij moed” schrijft Van Laarhoven, wiens gezondheid achteruit holt. “Ik ben bijna 40 kilo afgevallen. Ik heb hartklachten, mijn galblaas moet worden verwijderd en ik heb over mijn hele lichaam rare zweren. Majesteit, het gaat niet goed met mij.”

De brief aan de koning is voor Van Laarhoven het laatste redmiddel. “Majesteit, ik ben misschien maar een simpele oud-coffeeshophouder. Ik ben geen nationaal exportproduct. Ik ben geen dj, geen journalist of fotomodel waar heel het land trots op is. Maar ik ben nog steeds wel uw onderdaan. Een onderdaan die uw hulp nodig heeft – heel hard nodig heeft.”

Bron: Persbericht ongewijzigd overgenomen van website www.justiceforjohan.nl

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Johan van Laarhoven vraagt hulp aan koning Willem Alexander”

 1. Slagerij van Kampen zegt op

  Om een afschrikwekkend effect te bewerkstelligen moet het leven in een gevangenis altijd erger zijn dan de toestanden in de ergste sloppenwijken van een land. Anders prefereren sommigen de gevangenis boven de vrijheid. De wantoestanden in de gevangenis geven dus in feite een indruk van het leven in de Thaise sloppen. Aan de buitenkant ziet het cachot er overigens puik en verzorgd uit. Zoals alles in Thailand. Zet uw tanden er in en een verrottingwalm is uw deel.

 2. Marco zegt op

  Ik hoop dat hij hulp krijgt want hier wordt door NL een smerig spelletje gespeeld.
  Als alle buitenlanders die in hun thuisland een wat illegale achtergrond hebben of die het thuis wat te warm onder de voeten werdt worden opgepakt in TL wordt het denk ik rustig op straat.
  Het zal ook niet altijd eerlijk verdiend geld zijn wat wordt uigegeven maar geen Thai die daar wakker van ligt.

 3. Flavor zegt op

  Mooi opgesteld verzoek, behalve het gezeur over veel belangrijkere mensen want dat heeft hier niets mee te maken. Maar wat als hij niet gepakt was en gewoon zijn leven was blijven leven?
  In sommige landen kun je en mag je niet doen wat in Nederland wel mag en zeker voor
  Thailand is alles wat ook maar op drugs lijkt zeer gevaarlijk, Iedereen weet dat toch?
  Maar meneer is wel buiten proporties gestraft en zeker in die hel is onmenselijk!
  Dus dit heeft nu wel lang genoeg geduurd, een les moet wel menselijk zijn.
  misschien kunnen we via deze blog iets betekenen om hem onmiddellijk vrij te krijgen?
  Misschien lezen de koning of de parlementariers deze blog wel….

 4. Peter zegt op

  Onbegrijpelijk dat het openbaar ministerie dit heeft laten gebeuren.

  • Eelco zegt op

   Vermoed juist dat ons openbaar ministerie er juist alles aan gedaan heeft om dit te laten gebeuren.

   • alexander zegt op

    Als je je inleest zie je dat het een pijnlijke samenloop van omstandigheden is, ten koste van deze man. Gun jezelf de tijd, google het allemaal even. Het is echt net iets van Kafka.

 5. Henk zegt op

  Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. In Nederland heb ik veel jongerenwerk gedaan, en veel kinderen zien beginnen met marihuana en softdrugs. Het gevolg was dat ze aan geld moesten komen, want de meesten zaten nog op school. Het vervolg laat zich raden. Zonder te willen discrimineren hadden met name Turkse en Marokkaanse jongeren minder moeite met normen en waarden. Die speelden het veel harder dan Nederlandse jongeren. Veel ouders zagen hun kinderen veranderen, helaas niet ten goede. Het gedoogbeleid heeft in mijn ogen onnoemlijk leed veroorzaakt. Deze Johan van Laarhoven is met zijn handel schatrijk geworden. Dacht in Thailand veilig en luxe te kunnen leven. Mis dus. In de landen in zuid-oost Azië is men niet bereid te gedogen. Indonesië, Phillipijnen, Thailand voeren een keihard gevecht tegen drugs. Het lijkt mij sterk dat van Laarhoven dat niet wist. Ik heb helaas teveel wanhopige ouders gezien en gesproken, vandaar mijn in het begin geuite openingszin.

  • Slagerij van Kampen zegt op

   Hij is inderdaad niet “de gewone jonge” zoals hij zich nu in de brief presenteert. Een gewiekste “hosselaar” zoals Surinamers dit soort lui noemen. Altijd rommelen op de grens van wat moreel en juridisch toelaatbaar is. Een ruime belasting moraal bovendien. Wil dat anderen met hem begaan zijn, maar is zelf altijd voornamelijk met zijn eigen belang bezig geweest. Desondanks is zijn straf toch wel wat te heftig natuurlijk. Had men hem gewoon zijn poen afgepakt dan was het wat mij betreft voldoende geweest.

 6. ruud zegt op

  De overheid heeft zich over geen enkele Nederlandse gevangene zo druk gemaakt als over deze..Geld hebben, maakt blijkbaar toch verschil.

  En de aanklacht in Thailand was als ik me niet vergis witwassen van (drugs)geld.
  Het lijkt me niet onwaarschijnlijk, dat dit ook inderdaad gebeurd is.
  Dat maakt het een overtreding van de Thaise wet die in Thailand heeft plaatsgevonden.

  En ook al is de handel in hash in Nederland niet strafbaar, Het witwassen van geld (in Thailand) verdiend met verdovende middelen is in Thailand gewoon strafbaar, want dat witwassen, dat misdrijf, heeft in Thailand plaatsgevonden.

  Dit allemaal in de veronderstelling, dat hij geld, verdiend met de handel, niet in Nederland heeft aangegeven bij de belastingdienst, maar in Thailand op de bank heeft gezet.
  Daar kan ik geen oordeel over geven.

 7. Wim van Beveren zegt op

  Heb zelf zo’n beetje 2 zoons verloren aan het drugsbeleid in Nederland, laat deze meneer maar lekker zitten.

  • Henk zegt op

   Johan van Laarhoven zegt: Majesteit, ik heb niets strafbaars gedaan. Wat een plaat voor je kop heb je dan…

   • Ger zegt op

    Dr rechter oordeelt en niet het volk. Kijk naar feiten, wet- en regelgeving en maatschappelijke aanvaarding en meer. Dit wetende vraag ik me af wie er wakker geschud moet worden.

  • Henk zegt op

   Wim ,heel triest dat je. 2 zoons bent verloren door het gebruik van drugs ,zelf ben ik ook een zoon kwijt door het gebruik van drugs .overigens heeft dat natuurlijk niets te maken met het Nederlandse drugsbeleid ,een ieder moet tenslotte zelf weten of hij drugs gebruikt .Dagelijks vallen er ook doden en gewonden door het gebruik van alcohol en ook iedereen moet zelf de beslissing nemen of hij wel of niet alcohol drinkt .Zowel jou zoons als mijn zoon hebben blijkbaar de gevaren niet ingezien of hebben het niet geïnteresseerd of ze langer wilde leven .Overigens is het natuurlijk onterecht om maar te roepen dat hij zijn leven lang maar moet blijven zitten in de gevangenis Denk dat er volgens jou vele opgesloten moeten worden zoals brouwerijen ,cafeeigenaren en natuurlijk ook alle directeuren van de sigarettenindustrie .
   En zeker niet te vergeten de auto en brommerindustrie want daar vallen nog dagelijks doden door . s
   Sorry beetje kort door de bocht om zo iemand iets te verwijten .

 8. leon1 zegt op

  Geachte,
  Indien hij op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie aangehouden is, moet het Nederlands Ministerie ook om uitlevering vragen en er voor zorgen dat hij berecht wordt in Nederland.
  Dus hier zit iets goed fout,hoe dan ook,los van het strafbaar feit.

 9. Colin de Jong zegt op

  Als onafhankelijk onderzoek journalist heb ik veel justitiele dwalingen meegemaakt,maar dit slaat werkelijk alles.Heb het dossier van zijn zoon gekregen en moet inderdaad stellen dat Johan zeer incorrect is behandeld. In 2012 en 2013 waren vertelde het Thaise OM dat ze hier niets .ee konden. Plots in 2014 kon dit wel en het geeft te denken wat een dubieus spel er is gespeeld. Na inzage is de zaak voor mij duidelijk dat het om een persoonlijke vete ging tussen Johan en de Bredase Officier van justitie.Dit is een Nederlandse zaak en Ned. Had gewoon om uitlevering moeten vragen.

 10. rene23 zegt op

  Coffeshophouders in NL betalen inkomstenbelasting en het geld dat ze van hun handel overhouden is geheel legaal verkregen winst.
  Er is dus geen sprake van witwassen van illegale inkomsten, die inkomsten zijn LEGAAL verkregen.

  Bovendien dient er onderscheid gemaakt te worden tussen cannabis en andere drugs.
  Veel landen en staten zijn na lange jaren van de niet te winnen “war on drugs” overgegaan op het legaliseren van cannabis (Uruguay, Mexico, Spanje, California, Colorado, Vermont, etc) omdat de schadelijke effecten van het gebruik ervan in het verleden meestal zwaar overdreven zijn voorgesteld en dat het bewezen onwaar is dat het zou leiden tot gebruik van zwaardere drugs.
  Wij hebben in NL in 1973 het systeem van coffeeshops ingevoerd om de scheiding van cannabis en andere, zwaardere drugs (heroine, opium, cocaine) duidelijk te maken.
  Het resultaat is na ruim 40 jaar, dat wij t.o.v. zeer veel andere landen een zeer gering aantal verlaafden aan heroine, de z.g.”junkies” hebben.
  Bovendien wordt er vnl in Amsterdam veel coke gesnoven en pilletjes geslikt door weekendstappers, die er kennelijk niet verslaafd aan raken.
  Het prijspeil van coke is zelfs lager dan in de jaren 70 van de vorige eeuw.
  Dus zo langzamerhand is in NL de kijk drugs aan het veranderen en er wordt al gepraat over het legaliseren van cannabis en later misschien ook wel van coke.
  In Thailand wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende “drugs” , de gevangenissen zitten vol met de slachtoffers van de “war on drugs”, maar kan je je overal legaal te buiten gaan aan de gevaarlijkste en meest verslavende drugs : alcohol en tabak.

  • Ger zegt op

   Goed verhaal van rene23, het is legaal in Nederland er er word belasting betaald dus degene die afgeven op het Nederlandse beleid zouden dit dienen te weten en geeft aan dat sommigen verkeerde emoties laten meespelen.
   Premier Prayuth zou zeggen : ben je wel een echte Nederlander.

   Trouwens even een noot van mij : betalen voor sexuele dienstverlening is in Thailand verboden. zowel aanbod als gebruik. Wil degene die hiervan gebruikt maakte en Johan ten onrechte beschuldigt van iets illegaals zich vrijwillig aanmelden bij de Thaise politie. Moreel verantwoord.

  • ruud zegt op

   Betalen ze ook inkomstenbelasting over ALLE inkomsten?
   Gezien de hoeveelheid geld, die je blijkbaar met zo’n winkeltje kunt verdienen waarschijnlijk niet.
   En het feit, dat er nauwelijks controle op die handel mogelijk is, (geen btw. bonnetjes en zo) maakt het nog veel waarschijnlijker.
   En hij is veroordeeld voor witwassen in Thailand, dat zou moeten betekenen, dat er geld binnen is gekomen in Thailand, dat niet verantwoord kon worden. (Misschien had hij meer geld op zijn rekening, dan aangegeven bij de Thaise belastingdienst)

   En Nederland kan natuurlijk wel om uitlevering vragen – en dan liefst gelijk ook de uitlevering van iedere Nederlander die in de gevangenis zit en geen geld heeft voor al die dure advokaten – maar uiteindelijk gaat Thailand daarover.
   Hij is hier veroordeeld voor en misdrijf en Thailand bepaalt, of hij naar Nederland mag.

   Ik hoor overigens maar weinig medelijden met zijn vrouw, die waarschijnlijk een groter slachtoffer is dan van Laarhoven.
   Want zij heeft met die hele handel waarschijnlijk nooit wat te maken gehad.

   @Paul: hij is veroordeeld voor witwassen, niet voor het verkopen van drugs.
   En dat witwassen is dan in Thailand gebeurd, anders was hij gewoon uitgewezen als ongewenste vreemdeling.

   Ik dacht niet dat Thailand iemand kan veroordelen voor misdaden (misdaden volgens de Thaise wet) begaan in een ander land.
   Of hooguit mensen met de Thaise nationaliteit.

 11. Paul zegt op

  Wat een vreemde reakties op het feit dat J.v.L maar moet zitten omdat hij softdrugs verkocht terwijl hiervoor een gedoogbeleid is in Nederland. Omdat sommigen hun drugsgebruik niet in de hand kunnen houden, moet J.v.L dan maar geheel onschuldig zitten en zijn vrouw eveneens? Dan moet de familie Heineken en alle andere aandeelhouders en personeel zeker de doodstraf krijgen, want drank maakt tientallen malen meer slachtoffers dan drugs.

  • Kees 2 zegt op

   Inderdaad, een aantal mensen reageert hier vanuit emoties (‘eigen kind ten onder gegaan aan drugs’), terwijl iemand alleen veroordeeld mag worden op basis van de wet. Volgens de NLse wet heeft JvL niets misdaan.

   Volgens JvL is het geld van privérekening in NL (daar dus legaal verdiend) naar privérekening in Thailand gegaan. Dus is er volgens de NLse wet geen sprake van witwassen.

   Thailand stelt echter dat geld verdiend met drugs altijd illegaal is, maar mag een Thaise rechter de Thaise wet toepassen op activiteiten verricht in NL?

   Stel ik heb kapitalen verdiend met gokken in casino’s in NL, breng dat netjes via een overboeking over naar Thailand en koop een huis: kan ik dan in Thailand veroordeeld worden wegens witwassen omdat gokken daar verboden is?

   Of: stel ik heb flink geld verdiend met het exploiteren van een legale seksclub in NL (en netjes belasting betaald zoals JvL ook gedaan heeft) en boek dat netjes over naar Thailand. Prostitutie is illegaal in Thailand, dus zou ik dan in Thailand veroordeeld kunnen worden?

   Justitie in NL vermoedt dat JvL niet volledig belasting betaald heeft, maar er is geen bewijs daarvoor… Volgens de wet is hij dus volkomen ten onrechte veroordeeld, hoe verwerpelijk sommige mensen het verkopen van cannabis ook mogen vinden.

 12. Willem zegt op

  Een smerig spelletje door een instantie van uit Nederland,waarschijnlijk een ambtenaar die het gelijk niet heeft kunnen krijgen en het over een ander boeg heeft gegooid,En de heer v.L heeft waarschijnlijk niet de omkoopbare inspecteur getroffen anders was hij allang weer thuis,of te trots geweest en gedacht mij kunnen ze niks maken,en 103 jaar voor witwassen (volgens de aanklacht) is toch echt belachelijk

 13. Wim van Doorn zegt op

  Ben ik wel ingelicht dan heeft Van Laarhoven in feite maar 20 jaar gekregen en dat om en aantal misdaden zoals illegaal wapenbezit en de verkoop van drugs in Thailand. Overigens kan die 20 jaar best betekenen dat dat levenslang is als hij niet wordt uitgeleverd aan Nederland. In een Thaise gevangenis te leven is niet erg gezond. Die 103 jaar is de optelsom van de straffen die hij om meer dan een enkele misdaad opliep, maar de maximale straf (als je niet tot de dood veroordeeld bent) is in Thailand 20 jaar, nogmaals als ik (door eerdere berichten op dit Thailandblog) juist ben ingelicht. Dat Thailand deze mijnheer niet zo maar laat gaan is begrijpelijk. En dat dat nu (nu de koning van Nederland om hulp is gevraagd) toch aanstaande is, moet ik nog zien.

 14. Henk zegt op

  Het valt mij tegen dat er nog zoveel mensen zijn die het opnemen voor van Laarhoven. Dat ze zijn gedrag nog min of meer goedpraten. Er zijn zelfs reacties die stellen dat hij onschuldig is! Hij heeft zich schuldig gemaakt aan witwassen. Dat is bewezen. In Thailand bezat hij 20 miljoen euro. Hijzelf zegt dat hij 3,5 miljoen belasting betaald heeft. Via banken in Luxemburg en Singapore, heeft de geldstroom vanaf 2011 naar Thailand plaatsgevonden. Dit is allemaal boven water gekomen. Deze man is een crimineel, over zijn handelen in softdrugs zijn de meningen verdeeld. Vooral ouders van kinderen die met softdrugs zijn begonnen vinden het gedoogbeleid vreselijk. Zie sommige reacties op het blog. Dat Thaise gevangenissen een hel zijn is al heel lang bekend. Lees het boek van Pedro Ruijzing, die 9 jaar in de hel zat, in eerste instantie de doodstraf kreeg, daarna gratie kreeg en omzetting naar levenslang. Johan van Laarhoven had dat kunnen, nee, moeten weten toen hij bezig was met witwassen. Hij dacht slim te zijn, maar hoogmoed komt voor de val.

 15. evie zegt op

  In het enigste mag hij zich natuurlijk beroepen op een humanitaire behandeling maar verder geef ik hem niet veel kans daar in die Thaise Hel.De Thaien willen niets met drugs e.d. te maken hebben en gebruiken dit geval als statement?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website