Hoewel Thailand geen vijandige buurlanden heeft en er geen politieke spanningen zijn in Zuidoost-Azie geeft het land gigantische kapitalen uit aan legermateriaal. De honger naar militaire speeltjes lijkt niet te stillen.

Bangkok Post komt vandaag met een analyse van Wassana Nanuam, over de defensie aankoopplannen van de afgelopen twee jaar. Verder is het opmerkelijk dat het regime de warme banden met de VS vaarwel zegt en opschuift naar een partnerschap met China, Rusland en Europese landen’, zo schrijft ze.

Wassana merkt op dat de kritiek in de maatschappij toeneemt op het gemak waarmee de strijdkrachten doorgaan met het aanschaffen van militair materieel.

De uitgaven voor defensie in dit begrotingsjaar (1 oktober 2015-30 september 2016) zijn ‘gigantisch’ schrijft ze. Ze vormen met 207,7 miljard baht, maar liefst 7,6 procent van de totale begrotingsuitgaven. Dat is een toename van 7,3 procent (14,76 miljard baht) vergeleken met een jaar eerder.

Het lijkt er sterk op dat Thailand de militaire banden met Rusland, China en Europa wil aanhalen en minder afhankelijk wil zijn van de VS. Dit omdat de Amerikanen druk op het militaire regime uitoefenen om snel terug te keren naar een democratie.

Sinds de coup van mei 2014 heeft de minister van Defensie en een aantal generaals, al vier keer China bezocht en hij is tweemaal op bezoek geweest in Rusland: eenmaal met de legertop en eenmaal met vice-premier Somkid. Premier Prayut bezocht onlangs China en Rusland.

In de bovenstaande illustratie zie je een overzicht van geplande aankopen.

Bron: Bangkok Post

6 reacties op “Gigantische uitgave leger zorgt voor gefronste wenkbrauwen”

 1. Tino Kuis zegt op

  Inderdaad. En het defensie budget in sinds de coup van 2006 met bijna 300 procent gestegen. In 2005 was het defensiebudget 78 miljard baht, nu 207 miljard. Was er een oorlog?
  De militairen zorgen goed voor zichzelf.

 2. Jacques zegt op

  Het is zaak dat de uitgaven voor wapentuig in verhouding met de overige kosten/ uitgaven in balans blijven. Deze geplande uitgaven zijn buitensporig en er is het nodige te doen in dit land zoals we allemaal wel weten en daar moet het geld naar toe.

 3. Ger zegt op

  Mijn reactie op de getallen van Tino en tekst van Jacques : van 78 naar 207 is een toename van 165 %, geen 300 %. Daarnaast dient men ook rekening te houden met inflatie : 2 tot 3 procent per jaar is in 10 jaar 30 procent , grofweg, dus blijft over 165 minus 30 is 135 procent echte toename.

  En om nu over een percentage van de begrotingsuitgaven te spreken : voor een goede vergelijking is een percentage van BBP meer gebruikelijk. Het artikel in de Bangkok Post zou hier beter voor gekozen kunnen hebben.
  World Bank heeft een mooi staatje per land van de militaire uitgaven (militaire expenditures as % GDP). Hieruit blijkt dat Thailand ( in 2014 ) 1.4 % van GDP hiervoor uitgeeft. Nederland 1,2 %. Vietnam 2,3 %, Maleisië 1,5 % , Myanmar 3,7. Dit geeft denk ik een goede vergelijking weer i.p.v. te roepen dat het veel is. Alles kost geld en in Nederland schaft men ook dure JSF’s aan terwijl er geen echte dreiging is of legt men een Betuwelijn aan die bijna niet gebruikt wordt of een HSL lijn naar Parijs waarover geen HSL gaat rijden.

  Daarnaast mag een land zelf bepalen waaraan het zijn geld uitgeeft. In een groot gedeelte van de wereld kijkt men ook raar aan tegen de welvaartsstaat en verzorging van niet-werkenden in Noord Europese landen. Overal kan men wel een persoonlijke mening over vormen. Om maar iets te noemen: toeristen uit Europa boeken eenvoudig een hotel in Thailand van meer dan 4000 baht per nacht / rond de 100 Euro, dit zal de normale Thaise toerist niet snel betalen, voor de meesten is dit toch een weekloon of meer ….

  Daarnaast vind ik uitgaven voor militaire uitrusting gedaan in bijvoorbeeld China niet verkeerd: vaak zijn er G2G deals mee gemoeid en krijgt men er compensatie-aankopen voor terug.
  En heel belangrijk: het bevordert de wederzijdse vriendschappelijke banden tussen de diverse landen en voorkomt potentiële conflicten. Voorbeeld van de huidige conflicten zijn de territoriale aanspraken over eilanden tussen China en Vietnam en China en Philipijnen .Eveneens hebben aankopen ook weer een positieve invloed op bijvoorbeeld de Chinese economie, hierdoor zijn meer Chinese mensen in staat Thailand als toerist te bezoeken. Of Zweedse medewerkers van de vliegtuigfabriek die weer een lange overwintering in Thailand kunnen betalen…. Tenslotte is alles met elkaar verweven en zolang er geen conflicten zijn is dat prima.

 4. Ger zegt op

  mijn 2e analyse : voor defensie wordt 7,6 procent van de totale begrotingsuitgaven besteed. Zoals Tino ook wel eens in andere artikelen aangaf zou de inkomsten , belastingheffing, van de overheid in Thailand omhoog moeten. Echter dit is nu gering en daardoor nemen de defensie-uitgaven als aandeel van de overheidsuitgaven een groot deel van deze uitgaven in.
  Je zou het ook positief kunnen bekijken. Doordat de belastingheffingen laag zijn , zijn de overheidsuitgaven als gevolg hiervan ook beperkt. Gevolg is wel de relatieve grote uitgave voor defensie. Maar in vergelijk met mijn eerdere analyse hierboven zijn de defensie-uitgaven niet buitensporig, volgens de World Bank overzicht komt dit in de buurt van uitgaven van NAVO landen.
  Alles in een juist perspectief graag zou ik de Bangkok Post willen adviseren.

 5. khun Roland zegt op

  Maar om de stokoude wrakken van lijnbussen (dateren uit een vroeger leven, durf niet te schatten hoe oud…) te vervangen daar blijkt blijkbaar geen geld voor beschikbaar.
  Ze braken letterlijk zwarte roet uit en vergiftigen de stadsbewoners in groot Bangkok.
  Niettegenstaande dat daar al vele jaren over wordt gebakkeleid ziet het er niet naaruit dat daar dra verandering in komt.
  Volgens Thaise logica is 36 billioen bhat voor een stel nieuwe onderzeeers zinvoller …. of wat dacht je?

 6. jan beute zegt op

  Thailand is gebaad bij een sterk leger te land te lucht of ter zee .
  Want stel eens dat de Birmezen of Cambodianen of misschien wel de Laotianen weer plannen zouden hebben om Thailand binnen te vallen .
  Vroeger deden ze het overigens met olifanten gevechten .
  De arme Thaise boertjes moeten maar weer een paar jaar langer wachten op een simpele tractor , al wast het maar van Chineze makelij .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website