Het interieur in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
16 maart 2021

Een poos geleden ging ik eens op bezoek bij een Nederlander in zijn huis ergens aan het eind van Siam Country Road bij het Mapracham meer in Pattaya. De man was gepensioneerd, had goed geboerd in Nederland en zijn villa in één van de vele villaparken daar in de buurt was dan ook luxueus te noemen.

Een mooie oprit, een prachtige tropische tuin met zwembad, hier en daar een zitje. Het huis ruim opgezet met een aantal (slaap)kamers en toiletten, keuken met alle denkbare nieuwe snufjes wat apparatuur betreft, enz. Kortom, het oogde als een klein paleisje.

We hebben toen even op het grote terras gezeten, maar hij kon niet zo goed tegen de warmte, dus gingen wij naar binnen. En daar wachtte mij een grote verrassing. In de grote woonkamer (zaal zou je bijna zeggen) was ruimte voor een mooie eethoek met stoelen, waarschijnlijk in Thailand gekocht. Maar een groot gedeelte van deze woonkamer werd in beslag genomen door, wat hij noemde, zijn Brabants hoekje. Het leek wel of dat gedeelte zo vanuit Nederland (Brabant) was gekomen.

Een tapijt op de plavuizen, een hardhouten, rechthoekige kloostertafel, een mooie leunstoel voor hem met een lectuurbak naast hem en nog een tafeltje voor zijn rookgerei, nog twee gewone fauteuils voor gasten, een klassieke hangklok aan de muur evenals enkele schilderijen met Brabantse (?) landschappen, donkerbruine nostalgisch aandoende gordijnen en dat alles rondom een televisie met grootbeeld.

Hij vertelde mij daar vele uren per dag door te brengen, al lezend, puzzelend of kijkend naar BVN. Echt, een stukje Nederland in Thailand. Hij vond dan ook, dat hij daar een beetje in Nederland was.

Denk ik aan het interieur, waarin ik in Nederland gewoond heb, dan zie je een hele ontwikkeling in de loop der jaren. Toen we net getrouwd waren, simpele, maar mooie stoelen, goedkoop nylontapijt op de vloer, jute als wandbedekking,  bijzettafeltjes, die minder sterk waren dan een sinaasappelkistje en een kleine zwart-wit televisie.

Het laatste interieur, voordat ik naar Thailand verhuisde, was gelukkig heel anders. Een mooi wandmeubel, waarin de kleurentelevisie en andere apparatuur “verscholen” zat, een mooie stoel voor mij, een nog mooiere stoel voor mijn vrouw, geen kloostertafel maar moderne bijzettafeltjes. Aan de latex-geverfde wand enkele schilderijen van de kunstmarkt in Bergen aan Zee.

Zeer belangrijk voor een gezellig interieur vonden wij altijd een goed gevulde boekenkast. Zonder een boekenkast is een kamer niet compleet. Dat geldt trouwens ook voor bloemen, bij ons stonden er altijd tenminste twee boeketten bloemen in de kamer.

In Thailand is een interieur, zoals van mijn Brabantse vriend, natuurlijk vrijwel ondenkbaar. Bij veel Thais, in ieder geval waarmee ik te maken kreeg in de Isaan, was er nauwelijks sprake van een interieur. Een kastje in de kamer, een rechtsopstaande matras, die ’s avonds op de grond werd gelegd en uiteraard een televisie. In de hoek een huisaltaartje voor het aanbidden van de huisgeest en dat was het wel. Ook weer niet zo gek, want Thais leven over het algemeen meer buiten dan binnen.

Toen ik mijn huis in Alkmaar had verkocht en hier in Pattaya een nieuw onderkomen had gevonden, wilde ik een heleboel spullen uit mijn huis naar Thailand laten komen. Dat is ook gebeurd, kleding, boeken, gereedschap, een mooie schemerlamp, schilderijen, heel veel keukengerei als pannen, potten, bestek, glaswerk enz. werden in een grote houten kist naar Pattaya vervoerd. Nu, na een jaar of 9 , heb ik nog steeds plezier van veel van deze spullen.

Hoe ziet mijn interieur er nu uit? Nu had ik het geluk, dat toen ik het huis kocht, dat inclusief al het meubilair was. Een mooi uitgangspunt, er stonden al wat bergkastjes voor het glaswerk en serviesgoed, er waren zelfs boekenplanken aan de muur. De nietszeggende schilderijtjes aan de wand werden als eerste vervangen door in Nederland gemaakte schilderijen, een aantal van mijn vrouw als amateur-schilder en een enkele uit Bergen van vaak beginnende schilders.

Boeken in een Thaise kamer is niet zo gewoon, bovendien vanwege de stofproductie ook niet zo handig. Mijn boeken staan op een aparte kamer en op de boekenplanken hebben we foto’s van onze reisjes naar Europa geplaatst. Ook veel keramieke objecten, die mijn vrouw in Nederland in de loop der jaren had gemaakt. Uiteraard koester ik die in hoge mate!.

Inmiddels een levensgrote televisie, compleet met video, movietheatehr, karaoke, waarvoor het geluid uit 4 langwerpige boxen de kamer inschalt. Ja, om te zitten is er nu een 6-zits sofa, die wel gebruikt wortdt om af en toe op te liggen, maar vaak zitten de Thais voor die sofa op de grond om te eten of TV te kijken. In het trapportaal, dat vanuit de huiskamer zichtbaar is heb ik de vele KLM huisjes in slagorde opgesteld.

Gezellig? Ja dat wel, maar op een andere manier dan in Nederland. Ons is altijd bijgebracht, dat een huiskamer er “netjes” moet uitzien, alles keurig op zijn eigen plek. Hier doet het allemaal een beetje rommelig aan, schoolspullen van onze zoon liggen her en der verspreid, schoon wasgoed hangt over een stoel, een lege wijnfles staat in de hoek, een uurtje geleden is er gegeten door een aantal Thais en de restanten staan nog steeds op een tafeltje, kan nog uren duren voordat het opgeruimd wordt, een ventilator, die tijdens het eten gebruikt werd, staat nog steeds midden in de kamer.

Ik heb ooit getracht om in dat huishouden wat Hollandse trekjes aan te brengen, maar daar ben ik mee gestopt, want dat lukte gewoonweg niet. Ik heb de Thaise manier van leven aanvaard, want één ding is zeker, in deze op het oog rommelige kamer wordt wél geleefd.

Buiten op het bordes hangen nog een paar klompen en wappert de Nederlandse vlag, dat is alles als blijk van mijn Nederlandse afkomst. Hoe zit met u, welke spullen nam u mee naar Thailand om zich dat kikkerlandje voortdurend te herinneren?

– Herplaatst bericht –

19 reacties op “Het interieur in Thailand”

 1. Lenny zegt op

  Eigenlijk is het een beetje sneu dat die meneer uit Brabant niet zo goed tegen de warmte kan. Nu zit hij in zijn Nederlands aandoende woning binnen. Hij vermaakt zich dus met de tv en zit een beetje binnen te puzzelen. Wellicht had hij het zich anders voorgesteld, sneu is het wel. Ik woon niet in Thailand maar als, dan zou ik toch graag veel buiten vertoeven, in de schaduw dat dan weer wel.

 2. Bacchus zegt op

  Gringo, ik kan je vertellen dat ik met weinig materiele zaken ben gekomen. Al mijn huisraad in Nederland heb ik grotendeels aan familie gegeven en het overtollige is verkocht. Ik moet erbij vermelden dat mijn huis in Thailand al grotendeels was ingericht. Wat ik wel heb over laten komen waren persoonlijke zaken, waaronder foto’s van met name mijn ouders, mijn laptops en pc en mijn boeken. Deel van mijn bibliotheek staat nog in Nederland en op mijn verzoek stuurt mijn familie weer eens wat. En dat was het dan wel.

  Ons huis is ingericht met het bekende teakhouten meubilair; grote bank plus stoelen, salontafel, bijzettafels, een eethoek met zes stoelen en een televisiehoek met benodigde apparatuur sieren de woonkamer. De binnenkeuken wordt weinig gebruikt; eigenlijk alleen voor opslag van keukengerei, servies, drank en voeding. Er staat nog een magnetron, koelkast en een eettafel die ik gebruik als “schrijfhoek”. We hebben in de achtertuin een grote (25 m2) buitenkeuken; deels open en deels afgesloten. Daar wordt, als we thuis zijn, het grootste deel van de dag vertoefd. Er staat een eethoek en een grote teakhouten bank. Verder een aanrecht met dubbele spoelbak, gasfornuis en wasmachine. Al het kookwerk en het verorberen van het resultaat gebeurt hier. Om uit te buiken kan hier ook nog een grote hangmat worden opgehangen.

  Van hetgeen ik in Nederland bezat mis ik hier eigenlijk weinig, zelfs mijn afwasmachine niet. Wat ik wel mis is een goede oven; we zijn gek op koken; en mijn gereedschap. Menig aannemer zou jaloers zijn op mijn schuur in Nederland. Ik heb wel spijt dat ik dat niet heb laten overkomen.

  Met een zogenaamd Nederlands sfeertje in huis heb ik helemaal niets, of het moet tijdens het voetbal zijn, dan kleurt ons huis wel (een beetje) oranje. Ons huis ademt dan ook voornamelijk een Thaise sfeer uit; Bhumipol en Sirikit aan de muur, huisaltaar met Buddha en amuletten en zoals gezegd veel teakhout.

 3. jogchum zegt op

  Ik ging jaren lang op vakantie naar Thailand. Na lang zoeken en vele teleurstellingen vond ik
  eindelijk een leuk-meisje. Op het platteland ver van Pattaya bouwden we samen een klein
  huisje. de grond koste 1500 guldens. Elke keer inversteerde ik zo,n 2000 gulden aan het verderde opbouwen van ons onderkomen. Waar ik nu overspreek is zo,n 30 jaar geleden.
  Samen met de grond heeft ons huisje slechts 15000 guldens gekost.

  Op de vraag wat voor spullen ik heb mee genomen uit Holland toen ik hier kwam is” niks ”
  Weekend tasje met kleren en wat spaar geld en een Non immagration-visa aan boord
  gestapt van Eva-air

 4. Johnny zegt op

  Grappig verhaal. Een onwerkelijk saai huis, vermoedelijk iemand die geen afscheid nemen kon van het thuis front. lol.

  Mijn vrienden hebben containers met ” zooi ” over laten komen ( wellicht dachten ze dat dergelijke spullen niet te koop waren in Thailand ) ( en zich laten tillen door de Thaise douane ) Ik daar in tegen, ben gekomen met een plastic zak van de AH. Ik heb bijna alles in Thailand gekocht. ( Immers ik was huis en haard toch al kwijt )
  Wel heb ik in de loop der jaren een klein kunstobject/ curiosa in mijn koffer meegenomen en diverse greedschappen die ik niet in Thailand kon krijgen.

  Over onze inrichting: ik heb getracht er iets van te maken, het lijkt teminste op een westers huis. hahahaha

  • nicky zegt op

   Ik vind dat U behoorlijk laaghartig spreekt over mensen die van een gezellig huis houden. Wij hebben 12 jaar geleden een grote container laten overkomen, met “ZOOI” die hier dus niet te koop is. Wij hebben kersenhouten meubelen, incl. een grote goed gevulde boekenkast. Veel handgeknoopte tapijten op de vloer en veel Crystal. Wij hebben deze ZOOI, omdat wij dit gewoon mooi vinden. Ieder zijn smaak, nietwaar. Heeft ook niks te maken, met je thuisland niet te kunnen missen. Gaat er gewoon om dat je snel je thuis weer terug hebt. Als je in den vreemde een nieuw leven wilt opbouwen en al je schepen wil verbranden ligt dit misschien anders, maar dan hoef je nog niemand onderuit te halen die een andere mening heeft. Daarbij heeft mijn man zoveel proffesioneel gereedschap, dat we op dit moment bij de huisbouw goed kunnen gebruiken. Bij de Douane zijn we trouwens helemaal niet uitgekleed.

 5. Henk zegt op

  Een jaar of 7-8 geleden hebben mn Thaise vrouw en ik in Chon Buri ruim 4 Rai grond gekocht met de bedoeling er een woning en appartementen op te bouwen .Na wat tegenslagen (de beruchte ziekte) hebben we eindelijk eind 2007 onze woning in Nederland verkocht .En net zoals Bacchus zou ook op mijn inhoud van mn hobbyplaats menig Thaise aannemer jaloers worden De aannemer heeft later trouwens ook veel van mij geleend tijdens de bouw van ons huis en appartementen..Ook de inhoud van de rest van mn huis en mn zolder (altijd vrachtwagenchauffeur geweest )vonden wij jammer om af te geven of te verkopen .Dus ik heb de vrachtwagen geleend van mn baas en ben naar Rotterdam gereden om er een 1 x gebruikte container te gaan kopen .Deze heb ik langs mn huis geplaats en in een paar weken tijd zo goed als vol gepakt .Deze container heb ik nu naast mn huis in Chon Buri staan en iedere keer als ik er iets uit nodig heb ben ik superblij dat ik het zo gedaan heb .Ook hier in Thailand kost een TV en een goede boormachine bijna net zoveel als in Nederland en je bent er een beetje zekerder van dat het ook werkt ,heb hier eens een slijptol gekocht die na 2 minuten afbrande .Dus ik voel me in ons nieuwe Thaise huis al meteen echt thuis met al mn Nederlandse spullen !!

  • Fred CNX zegt op

   Alles is hier te koop van goed gereedschap, je hebt een lage kwaliteit voor goedkoop en de hoge kwaliteit van geimporteerd gereedschap. Zelf ben ik ook een klusser en heb hier alles aangeschaft, Bosch boormachine en dec. zaag, Makita boortol….Global is ruim gesorteerd en de beste zaak voor gereedschap.
   Ook voor b.v. tuingereedschap zijn er verschillende prijsklassen voor mindere- en goede kwaliteitsproducten, verder heb ik hier b.v. een Siemens espresso voor mijn koffieverslaving, een Miele wasmachine etc. etc., noem maar op en het is hier verkrijgbaar….. ik kies net als jij voor het goede maar ga het niet uit Nederland meesjouwen;-).

 6. Leo Bosch zegt op

  Hallo Gringo,

  In tegenstelling tot wat jij hebt gedaan, heb ik alleen maar wat persoonlijke bezittingen mee naar Thailand genomen, waar ik nu een beetje spijt van heb, toen ik uiteindelijk besloten had om mij hier voor goed te vestigen.
  Maar bij mij is de overgang naarThailand heel geleidelijk gegaan.

  Toen ik na mijn eerste vakantie van 3 weken in Thailand, nu zo’n 9 jaar geleden, verliefd geworden was op dit mooie land, ben ik 3 maanden daarna weer terug gegaan en heb even buiten Pattaya voor een half jaar een gemeubileerde bungalow gehuurd, om eens uit te proberen of het mij zou bevallen om hier mijn laatste dagen te slijten.
  Ik was toen al 69 jaar, en ik had de keus tussen mijn laatste dagen in een verzorgingstehuis in Nederland te slijten, of hier in Thailand nog een gelukkige oude dag op te bouwen.

  Nadat ik mij de eerste maanden volledig had uitgeleefd in Pattaya, een paar lieve vriendinnen had leren kennen die echter stuk voor stuk wel lief, maar niet de ware bleken te zijn, en ik echt ging twijfelen of dit leven wel iets voor zo’n ouwe zak als ik was, leerde ik buiten het uitgaanscircuit mijn huidige vrouw kennen, die na enige tijd bij mij is ingetrokken.

  Na de laatste maanden samen in die huurbungalow geleefd te hebben, en haar achtergrond en haar familie (uiteraard in de Isaan) te hebben leren kennen, dacht ik wel voldoende vertrouwen in haar te kunnen hebben om alles in Nederland achter te laten en mij hier samen met haar te kunnen vestigen.

  Ik ben toen terug gegaan naar Nederland en heb alles wat ik bezat verkocht en deels aan familie geschonken.

  Ik heb even buiten Pattaya een mooie bungalow gekocht met 500 m2 grond , dus een mooie tuin rondom, die we niet met superdeluxe maar wel met moderne meubels
  ( SP Furniture ) in een Europeesche stijl maar niet typisch Hollands hebben ingericht.
  Wij wonen hier inmiddels bijna 8 jaar, zeer naar ons zin en zijn ook al weer ruim 7 jaar getrouwd.

  Maar waarom schrijf ik dit ?
  Mijn vrouw heeft heimwee naar haar familie in de Isaan, en we zouden daar graag
  (ik ook), ons oude dag willen slijten.

  Ik heb in haar geboortedorp een stuk grond gekocht, en wil daar een huis helemaal naar mijn zin gaan bouwen, en net zoals jouw kennis aan het Mapracham-meer zodanig inrichten dat ik me er helemaal thuis voel zoals in Holland, met veel Hollandse details.
  Op onze vakanties die we in Holland doorgebracht hebben, heb ik al wat typisch Hollandse dingen meegesleept,
  Ook heb ik hier in Pattaya door een kunstschilder een aantal riviergezichten van een Hollandse 18e eeuwse landschapschilder vanaf foto na laten schilderen.

  Pattaya is erg gezellig , maar als je wat ouder wordt heb je daar niet meer zoveel behoefte aan.
  Mijn huis staat nu te koop en als ik het heb verkocht sta ik te popelen om in de isaan een stukje Holland om me heen te gaan bouwen.

  Ik weet het , het is verdomd tegenstrijdig wat ik wil , want ik zou voor geen prijs meer terug naar Holland willen.
  Het zal wel een begin van dementie zijn, dat krijg je nou eenmaal met die ouwe zakken.

  Groetjes,
  Leo Bosch.

  • Zacharias zegt op

   Leo, wat en wanneer je ook doet….:succes er mee. En die dementie kan nog wel even wachten.

 7. Chelsea zegt op

  Als je je definitief (en ook voor de eerste maal) in Thailand wilt gaan vestigen,behoef je geen invoerrechten te betalen op datgene wat je uit Nederland wilt meenemen.Het gaat hierbij om zaken die je al in gebruik had in Nederland.Dus geen nieuwe televisie nog in de doos,je bromfiets of iets dergelijks.
  Mijn ervaring was overigens wel dat mijn container uit Nederland niet opengemaakt behoefde te worden in Bkk door de douane.Wel moest ik zg “koffiegeld” (was 10.000 baht) betalen om de container ingeklaard te krijgen.
  Er is trouwens wel een bepaalde wettelijk vastgestelde termijn waar binnen je, sinds je eerste aankomst in Thailand, je goederen vrijgesteld van invoerrechten naar Thailand kan brengen.

 8. RobertT zegt op

  De beste man heeft in ieder geval de keuze om binnen in de airco te gaan zitten of buiten in de warmte. Die keuze heb je in Nederland niet. Dat alleen al is voor mij reden genoeg om naar Thailand te gaan. Ik “woon” nu meer dan een jaar op een vakantiebestemming en ik heb dan ook niets meer nodig dan mijn laptopje en een goede internetverbinding. Recent heb ik mijn 24 inch monitor meegenomen zodat ik beter kan werken. Het volgende wat ik mee ga nemen is mijn desktop pc maar dat is het dan ook wel. Een bureau heb ik hier overgenomen voor 500 THB en voor de rest was het gemeubileerd :p

 9. jogchum zegt op

  Fred Cnx,
  Ben het helemaal met u eens. Alles is hier tekoop.
  Logisch want elke onderneming uit bv Europa, Amerika, enz, enz, heeft hier een vestiging.
  Zelf woon ik in Chiangrai en samen met mijn vrouw doen we altijd onze boodschappen in
  de grootste supermarkt die ik ooit heb gezien.
  De naam is ” De-Big-Sea” auto’s, motor’s, tv, pc, en een afdeling met gereedschap er is
  werkelijk geen nee tekoop. Ik heb er zelf een pc gekocht en tot mijn grote verwondering
  lukte het mij ook nog om 3100 bath van de prijs af tekrijgen.
  Het is net zo als U zegt je kan hier alles kopen met de zelfe kwaliteit dan in Nederland.

 10. Dutch zegt op

  Mijn laatste jobals expat was in Indonesie en toen mijn bagage (een 40 ft container!!!!) naar mijn home country vervoerd moest worden,was dat inmiddels Thailand geworden en hadden we daar ons droomhuis gebouwd.Op kosten van de zaak -door to door-in- en uit gepakt etc etc.
  Een eetkamer van mahonie inclusief meerdere vitrine kasten.
  De hal van teak met diverse zitjes-dressoir-spiegel en kristallen kroonluchter waarvoor het plafond in de hal speciaal verhoogd was (bij het ontwerpen).
  Keuken europees van Boon Tavorn Bkk.(aangeschaft)
  Duizenden boeken-enorm veel gereedschap (waar ik zelf niets mee kan met mijn 5 linker handen!).
  Alle voorkomende electrische apparatuur zoals was machine-drookmachinekoelkasten-TV’s-geluidinsinstallaties-3 ingerichtte slaapkamers etc etc
  Kortom de 40 footer zat tot aan het randje vol,maar dat is dan ook een geluk als je alles betaald krijgt.
  Mijn TV kamer heb ik inmiddels ingerichtmet SB meubelen en dat is een soort communicatie kamer geworden met computer-tv-radio-luie relaxstoel en een nog luiere l-vorm bankset-buro-
  Ook bij mij staat het (op de thaise manier) overal vol omdat er geleefd wordt en het geen showroom is.Had niet gedacht dat het thuisleven zo gezellig en ontspannen zou zijn.

 11. Jan Scheys zegt op

  waarom zoveel geld uitgeven aan een container als je zoveel leuk meubilair in Thailand kan kopen en dan nog voor een prijsje!!!
  misschien dat Nederlanders meer om hun land geven dan wij Vlamingen en dus zou ik er nooit aan denken om zoveel rotzooi te laten verschepen…
  waarom verhuist men dan naar een ander land als men zijn afkomst en cultuur mee exporteert. dat is net wat wij die moslims bij ons in Europa verwijten dat ze zich niet aanpassen!!!

  • Bert zegt op

   Het geld van een een container valt reuze mee.
   Voor dat geld kun je geen huis compleet inrichten.
   Tenzij je natuurlijk net van plan was om nieuwe meubels e.d. te kopen en tegelijker tijd ook je tv, stereo, wasmachine, koelkast, strijkijzer, computer, printer etc het begeeft.
   Wij zijn in 2012 verhuist en dat heeft al met al ± € 2800 gekost.
   Als we alleen persoonlijke dingen zoals boeken, kleding, snuisterijen, foto’s e.d zouden versturen was dit iets van € 1200. Dus voor een kleine € 1600 zou je je huis moeten inrichten.

 12. Bert zegt op

  Het geld van een een container valt reuze mee.
  Voor dat geld kun je geen huis compleet inrichten.
  Tenzij je natuurlijk net van plan was om nieuwe meubels e.d. te kopen en tegelijker tijd ook je tv, stereo, wasmachine, koelkast, strijkijzer, computer, printer etc het begeeft.
  Wij zijn in 2012 verhuist en dat heeft al met al ± € 2800 gekost.
  Als we alleen persoonlijke dingen zoals boeken, kleding, snuisterijen, foto’s e.d zouden versturen was dit iets van € 1200. Dus voor een kleine € 1600 zou je je huis moeten inrichten.

  • Nicky zegt op

   U hebt volkomen gelijk. Zelfs als je 8000 euro betaald voor een container. Ga alleen al eens alle huishoudapparatuur nieuw kopen. Deze zijn trouwens hier duurder dan in Europa. Tuurlijk huur je hier vaak gemeubileerd, maar of dat jouw smaak is??? En ja, je kan hier zowat alles kopen, en dat is idd leuk als je toch van plan bent om alles nieuw te kopen, maar ga dan maar eens uitrekenen hoeveel je werkelijk kwijt bent. Vllgens mij toch meer dan 1 container

 13. jacob zegt op

  Ik heb niets over van 20 jaar geleden hier komen als werkende expat anders dan wat snuisterijen en prive dingen van ouders e.d.
  Ons huis is westers ingericht met een comfortabel bankstel en een goede eettafel met 6 stoelen, een boekenkast voor wat leesplezier en een westerse keuken met alles wat je jezelf maar kan bedenken daarin verwerkt, een natte kamer voor de wasmachine sluit het af….

 14. Pim zegt op

  Vanaf 2008 kom ik regelmatig in Thailand en vanaf 2014 woon ik er permanent nadat ons nieuw gebouwde huis was opgeleverd op 1,5 rai aangekochte grond in de Isaan.
  Ik woonde in een erg groot huis met heel veel zooi en heb door De Haan verhuizingen in 2014 zoveel mogelijk spullen in een 20 ft container laten stoppen (geen bedden en zitgrasmaaier maar verder vrijwel alles) en zij hebben zonder dat ik een poot heb hoeven uitsteken alles fantastisch goed ingepakt, verstuurd, ingeklaard zonder extra kosten en laten uitpakken in het nieuwe huis door Thaise collega’s. Tja, niet goedkoop maar wel erg goed.

  Bovendien heb ik wat extra spullen in Nederland gekocht en meegenomen: waterkranen, mengkranen, voor badkamer en keuken, ijzerzaagjes, een dryfryer (was nog niet te koop in Thailand), een expresso koffiemachine en tal van andere dingen en dingetjes die ofwel (nog) niet te koop waren in Thailand ofwel waarvan ik wist dat ze gewoon niet verkrijgbaar waren in de kwaliteit die ik wilde.
  Waterkranen bijvoorbeeld nog steeds niet want die vallen na 5 jaar nog steeds gewoon spontaan uit de muur met achterlating van het schroefdraad in de buis.

  Inmiddels is er qua meubilair wel het een en ander vervangen en daar zijn we prima in geslaagd bij de Thaise Homeindex winkel.

  Het huis is ingericht zoals ik het ook in Nederland gedaan zou hebben en mijn vrouw vindt dat ook wel prima maar…. ook bij ons is het meestal een zooitje, kleren hangen over de stoel, eettafel wordt gebruikt als opslag voor allerlei troep die niet op de plek wordt teruggelegd waar het hoort, eten aan de salon tafel op een plastic kabouterstoeltje enz.
  Dat was eerst in Nederland niet zo en daar hield ik vrij strak de regie maar eenmaal in Thailand lijkt het door de vingers te glippen en wordt het heel geleidelijk aan een huishouden van Jan Steen.

  En eerlijk is eerlijk, tegen het stof dat hier over de rijstvelden waait en opwaait als er een auto of brommer over het weggetje voor ons huis passeert of als er een week lang 30 vrachtwagentjes per dag met grond langskomen, ja, daar is niets tegen te doen en maakt ook wel dat je het op een gegeven moment opgeeft op de boel stofvrij en netjes te houden.
  Een buiten keuken? Ja hadden we in eerste instantie wel maar te veel stof en opstuivend fijn zand, je bleef poetsen.
  En ik heb de strijd voor netjes en schoon een beetje opgegeven: ik kan Thailand niet veranderen, Thailand verandert mij wel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website