Gouverneurskandidaten verwaarlozen kunst en cultuur

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
12 februari 2013

De kandidaten voor de post van gouverneur van Bangkok schetsen een rooskleurig beeld van de hoofdstad onder hun leiding, maar wat overduidelijk in hun campagnebeloftes en toespraken ontbreekt, is het beleid voor en de visie op Bangkok als een stad van kunst en cultuur, constateert Bangkok Post in de Life-bijlage van maandag.

De krant laat vier cultuurpausen aan het woord, elk met hun eigen stokpaardjes. Ik zal die niet allemaal vermelden, maar haal een paar krenten uit de pap.

  • Anucha Kua-charoon, medeoprichter en vrijwilliger van het Trok Khao Mao Local Museum, constateert dat geen enkele kandidaat iets heeft gezegd over de wijkmusea in Bangkok. Daarvan zijn er 26 in 25 districten. Ze worden gerund door vrijwilligers die een dagvergoeding van 240 baht krijgen. ‘ De gemeente heeft wel het plan om lokale musea en bibliotheken te stichten, maar ik wil dat ze de wijkmusea niet in de steek laat’, zegt hij.
  • Curator Gridthiya Gaweewong van het Jim Thompson Art Centre mist een cultureel beleid met bijbehorende begroting. Leerlingen van de 400 gemeentelijke scholen, die Bangkok telt, zouden als deel van het curriculum een bezoek aan musea moeten brengen, het Bangkok Art and Culture Centre (BACC) of andere. ‘Het BACC heeft veel potentie, maar de vrees bestaat dat het gepolitiseerd wordt’, zegt hij.
  • Worapan Lokitsataporn, president van de Publishers and Booksellers Association of Thailand, constateert dat Bangkok slechts 40 bibliotheken heeft, wat erg weinig is voor een stad van 10 miljoen inwoners. Bibliotheken moeten in de buurt zijn en die hoeven niet groot te zijn. Vanaf april is Bangkok World Book Capital omdat de gemeente verschillende plannen heeft voorgesteld die Unesco waardeerde. Worapan: ‘Maar sommige initiatieven, zoals een City Library, zijn uitgesteld. Tot nu toe hebben we alleen voetwerk gezien.’
  • Bandit Kaewanna, muziekprogrammeur en nog veel meer, wil dat de gouverneur alle artistieke pogingen uit volle overtuiging steunt. Het kunst- en cultuurteam van de gouverneur moet bestaan uit mensen die er werkelijk verstand van hebben – niet een willekeurig aantal personen die er geen affiniteit mee hebben. Bandit vindt dat het BACC te bureaucratisch wordt geleid; bij creatieve geesten moet je daar niet mee aan komen. ‘Ik zou ook graag overal in de stad kleine theatertjes zien, waar kinderen al op jonge leeftijd kunnen genieten van theater’, is een van zijn dromen.

(Bron: Bangkok Post, 11 februari 2013)

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website