In gesprek met een moderator van Thailandblog

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
14 augustus 2021

De mijlpaal van 250.000 reacties op Thailandblog is natuurlijk zeer bijzonder. Het geeft onder meer de populariteit van het blog weer. Als lezer is reageren leuk om de schrijver te complimenteren, waardevolle aanvullingen te geven of nog een vraag over het onderwerp van een artikel te stellen. Ook de schrijver van het verhaal houdt van interactie met de lezer, een reactie geeft aan, dat het artikel is gelezen het geeft hem (ja, hem, want op dit moment zijn alle blogschrijvers mannen) inspiratie om door te gaan.

Hoe belangrijk reacties voor de schrijvers zijn zal ik met een voorbeeld uitleggen: enkele jaren geleden vulden 4 blogschrijvers, waaronder ikzelf, een “Hollandse Pagina” in een verder Engelstalig (advertentie)weekblad hier in Pattaya. In overleg met elkaar schreven we de artikeltjes, stuurden het op, het werd geplaatst en dat was dat. Reacties waren niet mogelijk, dus we wisten niet of het gelezen werd en ook niet wat men er van vond. De animo taande daardoor al gauw zienderogen en na een maand of drie gaven we er alle vier de brui aan.

Toen ik onlangs het artikel over de 250.000 reacties las, bedacht ik mij, hoe werkt dat modereren van reacties eigenlijk? Ik kon mij daarbij wel wat voorstellen, maar ik wilde wel eens een kijkje achter de schermen nemen om het werk van een moderator beter te begrijpen. Ik had een gesprek met een moderator van Thailandblog, laten we hem maar even Karel noemen. Dat ging ongeveer zo:

Karel, wat betekent modereren eigenlijk?

Volgens het woordenboek betekent modereren: zorgen voor een goed verloop van de uitwisseling van informatie en ideeën in een gesprek of in een nieuwsgroep of op een website.

Is dat eigenlijk wel leuk om te doen, dat modereren?

Ach, je kan het een beetje vergelijken met een scheidsrechter bij een voetbalwedstrijd. Je doet je werk zo onopvallend mogelijk. Je wil een discussie ook niet kapot modereren, maar als het de verkeerde kan uitgaat moet je soms ingrijpen. En als je gele kaart trek, dus een reactie verwijderd, krijg je natuurlijk commentaar. De reageerder is dan gefrustreerd en standaard komt men dan met de opmerking: censuur. Nou, censuur is echt heel iets anders. Dat soort opmerkingen kan ik dan ook niets mee.

Wat betekent dat in de praktijk van Thailandblog?

Kort gezegd, ik controleer elke reactie of de inhoud in overeenstemming is met de Huisregels, Die Huisregels kan men vinden bovenaan de pagina, die men als eerste aanklikt. Ik ga ze hier niet allemaal noemen, maar als voorbeeld noem ik het weren van scheldwoorden en beledigende taal. Ook moet een reactie wel goed leesbaar zijn en betrekking hebben op het onderwerp.

Karel, ik ken die lijst, die nogal lang is. Kennelijk mag er heel veel niet?

Nou, dat valt best mee, hoor! De lijst is in de loop der jaren gegroeid en komt uit de praktijk. Neem maar van mij aan, dat tegen elk punt van de lijst eens of meerdere keren gezondigd. Nog steeds is het regelmatig noodzakelijk de Huisregels strikt te hanteren. Ik kan wel wat voorbeelden geven van reacties die zeker NIET geplaatst worden en waarom:

 • ‘Ik ben het helemaal met de vorige reageerder eens’ (moderator: dat is mooi en daarvoor zijn de duimpjes).
 • Reacties die niets met het onderwerp van de posting te maken hebben (moderator: dat is off-topic).
 • Eindeloze vergelijkingen van Thailand met Belgie/Nederland (moderator: wat heeft het voor zin om verschillende landen met elkaar te vergelijken, dan kan je nog wel even. Er zijn 196 landen/staten in de wereld, ga je daar Thailand ook mee vergelijken?)
 • Chatten, welles/nietes discussie, etc.
 • Reacties in KAPITALEN of met overdreven veel vraagtekens?????? of uitroeptekens!!!!!!
 • Het gebruik van leestekens is sowieso een probleem op Thailandblog, ik denk dat 85% van de reageerders geen idee heeft waar leestekens horen te staan en wanneer je ze gebruikt. Daar doe ik niet meer moeilijk over want anders blijven er nog maar weinig reacties over.

Moet elke reageerder dan eerst de lijst doornemen alvorens een reactie in te sturen?

Dat is echt niet nodig. De lijst zou eigenlijk niet moeten bestaan. Iedereen die met gezond verstand een reactie schrijft, zou moeten weten wat wel of niet kan. In de meeste gevallen is dat ook zo.

Hoeveel reacties krijg je doorgaans op een artikel?

Je kunt zeggen, dat er gemiddeld zo’n 100 reacties per dag binnenkomen. Een deel daarvan, pakweg 20% verdwijnt al snel in de prullenbak, vanwege onzinnig of onbegrijpelijk taalgebruik. Blijven er nog altijd 80 over om nader te bekijken, nietwaar?

Goed, en dan?  

Door jarenlange ervaring heb ik inmiddels een getraind oog. Ik scan de teksten en zie vrijwel meteen of er iets mis is. Dat gaat wel eens niet goed, soms glipt er 1 door.

Het systeem, dat we gebruiken, laat zien hoe vaak iemand geregeerd heeft. Personen, die voor het eerst reageren, verdienen mijn eerste aandacht. Van een aantal regelmatige reageerders weet ik dat ze nooit gekke dingen zullen zeggen, dus die kunnen snel doorgelaten worden.

Verder is er een lijst met woorden die niet zijn toegestaan. Die lijst kan ik zelf samenstellen. Daar staan woorden in als klootzak, hoerenloper, etc. Maar ook alles wat met het koningshuis te maken heeft om zo te voorkomen dat er eentje doorheen glipt met mogelijk beledigingen.

Wat doe je met overtreders van de Huisregels?

Meestal verdwijnen hun reacties meteen in de prullenbak. Soms geef ik bij het artikel wel aan, waarom een reactie niet geplaatst is, maar om dat overal te doen is onbegonnen werk. Mocht iemand steeds de regels overtreden, dan kan ik een rode kaart trekken, er volgt dan een blokkade. Reageren is dan niet meer mogelijk. Er staan zo’n 75 personen op de ‘black list’.

Kost het modereren veel tijd?

Ik ben er dagelijks een uurtje of twee mee bezig, verspreid over de dag. Niet al te veel dus, want ik heb naast dit onbetaalde vrijwilligerswerk nog meer te doen. Er moet immers wel brood op de plank komen!

Karel, bedankt voor de uitleg, het is mij volkomen duidelijk!

Rating: 3.94/5. From 17 votes.
Please wait...

16 reacties op “In gesprek met een moderator van Thailandblog”

 1. Erik zegt op

  Modereren is dankbaar werk want je houdt pagina, blog of forum schoon van scheldpartijen en andere aanvallen op mensen of op de taboes van Thailand.

  Ik vind controle op de leesbaarheid heel belangrijk maar zie tot mijn opluchting dat er geen rode pen wordt gehanteerd voor kleine typefouten als d-t-dt die je (helaas) tegenwoordig overal tegenkomt.

  Dus ga zo door!

 2. Rob V. zegt op

  Ik benijd de moderator niet, je kunt het immers nooit perfect doen. Hanteer je de regels te strikt dan draai je haast elke vorm van dialoog de nek om. Laat je de boel maar waaien dan zit je met een boel onzinnige, onvriendelijke, onleesbare of onjuiste reacties. Jaren geleden ben ik zelf moderator geweest op een grote Engelstalige website, niet over Thailand maar computer games. Daar was ook een boel om over van alles en nog wat te praten en vooral bij politieke en sociaal maatschappelijke onderwerpen kon de emoties weleens op lopen. Trek maar eens op precies het juiste moment de streep tussen een pittig en vurig debat en daar waar he vlam in de pan dreigt te slaan…

  Met gezond verstand reageren helpt een boel, zo goed als al mijn reacties komen door. Soms zoek ik weleens de grenzen op, een gesprek mag best pittig zijn, en doorvragen over wat een ander nu werkelijk probeert te zeggen hoort er bij. Denk ik dat ik richting het randje ga van scherp naar té scherp dan maak ik een -meestal- een kopie van mijn reactie. Mocht de moderator dan toch ingrijpen dan kan ik de reactie iets wat milder maken zonder hele lappen tekst te moeten hertikken. Kan me in 10 jaar tijd maar 2x heugen waarvan ik het niet eens was met het niet doorlaten van een reactie van mij. Maar nog nooit dat ik dacht “de moderator heeft echt totaal ongelijk!!!”. Dus gefrustreerd heeft de moderator mij nog nooit. Gezien mij eigen ervaring als moderator elders kan ik wel gokken wat voor boze reacties er soms volgen op het niet plaatsen of knippen in een reactie. Iemand kan echt exploderen om niets. De teentjes van enkele… Maar daar leer je al snel om lachen. En ja, ook een moderator maakt soms fouten, dus dan kun je altijd beleefd contact zoeken, of je reactie nogmaals insturen men al dan niet een kleine aanpassing of opmerking waarom je deze reactie tikt en een bijdrage is aan een gezonde discussie.

  Mijn enige punt van kritiek zou zijn dat het op sommige dagen wat lang duurt, die moderatie. Als er uren tussen een moderatie door-laat-ronde zitten dan haalt dat de levendigheid uit het gesprek. Maar we kunnen ook niet verwachten dan dit blog 24/7 actieve moderatie gaat voeren… Sommige dagen komt er gewoon wat minder van moderatie terecht. Het zij zo. Daar zou hoogstens moderatie achteraf bij helpen (risico: soms slaat in korte tijd de vlam in de pan, als er dan geen moderator in de buurt is staat de hele tent in de fik), of automatisch reacties doorlaten van bekende leden die haast nooit een onwenselijke reactie insturen (risico: klassen onderscheid, gevoel van bevoorrecht zijn etc).

  Al met al verloopt de moderatie gewoon goed voor zover ik dat van buiten kan beoordelen. Probeer het maar eens beter te doen. Menig blog en forum heeft al lang het loodje gelegd door gebrek aan discussie en verse schrijfsels. Dus mij hoor je niet klagen.

 3. Lung addie zegt op

  Het positieve aan TB is dat er gemodereerd wordt VOOR een reactie op het blog komt. Ik ken bepaalde sites waar dat achteraf gebeurd maar dan is het kwaad reeds geschied daar reeds velen het reeds gelezen hebben. Het zo goed mogelijk respecteren van de taal, leestekens ed i ook belangrijk. Tenslotte moet een reactie leesbaar zijn en moet de lezer niet eerst driemaal lezen wat er gechreven staat voor hij het eventueel begrepen heeft. Moderatie voor publicatie is noodzakelijk. Het bepaalt trouwens ook de kwaliteit van een blog.

  • Sjaak S zegt op

   Beste Lung addie, Je hebt volkomen gelijk, maar neem me het niet kwalijk, moderatie begint bij jezelf:

   “achteraf gebeurd” moet “achteraf gebeurt” zijn en dan komt een komma. Twee keer reeds achter elkaar. Je zou beter schrijven: “het kwaad is al geschied”, daar reeds geschreven. “ed”? Nee, dan moet je e.d. schrijven. De s achter i is waarschijnlijk vergeten…. Ook heb je een s in “geschreven” gemist, want daar staat “gechreven”.

   Maar…. het is gemakkelijker anderen te verbeteren dan jezelf. Ik ben er een goed voorbeeld van, want ik weet dat ik ook vaak fouten maak.

   Nogmaals mijn verontschuldiging dat ik je hier verbeterd heb…. ik weet dat veel mensen daar niet zo blij mee zijn.

   • Lung addie zegt op

    Beste Sjaak S,
    in het Frans noemen wij dit: des fautes de frappes.
    Zo een zaken gebeuren als je even onvoldoende tijd hebt om de zaken nog eens goed door te nemen. Veel erger vind ik dan wel dat er zaken geschreven worden, waarvan dan achteraf net het tegenovergestelde, door dezelfde persoon, geschreven wordt. Ook daar heeft een moderator natuurlijk geen vat op maar er zijn lezers met een heel goed geheugen die wel weten wat een bepaald persoon, zelfs enkele jaren terug, gschreven heeft als reactie een bepaald artikels.

    • Sjaak S zegt op

     Lung addie, dat kan best zijn. Zou het zijn dat die persoon die toen ooit eens iets geschreven heeft, later zijn mening veranderde? Wij zijn per slot van rekening mensen die van gedachten kunnen veranderen. Omstandigheden en levenservaringen, misschien zelfs inzicht, kan dat doen en ik denk dat dit goed is.
     Tenminste, ik hoop dat die persoon dan ten goede het tegenovergestelde schreef.

     En… Henri, ik weet nu ook dat een moderator veel taalfouten laat doorgaan, ik uitte geen kritiek op de moderator, maar stelde wel voor jezelf te verbeteren, voordat je kritiek hebt op de fouten van anderen als je ze zelf maakt.

     Tenslotte: neem het niet te serieus. Ik zou misschien wat vrolijke icoontjes moeten zetten, want misschien klinkt het erger dan ik het bedoel….

 4. Jacques zegt op

  Ik denk dat er goed gemodereerd wordt op dit blog. Zoals al aangegeven is dit niet een makkelijke taak en je kunt niet iedereen tevreden stellen. Er zijn grenzen en regels die moeten worden bewaakt. Ook van mij gaan er wel berichten niet door en dan weet ik wel dat het op het randje was of niet. Ik ben geen type die gauw een blad voor zijn mond neemt en ik verkondig mijn mening te pas en te onpas. Maar ik troost mij met de gedachte dat ik vroeger wel vaker heel direct uit de hoek kwam, wat wel het nodige gedoe opleverde met mijn schoonouders in het begin van mijn huwelijk. Die waren niet gediend van ongevraagde kritiek. Op mijn oudere dag heb ik meer rust gevonden en reageer daardoor vaker niet dan wel. Ook besef ik mij dat mijn mening niet meer of minder is als die van een ander en dat er ruimte moet blijven bij de persoon in kwestie. We maken nu eenmaal niet hetzelfde mee in het leven en reageren vaak anders op situaties en dat levert verschillende meningen op. Toch denk ik dat mijn mening er toe doet en dat deze gehoord mag worden. Het zou mooi zijn als ik er iets mee bereik, maar ik weet zo langzamerhand wel dat meningen standvastig blijken te zijn. Ik heb zelf wel diverse keren mijn mening bijgesteld en dat gaf een goed gevoel. Ik hoop dat meerderen dit met mij zullen gaan doen, want leren doen we van elkaar en dus ook van de moderator.

 5. ton zegt op

  Fijn dat er een moderator is. Het lijkt mij een niet beneidenswaardige baan. Gelukkig dat doordoor de bijdragen van een zeer diverse groep van mensen in goede banen wordt geleid. Bedankt! Ben overigens best verbaast over de statistiek die wordt genoemd. Nogal wat mensen op de zwarte lijst en best wel veel wat de prullebak ingaat.

 6. Piet zegt op

  Hoe weet iemand of hij op de blacklist staat ?
  Wordt er gewoon standaard alle berichten van die persoon in de prullenbak geschoven ?
  Kan hij zich beteren ? Gebruikt de TB ook strafmaatregelen bijv na een jaar je netjes gedragen te hebben wordt je van de blacklist afgevoerd ?
  Hoe weet ik bijv of ik niet op die blacklist sta ?
  Of wordt dit bericht gewoon niet geplaatst.
  Tja dan is het duidelijk
  Piet

  • Hoe weet iemand of hij op de blacklist staat ? Dat weet iemand zelf wel
   Wordt er gewoon standaard alle berichten van die persoon in de prullenbak geschoven ? Ja
   Kan hij zich beteren ? Gebruikt de TB ook strafmaatregelen bijv na een jaar je netjes gedragen te hebben wordt je van de blacklist afgevoerd ? Voor een welgemeend excuses zijn wij zeer gevoelig.
   Hoe weet ik bijv of ik niet op die blacklist sta ? Omdat er al 285 reacties van jou zijn goedgekeurd
   Of wordt dit bericht gewoon niet geplaatst. Niet zo wantrouwend Piet, je woont nota bene in een land waar de zon altijd schijnt
   Tja dan is het duidelijk
   Piet

   • Piet zegt op

    Dank Peter voor dit openhartige antwoord
    Pak van mijn hart , de blacklist genoteerden , u weet nu er is nog hoop voor U
    Vooruit toon goede wil plus wat verstand en houdt deze blog in ere
    Piet

 7. janbeute zegt op

  Zo heeft alles zijn voor en nadelen.
  Al ik mijzelf als voorbeeld mag nemen, ik was op de lagere school een van de beste leerlingen aangaande het maken van opstellen.
  Daartegen was mijn kennis van de Nederlandse taal aangaande schrijven matig de d en dt voltooid en onvoltooide verleden tijd enz enz.
  Ik heb mijn leven lang gewerkt met mijn handen en kennis van zaken in de autotechniek, waarbij ik zeg maar een kei was.
  Ik reageer vaak op dit blog over inzendingen, maar ik heb veel meegemaakt in Thailand ook met om het maar zo te zeggen zogenaamde hoger opgeleide farangs die bedrogen werden door hunner egaaas waar ze zelf bijstonden, en het nog steeds niet doorhadden, alleen daar zou ik al wel een boek over kunnen schrijven en uiteraard over andere dingen in mijn direkte omgeving positieve en negatieve dingen waaronder zelfs een ontvoering van mijn stiefdochter jaren geleden waarbij wij zelf mijn ega en een goede kennis met een wilde achtervolging in de bergen richting Chiangrai de dader hebben klemgereden, met alle gevolgen vandien voor hem terplekke, de politie hier doet niet veel.
  Waarom ik zulke verhalen dan niet schrijf is dat na uren te corrigeren of alle letters en kommas ed wel op de goed de plaats terecht zijn gekomen.
  En vervolgens de grote kans lopen dat na uren, het geheel in de prullenbak verdwijnt van de moderator.
  Ja heb je je hele leven achter een computer gewerkt en het typen het met de paplepel is ingegeven.
  Ja dan vergaat het allemaal makkelijker.
  Daarom blijft Janneman zich op dit blog alleen maar aktief aangaande reacties over aangaande postings.
  Want immers de volgende dag komt de zon smorgens bij Janneman thuis hier in Pasang weer vroeg op en er is ook weer werk aan de winkel in en rondom het huis.

  Jan Beute.

 8. lenaerts zegt op

  beste lezers
  respecteer de moderator en het ganse team wat deze mensen voor ons doen en betekenen , deze mensen hebben scholing dat ondervindt u zelf aan hun schrijven en eerlijke antwoorden , probeer maar eens via mail antwoord te verkrijgen bij immigratie vergeet het maar , stel u vragen aan een advocaat dan kent u het prijskaartje wel
  ik persoonlijk vind dat er een fonds( vrijwillig gift ) onder de lezers moest opgestart worden om iets terug te doen voor dit team

  hopende respect te hebben voor dit team wat gaat ge doen zonder hen

  grt
  rudi
  belgie

 9. Rob zegt op

  Bedankt voor de uitleg over het modereren, allemaal heel duidelijk en goed om te weten. En natuurlijk ook bedankt voor het modereren zelf. Ik lees deze blog nu bijna 2 jaar elke dag en was altijd positief verbaasd over de inhoud. Zo veel berichten, zo veel reacties van het Thailandblogteam en ook van de lezers, heel informatief allemaal, zeker voor een land dat zo veel te bieden heeft, maar waar procedures ook zo gecompliceerd kunnen zijn. En ook de ervaringen van de lezers zijn altijd bruikbaar.

  Zelf had ik ook een aantal vragen, over bijvoorbeeld procedures omtrent CoE, en het team van Thailandblog reageerde altijd direct. Ongelooflijk! Bedankt hiervoor. Ik heb er zeker veel aan gehad. En zal dat zeker in de toekomst ook hebben.

  Maar ook de Thailandblog community is heel speciaal, dat mag ook gezegd worden. Zoveel positieve reacties en informatie van de leden op vragen, doorgaans altijd heel hulpvaardig met informatie op basis van hun kennis en ervaringen. Volgens mij een heel unieke community. Ik denk niet dat er zo iets vergelijkbaars is voor andere landen. Dus ook mijn complimenten voor de lezers.

  Bedankt voor alles.

  Met vriendelijke groet, Rob

  En ja, met betrekking tot de opmerking “(ja, hem, want op dit moment zijn alle blogschrijvers mannen),” wat zo het leuk zijn om ook een vrouwelijke blogschrijfster te hebben, om een en ander vanuit het oogpunt van het andere geslacht te beschouwen.

 10. Corrie zegt op

  Lees altijd het blog. Ik reageer weliswaar nooit, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet goed vind. Integendeel, het houdt mij juist goed op de hoogte van het leven in Thailand.
  Hartelijk dank.
  Corrie

 11. peter zegt op

  Geen flauw idee waar ik nu in de excel sheet staat groen, geel, oranje.
  De moderatie lijkt mij in ieder geval meer toegenomen.
  Een artikel brengt bepaalde zaken aan in Thailand en is, vind ik, niet altijd compleet. Dan wordt de Thaise kant extra negatief uit belicht. Een vergelijking met een ander land komt dan snel op de proppen, dat om het artikel tegenwicht te geven. Ook op een persoonlijke vraag, reageer ik op en tracht met reëel gevoel daarin bij te dragen.
  Dat is mijn inzicht dan, alleen een moderator kan dat anders zien en kan zijn eigen interpretatie geven en derhalve modereert, in prullenbak doet belanden en mij doet stijgen in de black list?
  Ik scheld niet, hoewel ik vele krachtige termen zou kunnen gebruiken en hou het in moderator vrij Nederlands.
  Ik doe het altijd op een reële wijze en het is jammer dat het niet altijd geapprecieerd wordt door de moderator, dat zijn persoonlijke denkwijze, denk ik dan, het dan doet belanden in de prullenbak.
  Een antwoord, waarom dat het gebeurt, ga je niet krijgen. Het kost te veel tijd.

  Nog niet zo gek lang gelee “gemodereerd”, omdat ik iets stelde en daardoor kritiek kwam van andere leden. Niet dat ik dat erg vind, maar de moderator vond van wel?
  Jammer, want het kost mij ook de nodige tijd om tot een zo’n goed mogelijke reële reactie te komen.
  En dan is het in eerste instantie frustrerend, dat dat zo maar door een persoon besloten is.
  Met een grote oooooooohm probeer ik het dan maar opzij te zetten. Echter wel jammer.

  OK, nu moet ik weer de witte balk aanklikken en krijg ik weer allerlei cookies, welke ik niet kan aanpassen.
  Zou een keer gemodereerd moeten worden, zodat ik niet gevolgd wordt in mijn zoektochten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website