Lumpy skin disease is een ramp voor vele kleine boertjes in Thailand. Dit virus is al enkele jaren onderweg vanuit Afrika en er is een uitstekend vaccin voor, dat Thailand al lang had kunnen hebben. Zeker gezien het feit, dat al meer dan een jaar besmettingen zijn in o.a. Vietnam, India en China.

Het is het Afrikaanse koepokken virus, dat veel agressiever is dan het bekende koepokken virus, dat in het algemeen alleen op de uiers zit.
Het virus is niet dodelijk als je de koeien goed behandelt. Dagelijks wassen en antibiotica voor bacteriële infecties die via de blaasjes kunnen ontstaan.

Helaas gaan nu de koeien van de kleine boertjes dood. Die hebben geen idee, wat te doen. De regering raadt aan muskietennetten te spannen boven en rond de koeien, opdat de vliegen, die het verspreiden er niet bij komen. Dat is net zoiets als een rivier stoppen door alle motorboten het water terug te laten stuwen. Misschien is het installeren van vliegen-douches ook wel een idee. Dan kunnen de vliegen het virus van hun pootjes wassen.

Het virus kan ook mensen besmetten, hoewel dat niet vaak gebeurt. Enfin, Thailand blijft niets bespaard, iets wat je bij vele dictaturen ziet.

Bron: www.bangkokpost.com/thailand/general/2112491/lumpy-cow-skin-disease-spreads-to-18-provinces

4 reacties op “Het Afrikaanse koepokken virus: een ramp voor veel kleine boertjes in Thailand”

 1. Bing zegt op

  Voor LSD is in Thailand een vaccin te krijgen. Via de sociale media zijn herhaaldelijk berichten gepost door het departement of livestock die de boeren hebben voorgelicht. De eerste 60000 vaccins zijn eind mei in Thailand aangekomen. Op Facebook zijn door expats groepen al oproepen gedaan om arme boeren te steunen in hun omgeving om de vaccins aan te schaffen.

 2. Maarten Vasbinder zegt op

  Goed Nieuw, Bing,
  Waar kunnen we die steun geven. Facebook, daar doe ik niet aan.

  • Bing zegt op

   Steun kan je geven in je eigen omgeving, neem contact op met een dierenarts. Flesje met 20 dosissen koste mij 1800 baht. 3 boeren blij mee gemaakt.

 3. Klaas zegt op

  Virus waarvoor een vaccin al lang voorhanden is, maar in Thailand nog even niet.
  Klinkt bekend in de oren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website