De gedachte is, dat gedurende de zeg maar afgelopen twintig jaar Thailand steeds populairder is geworden voor buitenlanders, die van Thailand hun nieuwe (tweede?) thuisland hebben gemaakt. Maar hoeveel dat er nu zijn, is een mysterie, want exacte cijfers ontbreken. 

Een miljoen expats?

Thaivisa heeft de laatste tien jaar met regelmaat informele en onofficiële cijfers van meerdere overheidsinstanties gekregen, waaruit men zou kunnen concluderen, dat het aantal expats in Thailand ergens tussen 500.000 en 1 miljoen zou kunnen zijn. Nogal vaag, natuurlijk! Het komt er maar net op aan wie door welke instantie als expat wordt bestempeld. Zijn dat buitenlanders, die permanent in Thailand wonen of worden daar ook de buitenlanders bijgeteld, die langdurig in dit land verblijven, maar eigenlijk nog gewoon “toerist” zijn?

Veel minder

Cijfers, eerder dit jaar bekend gemaakt door de United Nations en afkomstig van Thailand’s Immigration Bureau, onthullen, dat de expatbevolking van Thailand aanzienlijk kleiner is dan de eerder genoemde vage schattingen. Volgens cijfers uit de Thailand Migration Report 2019 wonen er “slechts” ruim 150.000 expats in Thailand, waarvan bijna de helft gepensioneerden zijn. In het rapport wordt vermeld, dat de cijfers zijn gebaseerd op “visas issued in 2017” door het Thai Immigration Bureau.

Dubbeltellingen

In het rapport worden cijfers genoemd van het Office of Foreign Workers Administration, Department of Employment en het Ministerie van Arbeid, die zeggen, dat er ruim 112,000 “Professional and Skilled” buitenlanders in Thailand werken. Het is niet duidelijk of er dubbeltelling zijn tussen buitenlanders, die in Thailand werken en buitenlanders, die in Thailand wonen.

Zelfs als er geen dubbeltellingen zijn betekent het, dat het aantal expats in Thailand ruim 260.00 zou zijn, ook nog duidelijk onder de eerdergenoemde schattingen.

Eerder onderzoek

Uit een eerder onderzoek, door een research Instituut van de Mahidol Universiteit, zou blijken, dat het aantal expats toch veel hoger ligt. Gebaseerd op cijfers uit 2010 zouden er ongeveer 440.000 expats in Thailand wonen, waaronder 141.000 Chinezen, 85.000 Britten, 80.000 Japanners, 45.000 uit India, 40.000 Amerikanen, 24.000 Duitsers en 23.000 Fransen. Dat cijfer van 440.000 kan niet kloppen, want wonen er dan geen andere buitenlanders, zoals Australiërs, Scandinaviërs, Nederlanders, Belgen of welk ander land in Thailand? Nou dan!

Conclusie

Als beweerd wordt, dat er in 2010 bijna 500.000 expats waren en nu uit recente studies het aantal tussen 150.000 en 260.000 blijkt te zijn, zou dat kunnen betekenen, dat het aantal buitenlanders in Thailand aanzienlijk is gedaald. Maar de grote vraag daarbij blijft vanzelfsprekend of die cijfers wel met elkaar kunnen worden vergeleken.    

De werkelijkheid is, dat het exacte aantal buitenlanders in Thailand wel altijd een mysterie zal blijven!

Bron: Thaivisa


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Het exacte aantal expats in Thailand blijft een mysterie”

 1. Tino Kuis zegt op

  Goede morgen. Zijn de 2-3 miljoen werkmigranten uit Cambodja, Myanmar en Laos dan geen echte expats? Of tellen we alleen de rijkere buitenlanders? We moeten misschien eerst een goede definitie geven van ‘expat’ voordat we gaan tellen.

  • Gringo zegt op

   @Tino: van mij mag je de werkmigranten ook expat noemen, maar tussen 2 miljoen en 3 miljoen zit ook een enorm verschil. Ook daar zullen geen exacte cijfers van bekend zijn en voor hen geldt, dat het exacte aantal ook wel altijd een mysterie zal blijven.

   • Tino Kuis zegt op

    van Dale zegt: ‘een expat is iemand die voor zijn werk tijdelijk in het buitenland woont’

    Anderen voegen daar nog aan toe: ‘hoger opgeleid, uitgezonden door internationaal bedrijf”.

    Ja, het aantal expats in Thailand blijft een mysterie, maar die wordt vergroot als je ‘expat’ niet duidelijk definieert.

    • Thea zegt op

     Ja ik weet ook niet beter dan een expat is iemand die voor een multinational tijdelijk in het buitenland woont en werkt.
     Veel mensen maken geen onderscheid tussen een emigrant en een expat en noemen alles maar een expat.
     Ik denk dat er in Thailand meer emigranten wonen dat expads

    • Rob V. zegt op

     Volgens het woordenboek:
     Gringo – geen expat (geniet van zijn oude dag op constant te verlengen tijdelijk visum)
     Chris de B – geen expat (permanent werkzaam in TH)
     PeterVZ – geen expat (maar migrant met PR status)
     Mijn buurman die 6 maanden p/j in Thailand zit – geen expat
     De Nederlands ambassadeur- expat want is tijdelijk aan het werk in Thailand.

     Volgens de definitie van de Rijksoverheid zijn bovenstaande veelal wél emigrant. Iedereen die langer dan 8 maanden per jaar buiten NL verblijft (en dient zich dus uit te schrijven bij de Nederlandse gemeente). Maar Thailand hoeft de emigrant dan weer niet als immigrant te zien. Wat een feest.

    • Rob V. zegt op

     En jouw zoon Tino? Vanuit Nederland gezien een Nederlander in het buitenland (emigrant) Voor Thailand een Thai. Hij studeert nu TH maar als hij straks in NL wil wonen en dus ‘tijdelijk’ in TH is, maakt dat hem een expat? En wat mbt tot andere mensen met meervoudige nationaliteit? Moeten we nog verschil maken tussen geboren als Nederlander/Thai en hen die later staatsburger zijn geworden?

     En een Thai die Nederlander is geworden en later mogelijk de Thaise nationaliteit is verloren en dan terug naar Thailand verhuisd?

     • Tino Kuis zegt op

      Mijn zoon? Ik word totaal gestoord over het indelen van mensen in allerlei hokjes maar mijn zoon blijft er redelijk koel onder. In Thailand noemen ze hem vaak ไอ้ฝรั่ง ai farang, die ‘verdomde farang’ waar hij om moet lachen en ik boos over word.

   • Tino Kuis zegt op

    Een onmogelijke opgave. Je hebt ook nog legale en illegale werkmigranten.

  • Ger-Korat zegt op

   Zelf denk ik dat de Immigration Officers in Thailand geen onderscheid maken maar wij Westerlingen dit doen. In Nakhon Ratchasima behoort de Westerling tot de minderheid bij hen want de meerderheid zijn arbeidsmigranten uit omliggende landen welke hun (werk)visa komen verlengen, hun 90-dagen melding doen en zelfs prima de weg weten bij een TM30 melding. Tenminste dat ervaar ik bij elk bezoek en zie ik aan de paspoorten.

 2. Ger-Korat zegt op

  Nou de laatste zin is een beetje voorbarig. Heb kort geleden een overzicht gezien van buitenlanders per land van Noorwegen, Zweden, Finnen, IJslanders en Denen waar men tot op de persoon nauwkeurig een opgave zag van Immigration Bureau. En dit op basis van verblijf dus non-immigrant visum en verlengingen hiervan naar type zoals gepensioneerd, business, dependent en meer. Dus als het bij 5 landen beschikbaar is dan is het er ook voor meer landen zo niet alle landen. Ik denk dat er iemand boven in de organisatie van Immigration gevraagd dient te worden en dan heb je in no-time een totaaloverzicht.

  Om even wat te staven:
  As for retirement and family visas, there will by year end of 2019 :

  2846 Norwegians,
  533 Finns,
  3096 Swedes,
  1096 Danes and
  62 Icelandic nationals.
  That will be a total of 7633 Nordic persons by year end, down 165 persons from 7798 Nordic persons on retirement visa or family visa by the end of last year, 2018.

  Meer informatie over deze landen in de link:
  https://scandasia.com/nordic-people-moving-out-of-thailand/

  • Gringo zegt op

   @Ger, ik ben al bezig in de krochten van Immigration te zoeken naar soortgelijke cijfers over Nederlanders en Belgen in Thailand. Heb geduld!

   • Erik zegt op

    Nederlanders volgens de eigen ambassade, eind 2016, tussen 20 en 25 duizend en dat is inclusief partners en kinderen. Hebben partners de Thaise nationaliteit dan zullen ze in de cijfers van de Immigration ontbreken. Van Duitse vrienden hoor ik dat er circa 100.000 Duitsers in Thailand zijn. De cijfers van de Immi lijken mij veel te laag.

    • john zegt op

     Erik, je zegt “nederlanders volgens de eigen ambassade” . Je bedoelt denk ik de nederlandse ambassade. Maar hoe kent de ambassade of zelfs andere nederlandse overheidsdiensten deze cijfers? Het loopt immers niet via een nederlands overheidsbureau.

    • Ger-Korat zegt op

     Ja wie zou het nou beter weten ? Immigration waar je je elke 90 dagen en elk jaar moet melden en dat in de computers word bijgehouden of een ambassade zonder enige administratie behalve 1x per 10 jaar hooguit een paspoortwissel en dan nog niet eens voor iedereen want deze kun je ook tijdens een vakantie in Nederland ophalen. Dus ik twjfel niet aan de juiste cijfers van Immigration want dat ligt vast met duidelijke onderbouwing vast. Geeft al aan dat de ambassade het niet weet als ze het over “partners” hebben; Immigration kijkt alleen naar degene zonder Thaise nationaliteit en daarom verplicht is zich regelmatig te melden. Zelf sta ik ook niet geregistreerd bij de ambassade en ik denk vele Nederlanders met mij ook niet want waarom zou je.

  • Harold zegt op

   Ger-Korat,
   Ik wil graag nog wat nadere informatie over de adoptie van uw kinderen Ik heb daarvoor al eerder een oproep naar u gedaan voor het krijgen van uw E-mailadres wat u aan bood in 1 van uw berichten over dit onderwerp
   Bij voorbaat mijn dank.
   Mijn E-mail adres is jwjdebruin@gmail.com
   Ik hoop dat de redactie mijn verzoek wil toestaan
   Groet
   Harold

 3. Mark zegt op

  Als ik dit “Thaisvisa-relaas” lees krijg ik de indruk dat er een sterke “eilandjescultuur” heerst bij imigration.

  Weet iemand of imigration een centraal register heeft? En of dit geïnformatiseerd is?
  Wordt de gigantische “papierslag” die alle “klanten”deponeren geïnformatiseerd? Ingescand of “ingeklopt op een klavier” door een legertje tokkelaars?
  Waar slaan ze al die data op? Op separate PC’s, discs, HD’s, sticks? Of op een mix van dit alles in gespreide orde? Hoelang bewaren ze?

  Ik heb in mijn 10 jarige ervaring steeds meer de indruk dat het bij immi op vlak van informatie- en archiefbeheer “een zooitje” is. Dat draagt er ongetwijfeld toe bij dat er steeds meer info ad hoc, bij herhaling en in veelvoud op gevraagd wordt.

  Efficiënt lijkt het allerminst. Steeds meer “klanten” krijgen de indruk dat het administratief gebeuren een ware pesterij is, bedoelt om hen het land uit te jagen.

  Ik heb geen klachten over het service level in de immi offices waar ik klant was. De officers waren er vriendelijk en behulpzaam. Ik had steevast de indruk dat zelf vaak kampten van inefficiëntie en onduidelijkheid (hiërarchische bureaucratische organisatie, complexe regelgeving met ruime interpretatieve marges, weinig of geen ondersteuning bij interpretatie, enz …)

  In tegenstelling hiermee heb ik de indruk dat land-offices een goed werkend informatie- en document beheer hebben. Ze hebben hun zaakjes daar meestal goed op orde. Binnen het uur wordt steevast het administratief bundel opgediept. De administratieve procedure voor een landoverdracht of een usufruct is op een paar uur geregeld, inclusief de fiscaliteit (zegelrecht). Dat is in België wel een heel ander gedoe met notarissen en kadasters. Daar kost het een fortuin en duurt het weken.

  Ook in transport offices zijn rijbewijzen, inschrijvingen en overschrijvingen van voertuigen meestal op enkel uren klaar.

  Het zijn 3 instanties gekenmerkt door grootschalig databeheer, en toch zo verschillend.
  Mijn 10 jarige ervaring situeert zich in 3 locaties, 2 in Noord-Thailand en 1 in changwat Rayong.

 4. ruud zegt op

  Ik ga er zelf van uit, dat de overheid precies weet, hoeveel buitenlanders er officieel in Thailand verblijven, als expat, of op een visum en velenging daarvan.
  Die cijfers schommelen natuurlijk wel voortdurend, doordat mensen komen, gaan en overlijden.
  Verder moet je natuurlijk duidelijk definieren, wie je mee wilt tellen.
  Tel je bijvoorbeeld iemand die zijn verblijf met 2 maanden heeft verlengd ook mee, of tel je alleen de verlengingen van een jaar?

  @Mark:
  Ik heb niet de indruk, dat de administratie pesterij is om ons het land uit te jagen.
  Dan zou daarvan op alle immigratiekantoren sprake zijn.
  En als je mensen weg wilt pesten, kun je eenvoudig de financiele eisen verhogen, dan moeten er veel mensen hun koffer pakken.
  En over de service en vriendelijkheid in Khon Kaen heb ik niets te klagen, dus het lijkt me niet, dat er een landelijk beleid is om buitenlanders het land uit te pesten.
  Ik denk eerder, dat het doorgeslagen registratiezucht van ambtenaren is.
  Alles moet worden bijgehouden, ook al weet niemand waarom.

  Als de mensen op Thaivisa maar door blijven gaan met hun negatieve commentaren op de Thaise overheid, zou dat pesten er misschien ooit wel van kunnen komen.
  Want waarom zou de Thaise overheid commentaren van buitenlanders accepteren, die ze niet van de eigen bevolking accepteert?
  Er zit ongetwijfeld een grens aan het geduld.

  • Mike zegt op

   Niemand maak zich druk om de zeurkousen op thaivisa, en zeker de Thaise overheid niet.

 5. Ruud 2.0 zegt op

  Volgens een wikipedia site zijn er 2,5 miljoen expats.
  1,8 miljoen vanuit de omringende landen.
  0,4 miljoen vanuit andere landen zoals China, India en
  dergelijke.
  300.000 uit Westerse landen.
  Natuurlijk zijn het Thaise tellingen met een afwijking van 200%.
  Maar het verlies van 100.000 expats betekent een afname van 50 miljard Baht GDP.
  Ze zijn goed bezig in Thailand.
  Kwantiteit is belangrijker dan kwaliteit.
  BTW Wie verantwoordelijk zijn voor de 300 miljoen Baht onbetaalde rekeningen van ziekenhuiskosten blijft een raadsel.
  Maar dit jaar hebben we 50 miljoen toeristen volgens Thaise berekeningen.
  Het is maar net welke calculator je gebruikt.

 6. Jan Eveleens zegt op

  Tino Kuis stelt voor een definitie van “expat” te maken.
  Die staat al in Wikipedia: “Een expat is iemand die tijdelijk in een land werkt met een andere cultuurr dan waarin hij of zij is opgegroeid”.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik stel helemaal niet voor een definitie van ‘expat’ te maken, die is er al. Ik zei: ‘geven’ en dan hier gebruiken.

  • john zegt op

   dat is dus een groep waar hierboven niet wordt gesproken. Daar wordt telkens gesproken over gepensioneerden en andere niet thaise personen die langdurig in thailand wonen. Het is denk ik zeker nodig, juist om verwarring te vermijden, het woord “expats” te gebruiken in de officiele zin (buitenlanders die in thailand werken) of, zoals we in dit forum (denk ik) bedoelen: buitenlanders die langdurig in thailand wonen . ( werkend EN niet werkend ?)

  • janbeute zegt op

   Beste Jan, het verschil in cultuur heeft totaal niks te maken met het expat zijn.
   Simpel gesteld een expat is iemand die werkt in een ander land dan zijn eigen of geboorteland.
   Het kan zijn dat hij uitgezonden is door een multinational zoals Unilever hierbij als voorbeeld te noemen om voor enige tijd in een ander land te werken.
   Of hij werkt als bouwvakker agrariesmedewerker oid in een ander land zoals vele Birmezen in Thailand doen.
   Leef je hier in Thailand op retirement dan ben je geen expat.

   Jan Beute.

 7. LOUISE zegt op

  Nu ben ik de grootste oen op computor gebied en dat zal helaas wel zo blijven, maar met dan de simpele begrippen die ik er van heb, zou ik zeggen dat in dit comp. tijdperk 1 druk op de knof aantallen kunnen verschafffen, in welk segment dan ook.

  De cijfers hier worden alleen uitbundig weergegeven. als de top er baat bij heeft.
  En dit betreft dan het onderwerp, waar de top nog zieltjes voor moet halen.

  Ik ben bang dat men hier nooit de juiste aantallen hoort.

  LOUISE

  • john zegt op

   beste Louise, je bent, net als ik, niet een heel groot computerexpert. Maar toch denk ik dat je de computer teveel wijsheid toedicht. Als iets niet ergens (goed) wordt geregistreerd kan de computer je ook geen informatie verstrekken. Kijk bv naar hoeveel criminelen er in een land zijn. Kun je moeilijk uit de computer halen. Hooguit hoeveel veroordeelde criminelen er zijn maar de niet gepakte zitten er niet in.
   Terug naar de registratie van expats. Als dat niet ergens duidelijk wordt geregistreerd (en opgeteld!!) dan is dat cijfer er niet. Wel of geen computer.
   Het leven is toch wat ingewikkelder dan je denkt!

 8. l.lagemaat zegt op

  Vermoedelijk dat de 76 provincies en Bangkok zeer zelfstandig opereren, waardoor een overkoepelend overzicht voor Thailand ontbreekt.

  Opmerkelijk is dat ook het aantal Nederlanders, permanent wonend in Thailand, onbekend is.

 9. Harry Romijn zegt op

  Hoe worden de pensionario’s / expats gerekend, die bijv. 90 dg op, 90 dg af leven ?
  Extra voordeel: als je 90 of minder dagen in NL/B/enz woont betaal je daar enkel inkomstenbelasting over wat in DAT land verdiend is. En in TH enkel, wat je in Thailand verdient ( en zichtbaar binnenkomt). Dus een handelaar (trader) / marketeer, designer, accountant, ontwerper, adviserend ingenieur, die 89 dg (=1 dag vlucht) in Nl / B / F / D woont ( in een zomerhuisje) en al z’n werk doet via internet, dus de inkomsten “ergens” laat landen, lacht zich al jaren een kriek.

  Ik heb ooit eens een baas gehad, die in Londen het pand ernaast ook maar gekocht had ( voor de tuinfeesten), in Nice en leuk buitenstulpje ( met heli-platform), een stulpje in België en een bootje in waar de deutsche Westflotte liegt. Iedere vrijdag even een telefoontje met z’n vrouw, waar ze dat weekend zouden verblijven. Zijn commentaar: “0,9% ” = de toen geldende NLe vermogensheffing.

 10. janbeute zegt op

  Ik vraag mij wel eens af of de Nederlandse ambassade in Bangkok en het ministerie van BZ uberhaupt wel weten hoeveel Nederlanders er in Thailand verblijven voor een langere tijd zoals ik en vele andere land genoten.
  De Nederlandse ABN AMRO bank weet het anders wel, anders hadden ze mij en enkele andere mede lot genoten er niet uitgegooit.

  Jan Beute.

 11. Hakim zegt op

  Expat: Afkorting van het grieks exo:( buiten) en patrida:(land) buitenlander dus

  • Rob V. zegt op

   Dan heb je het over een letterlijke vertaling, leuk maar hoeft niet overeen te stemmen met de moderne definitie van een woord. Expact mag dan letterlijk allochtoon zijn, maar in het Engels staat het synomiem voor emigrant. In het Nederlands voor tijdelijke emigrant. En dan specifiek iemand die voor werk tijdelijk in het buitenland woont.

   Eb dan hebben we nog de praktijk: een expat kan besluiten zich permanent te vestigen. Hij is dan geen expat meer maar een migrant. Iemand die dacht permanemt over de grens te zijn vertrokken (voor werk) kan zich bedenken en terugkeren naar het thuisland.

   En dan zijn er in de volksmond nog de bejaarden/ pendionados die zich expat noemen.

   Plus dat de arbeiders uit de Thaise buurlanden vaak vergeten lijken te worden door de witneus.

   Een duidelijke definitie bij het pogen te noemen van de cijfers is dus belangrijk. Iemand kan wel wat cijfers opschrijven maar de context moet duidelijk zijn wie er wel of niet in de cijfers zitten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website