Government Savings Bank in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
17 december 2018

ferdyboy / Shutterstock.com

Nadat ik zo’n 15 jaar geleden met mijn Thaise vrouw ging samenwonen, openden wij een spaarrekening bij de Government Savings Bank op naam van haar toen 3-jarig zoontje. Elke maand stort ik daar een vast bedrag op en het “kapitaal”, dat inmiddels best een respectabele hoogte heeft bereikt, wordt pas op zijn 21ste vrijgegeven.

Government Savings Bank

De GSB is een staatsbank, dat in grootte de vierde bank van Thailand is met een activa van 2.260.000 miljoen Baht (2014). Het heeft ruim 15.000 medewerkers verdeeld over meer dan 1100 (bij)kantoren. De inleg in 2014 bedroeg bijna 27.000 miljoen Baht.

Geschiedenis

In 1907 introduceerde de toen nog Prins Vajiravudh het concept van geld sparen door het opzetten van de Leefotia Bank op het terrein van het Chitralada Palace. Hij gebruikte als model de Edinburgh Savings Bank, Groot-Brittannië’s eerste moderne spaarbank. Het doel was om hofdienaren het idee van geld sparen bij te brengen

Zes jaar later, en nu als koning Vajiravudh, kondigde hij de Savings Office Act (spaarbankwet) af, die op 1 april 1913 van kracht werd. De spaarbank werd een onderdeel van de Royal Treasury en had een startkapitaal van 100.000 Baht. Het doel van de koning was om de Thaise bevolking te leren sparen, zodat ze geld zouden hebben in tijden van nood en daarbij dan ook nog een redelijke rente zouden krijgen.

In 1946, het jaar van de troonsbestijging van Z.M. Koning Bhumibhol, werd een nieuwe wet van kracht, waarbij de naam Government Savings Bank officieel werd.

Bron: The Nation en Wikipedia

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Government Savings Bank in Thailand”

 1. Thomas zegt op

  Aardig om zo mee te krijgen dat de Thaise bevolking in die tijd ook al niet kon sparen en de toenmalige koning een goed oog voor dit probleem en een vooruitziende blik had. Jammer genoeg heeft het niet veel geholpen. Veel Thai sparen nog steeds ‘negatief’.

 2. Gringo zegt op

  Ik las ergens, dat buitenlanders ook bij de GSB kunnen sparen, maar zeker ben ik er niet van.

  De startrente was 1 % , jawel één heel procent, maar bij het bereiken van een bepaald kapitaal kan dat oplopen tot 5 %.

  Voor meer informatie moet je echt even een kantoor van GSB binnenlopen, hoewel mijn ervaring is, dat het moeilijk is iemand te spreken te krijgen die Engels spreekt.

  • theoS zegt op

   @Gringo, ik was verleden jaar met mijn vrouw bij de Government Savings Bank in Sattahip, waar ik woon, om een spaarrekening voor mijn vrouw te openen. Ik werd daar benaderd door een vloeiend Engels sprekende medewerkster en kreeg het aanbod om een rekening te openen met een eerste storting van Baht 10000- en 8%, ja acht, rente. Rekening opzeggen moest haast een jaar van tevoren gedaan worden en geld opnemen leverde een, hoge, boete op. Was volgens haar een promotion en is ook niet meer. Niet gedaan.

 3. Mark zegt op

  GSB geeft een idee van haar actuele rentevoeten op haar inlogpagina voor internetbankieren:

  https://ib.gsb.or.th/retail/security/commonLogin.jsp?userloc=en-TH

  Nou moe, de netto rente (bancaire rente min tax) is helemaal niet hetzelfde dan het netto rendement.

  Voor hen die het rekenen nog niet verleerd zijn: netto rendement = bancaire rente min tax(en) min inflatie (muntontwaarding).

  Door louter naar de verschillen in (bancaire) rentevoeten te kijken kan je jezelf ook arm(er) rekenen. Ook voor inflatie zijn er verschillen per land. Niet enkel tussen Thailand en Nederland, maar ook tussen de landen van de Eurozone onderling. Inflatie heeft (ook) een impact op het netto rendement.

  Afhankelijk van je persoonlijke situatie (land waar je meest verblijft/meest “belang” hebt) hou je best ook rekening met de risico’s op monetaire wisselkoersschommelingen. In het recente verleden schommelde de wisselkoers Euro – THB vlotjes meer dan 20 %. Dat is uiteraard heel andere koek dan een tiende procentje interest meer of minder bij de ene of andere bank of een procentje inflatie meer of minder.

  Vermits wisselkoersrisico’s lastig in te schatten zijn, vinden wij het als farrang/thai koppel aangewezen om niet alle eieren in één mandje te leggen. Dus spreiden als strategie om wisselkoersrisico’s “beheersbaar te houden”. Hopende dat neerwaartse bewegingen aan de ene zijde (deels) opgevangen worden door monetaire opwaarderingen aan de andere zijde.

  Helemaal anders ligt het uiteraard voor de meer avontuurlijk types die graag hun geluk beproeven met monetaire speculatie … en nog helemaal anders ligt het voor lieden die omwille van (sluikse?) toebedeling van nalatenschap hun stuivers in “anderslandige” oorden onderbrengen. En zo kan je nog wel een aantal beweegredenen bedenken 🙂

 4. Renévan zegt op

  De 15 procent tax betaald over de rente kan je terugvorderen van de Thaise belastingdienst. Ik had 800000 thb op een depositorekening bij de SCB bank na drie jaar ongeveer 11000 thb terugontvangen.

 5. Boonma Somchan zegt op

  GSB is een pick up point voor http://www.riamoneytransfer.com

 6. janbeute zegt op

  De GSB was dit jaar in opspraak ivm leningen aan overheidspersoneel, vooral onderwijzers die grote problemen hebben om hun leningen terug te kunnen betalen .

  Jan Beute.

 7. Dik Lenten zegt op

  Je kan bij de gsb je geld voor 3 of 5 jaar vastzetten . Vanaf 100 000 bath.Dit kan op een gezamenlijke rekening van jouw en je Thaise partner . Je speelt dan ook gratis mee met een loterij .per 100 Bath krijg je een lotnummer . Ook wordt de rente per jaar iets hoger .Als je 1 000 000 Bath spaart ,speel je mee met 10 000 loten . Je wint dan elke maand de kleine prijzen op 3 en 4 eindcijfers .
  Je kan het nakijken op hun website.
  Als ik het goed heb is dat http://www.gsb.org.th
  Mvg Dik Lenten.

  • john zegt op

   nee,bijna goed. Een begrijpelijke vergissing. het is : https://www.gsb.or.th/

 8. rijkspostspaarbank zegt op

  Doet in zeer veel opzichten sterk denken aan wat in NL ooit de RijksPostSpaarbank was. Dit inclusief de vele acties die ze hebben en de ”filialen” op scholen om de spaarzin te bevorderen middels spaarvarkens e.d. Het is overheid-dus dat leraren voor in de rij staan is logisch.

 9. Tino Kuis zegt op

  Thais sparen gemiddeld 10-15 procent van hun inkomen. Het meeste spaargeld komt natuurlijk van de hogere inkomensgroep, maar ook de lagere inkomens sparen, veelal met een gecombineerde spaar-levensverzekering. Zij hebben wel meer schulden.

  • Ger-Korat zegt op

   Thais dromen om gemiddeld 10-15 procent van hun inkomen te sparen, dromen dus. Echter de werkelijkheid, blijkt telkens weer uit verschillende publicaties, is toch anders:
   25 miljoen Thais bezitten 1,7 van de bezittingen( wealth), voor het gemak aannemend ook de spaargelden. Daarnaast bezit 35 miljoen Thais 5% van de bezittingen en daarnaast bezit 1 % van de Thais 67% van het bezit. En bij 69 miljoen Thais blijft er 26 % over voor 8 miljoen Thais.
   Als ik dan wat samenvat dan blijven de 2 laatste groepen over welk sparen, degene met het meeste bezit en daaraan gerelateerd inkomen want met inkomen bouw je meestal bezit en spaartegoeden op. Dus zeg maar 9 miljoen Thais zijn de echte spaarders en 60 miljoen sparen niet !
   Van deze laatste groep van 25 miljoen welke geen bahtje spaart want niet genoeg inkomen, denk hierbij door de lage lonen in Thailand en kinderen en bejaarden. En van deze 25 miljoen is er een groep van 14 miljoen volwassenen met een welfare-kaart, nou hierbij moet je denken aan een inkomen van gemiddeld 5000 per maand.
   een publicatie in de link: http://investvine.com/reports-says-thailand-has-worst-wealth-distribution-globally/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website