Voor veel Nederlanders die in ons koude kikkerlandje wonen is er weinig aan de hand. De dagelijkse berichten dat de euro ten opzichte van de dollar of de baht wéér in waarde gedaald is, gaat langs ze heen. Het karretje boodschappen bij de supermarkt kost namelijk precies hetzelfde als voorheen.

Daar komt wel verandering in als men op vakantie gaat naar landen buiten de eurozone, zo staat er te lezen in een interessant artikel op NU.nl. Wanneer een toerist straks 30 tot 40% meer moet betalen voor zijn buitenlandse valuta, zal het wel even slikken zijn. Het is duidelijk dat Nederlandse toeristen de tol voor de zwakke euro gaan betalen.

De daling heeft direct te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), die miljarden euro’s toevoegt aan de hoeveelheid die er al is. Daardoor daalt de waarde ervan. Volgens monetair econoom dr. Casper de Vries van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam is de geldverruiming ‘een hordeloop van de grote economische machten’. Al eerder deden de Verenigde Staten, de Britten en de Japanners dit trucje, met als gevolg dat hun munten in waarde zijn gedaald. Als laatste is nu Europa begonnen. Het is een wedstrijdje ‘wie heeft de goedkoopste munt’ geworden. Want een goedkope munt kan de economie van het eigen land natuurlijk een impuls geven.” Volgens hem heeft een dergelijke ingreep slechts een tijdelijk effect.

Desondanks is het vervelend voor alle emigranten die buiten Europa wonen waaronder Thailand. Wanneer je jouw zuurverdiende euro’s moet inwisselen tegen Thaise baht is het schrikken: 34 baht voor een euro. Daarmee is wonen in Thailand of er op vakantie gaan zo maar even 25% duurder geworden en het einde is nog niet in zicht.

Lees hier het volledige artikel: Gevolgen lage euro gaan we straks pas voelen


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

37 reacties op “‘Gevolgen lage euro gaan Belgen en Nederlanders pas voelen als ze op vakantie gaan’”

 1. BA zegt op

  Dat is niet helemaal waar.

  Denk bijvoorbeeld eens aan de mensen die veel met de auto rijden. Nu staat de olieprijs nog laag maar als die ook nog eens een keer gaat stijgen dan kan het lachen worden aan de pomp.

  Grondstoffen worden in de regel ook in US dollars afgerekend. Gaat dus allemaal duurder worden en dat gaat na verloop van tijd wel zijn doorslag geven in productprijzen. Ook allerlei importproducten zullen duurder worden. Niet per direct maar dat gaat gewoon via een prijswijziging per bepaalde datum als de verkoopmarges te laag worden.

  Als bedrijven hun marges niet vast zouden houden of verhogen, dan zit er voor het personeel ook geen loonsverhoging in, of ontslagen. Het moet uiteindelijk ergens vandaan komen.

  Verder word er vaak ook voorbij gegaan dat die obligaties welke de ECB opkoopt na verloop van tijd ook ingelost worden, dus een deel van die verruiming komt weer terug naar de ECB. Maar het is wel zo dat de rentes op dit moment erg laag staan, dus daar haalt de ECB weinig uit, plus dat de obligatiekoersen als gevolg van de lage rente erg hoog staan. Dat betekend dat de ECB dus marktwaarde betaald maar uiteindelijk alleen de hoofdsom terug krijgt, en daar dus een verlies op maakt.

  Banken zitten ook niet echt te springen om verkoop van die obligaties, omdat ze op dit moment een erg hoge waarde noteren, en het geld wat je over houd zou je weer moeten stallen in nieuwe obligaties, welke qua rente haast niks opbrengen. ECB moet dus een aardige premium prijs bieden. Staatsobligaties gelden als vrijwel risico vrije assets, en dienen vaak weer als onderpand voor andere meer risicovolle beleggingen. Dat is ook de reden dat het originele idee achter de QE niet werkt, dat banken meer geld aan de commerciele sector zouden moeten uitlenen. Dat kan dus niet omdat die leningen een ander risicoprofiel hebben, en je kan dus niet zomaar het geld wat je voor die obligaties krijgt in andere leningen steken ivm de leverage ratio van een bank.

  • Erik bkk zegt op

   Staatsobligaties van bv nederland en Duitsland welke korter lopen dan 5 jaar hebben al een negatieve rente. Cash geld dat op een bank staat kan je kwijtraken als die bank omvalt, in ieder geval geldt dat voor het deel boven de 100.000 Euro dat niet meer verzekerd is. Grote beleggers betalen dus liever een premie in negatieve rente op staatsobligaties omdat die in tijden van rampsoed in ons financiele systeem meer zekerheid bieden dat cash op de bank. Beleggingen die de bank voor je bewaart blijven altijd jouw eigendom ook als die bank omvalt. Dit heeft allemaal te maken met de nieuwe regels voor de Euro banken in de EU wat betreft overheids steun wanneer nodig. Aandeelhouders en obligatiehouders van de betrokken bank en grote depositors moeten eerst bloeden.

   • BA zegt op

    Klopt Erik.

    Dat is ook exact de reden dat er haast geen verkopers in de secundaire markt zijn. Pensoeinfondsen etc zitten liever op hun langlopende obligaties als dat ze ze verkopen. Ze krijgen wel een hele goede prijs op dit moment maar ze moeten dat geld dus weer wegzetten in obligaties welke een stuk minder opleveren.

    Als je het mij vraagt word dit de volgende grote klap. Stijgende rentes en dalende obligatieprijzen.

  • Lammert de Haan zegt op

   Inderdaad BA: QE zal niet werken. In Japan is het nog niet zo lang geleden op een groot fiasco uitgelopen en dan zou het in Europa wel werken?

   Als een bankdirecteur zich gaat bemoeien met de economie komt daar alleen maar narigheid van.
   Wat is er met zijn eerdere ‘stimuleringsmaatregelen’ gebeurt? Vrijwel gratis geld uitlenen aan Europese banken die hiermee keurig hun balansen hebben verstevigd. En dan nu toch nog enigszins renderende obligaties van banken opkopen in de hoop dat dit tot meer consumptie zal lijden en daarmee tot het aantrekken van de economie is ijdele hoop. Zolang het consumentenvertrouwen en zijn vertrouwen in de economie nog zo laag blijven koopt deze consument niet een kamerbrede televisie of een nieuwe auto. Zijn eerste zorg is: heb ik volgende maand nog wel een baan!

   De banken blijven zo mogelijk met een liquiditeitsoverschot zitten en plaatsen dit vervolgens bij de ECB tegen nauwelijks of wellicht zelfs wel een negatieve rente en dus “weg obligaties”.
   Veel Europese banken zien die bui al hangen en wensen niet aan dit spelletje van Draghi mee te doen.

   Dit geld komt dus niet in de werkelijke economie. Maar weet je waar een deel van dit geld wél naar toegaat? Naar aandelen! De koersen van aandelen in een groot deel van Europa zijn dit jaar al met 18% tot 20% gestegen.! En Draghi is nog maar net begonnen.! Dat beloofd dus nog wat!

 2. Soi zegt op

  Het leven was al in december 2014 in elf van de achttien eurolanden goedkoper. De heeft zich in januari 2015 voortgezet, en uiteraard is het de verwachting dat het nog gaat duren dit jaar. De prijsdalingen waren met 2,5 procent het sterkst in Griekenland, gevolgd door Spanje. Daar werd het leven ruim 1 procent goedkoper. Ook Cyprus, Luxemburg, België, Ierland, Portugal, Italië, Nederland, Slovenië en Slowakije deden en deelde mee met en in de algehele prijsverlagingen.

  Ook in TH is een prijsverlaging op levensmiddelen gaande. Er is een overschot aan rijst. De wereldproduktie van graan, door de zeer goede oogsten van 2014, zorgt ervoor dat brood van Yamazaki bv niet duurder woordt. Benzine en diesel zijn al fors in prijs gedaald. Varken, rund, kip, en eieren: het prijspeil in TH van deze produkten was al laag. Zo ook van alle fruit en groentes. De rest is luxe en dat mag wat kosten.

 3. dick zegt op

  Ja, ik merk het ook . Woon (nog) in nederland maar stuur maandelijks 4000 baht op ( voor de tuinman) ,dit doe ik al een jaar of 6 maar het is alleen maar duurder geworden en ik zie het einde van deze valutaoorlog nog niet hoor. De euro word al de nieuwe drachme genoemd. Het zal me niet verbazen als we op een gegeven moment nog maar 30 baht voor een euro krijgen. .
  Ja , dat Europa heeft een hoop goeds gebracht…….

  Nog even terugkomen op Soi, eieren worden steeds duurder hoor in TH en vlees ook . mn tilapia van de markt is ook geen 50 baht per kilo meer hoor . Kortom we gaan er echt wel fors op achteruit

  Gr Dick

 4. fransamsterdam zegt op

  We gaan het ook gewoon thuis wel merken.
  Auto’s, electronica, wijn, alles wat van buiten Europa komt wordt duurder. Dat is natuurlijk goed voor Europese autofabrikanten, wijnboeren en dergelijke, waarvan de produkten voor ons minder in prijs stijgen en die voor niet Europeanen goedkoper worden.
  De Euro was ook wel prijzig t.o.v. de US$. Het was lucratief om spulletjes in de VS te bestellen.
  De geldschepping door de ECB heeft evenwel mede ten doel de investeringen op te krikken door lenen aantrekkelijker te maken. Nu de rente toch al historisch laag is, is dat vermoedelijk een illusie. De bottleneck is eerder de opgedragen onwil bij de banken om te financieren.
  Onder deze omstandigheden lijkt het totale effect van de maatregelen het meest op een ordinaire devaluatie zoals die vroeger in landen als Italië en Frankrijk – eigenlijk in alle toen ‘achter lopende’ economieën in Zuid-Europa – schering en inslag waren.
  Het is maar zeer de vraag of een dergelijke maatregel voor de volledige EU, die ook nu nog tamelijk diverse economieen omvat, uiteindelijk positieve effecten heeft. Bovendien kan men zich afvragen of de maatregel, zo deze al zinvol zou kunnen zijn, niet een aantal jaren te laat komt.
  Vast staat in ieder geval dat ook de thuisblijvers met de gevolgen zullen worden geconfronteerd.

 5. Jack G. zegt op

  Vorig jaar 2 keer naar Thailand geweest vanwege de goede wisselkoers. Dit jaar waarschijnlijk 1 keer of misschien helemaal niet. Mijn baas heeft heel wat buitenlandse opdrachten voor mij binnengehaald door de lage euro dat ik geen tijd krijg voor Thailand. We hebben wel discussie gehad over de daggeldvergoeding. Maar mijn plaatsje in Thailand zal wel ingevuld gaan worden door een Chinees als ik de verhalen van de Thaise toeristenclubs mag geloven. Ik snap heel goed dat velen van jullie het lastig hebben met deze koers. Sterkte, het wordt een tijdje roeien met de riemen die je hebt.

  • edard zegt op

   Waarom toch zet men een italiaan aan om de economie op te krikken en niet een nederlander of een duitser

  • Lammert de Haan zegt op

   Troost je Jack G. Niet meer naar Thailand met vakantie want dat wordt te duur voor Europeanen. Maar binnenkort is er een wel héél goedkoop alternatief voor jou: Griekenland na de herinvoering van de Drachme ………………………

 6. eduard danser zegt op

  het wordt inderdaad duurder, maar gelukkig maakt het niet enorm veel uit op mijn eenvoudige vakantie budget voor thailand:
  mijn goede hotel in hua hin was € 500 per maand, dus volgende keer ong € 600
  andere uitgaven zoals eten in restaurants, drankjes, lokaal transport ong € 750, volgende keer € 950
  dus € 300 meer per maand.
  2 maanden vakantie =€ 600 en gelukkig ben ik in een positie deze meerdere kosten uitgespreid over mijn jaaruitgaven, te dragen.
  ik begrijp wel, dat het voor mensen die het gehele jaar in thailand wonen, expats, zeer onprettig is, maar voor vakantiegangers zoals ik is het wel te behappen.
  overigens had ik altijd in het hotel twee kamers voor $ 1 000,- dus door een eenvoudiger kamer te nemen haal ik de hogere kosten er dubbel en dwars uit.

 7. Malee zegt op

  Alles is speculatie. Nu krijgt men veel euros voor bijv thai bath..let maar op na een tijdje zakt de bath weer en hebben de geldhandelaren veel verdient. Alles had te maken met de ootlog in de ukraine..men wilde rusland een lesje leren.Dus heeft men expres de olieprijs laten zakken, saoudi arabie verlaagde hun produktie niet, daardoor zakte de olieprijs.en dollar omhoog en de roebel omlaag. Duur gemaakt..putin werd zo een lesje geleerd. Alles is gemanipuleerd. Wat thailand betreft. Die kunnen dit niet lang volhouden, zo,n hoge bath, want de export loopt hard terug en er worden minder autos geexporteerd. Schuldenlast van de familes loopt sterk op.
  Met gevolg dat ook de binnenlandse consumptie sterk daalt. Belastingen gaan omhoog.
  Omringende landen komen sterk op in concurentie
  Dus er moet iets gebeuren. Anders breekt er in Thailand een crisis uit, met alle gevolgen vandien.
  Dus na een tijdje stabiliseert alles weer en kan de nederlandse toerist weer gewoon op vakantie naar thailand.En dit verhaal zal wel als niet waar worden bestempeld. Maar kijk maar terug in de historie.
  Als de dollar stijgt, dan zakt de olieprijs en andersom. En geldhandelaren kijken alleen maar naar winst en dit is een zeer goede zaak voor hun wat nu gebeurd. Want die dollar en bath gaan terug zakken.de aandelen in amerika zijn al gedaald omdat de dollar zo hoog staat…dat is het begin.

  • mr.G zegt op

   Doe dus mee met de geldhandelaren en wissel je baths naar euros. Gaat het weer de andere kant op, wissel je weer terug en tel uit je winst. Mooi toch die wisselende koersen!

  • Erik bkk zegt op

   Dankzij het vrije geldverkeer in een groot deel van de wereld zijn de bedragen aan valutas die dagelijks in de wereld rondgaan zo groot geworden dat wat je speculatie noemt geen enkele invloed heeft. Geen speculant of zelfs de grootste landen in de wereld kan daadwerkelijk invloed van betekenis uitoefefen op die geldstromen. Als individu met spaargelden kan je jezelf op diverse manieren tegen dalende of stijgende valuta indekken en daaraan zelfs verdienen. Invloed op de geld wereld heb je echter op geen enkele manier. Ik heb het dan vooral over de dollar Euro situatie. De markt bepaalt de waarde.

   Saoedie Arabie probeert Amerika klein te maken wat de US olieproduktie betreft. Dat is wat gelukt omdat veel kleine producenten in de US de verliezen niet meer aankonden. Daardoor is de olieprijs weer iets omhoog gekomen. Ukraine heeft daarmee helemaal niets te maken. Rusland is collateral damage van de Saoedies en de sancties van het westen hebben daar nog een schepje bovenop gedaan. Die sancties kan je manipulatie noemen.

   Thailand heeft een probleem met de hoge Bht. Daarom heeft de centrale bank van TH van de week de rente wat verlaagt in de hoop dat de Bht wat zwakker wordt of stopt verder te stijgen. Met de QE in de EU landen zullen er toch nog veel Euro de wereld doorgaan op zoek naar rendement en zo ook in TH terechtkomen. Dit probleem strekt zich uit ook naar de omringende landen van TH die vrij kapitaalverkeer kennen. De landen die dat niet kennen zijn dan van minder betekenis in dit plaatje en hun concurentie is dan ook zwak. Overigens tot een jaar terug had TH hetzelfde probleem met de QE van de US en de influx van USDollars. Thailand moet blijvend alert blijven om in een steeds veranderende wereld aan de bak te blijven. De waarde van de Bht zal uiteindelijk altijd door de markt worden bepaald of Thailand moet nieuwe belemmeringen tegen vrij kapitaalverkeer kreeren wat de investeringen zal doen stoppen, wat nog erger is.

   Onlangs is de QE in de US gestopt en pompt de centrale bank geen miljarden maandelijks meer in de economie. Daardoor stijgt de dollar weer. Door het verminderde maandelijkse aanbod van nieuwe dollars daalt de aandelenmarkt in de US weer en hopelijk ploft er daar niet weer een bubble die de wereld economie doet instorten. Geldhandeleren spelen in dit geheel een volstrekt ondergeschikte rol.

   In het hele verhaal speelt er wel degelijk een vorm van manipulatie op grote schaal, nl de QE die als tovermiddel wordt beschoud eerst in de US, later ook Japan en nu in de Eurozone. De ECB koopt nu maandelijks voor 60 miljard Euro aan (staats)obligaties op bij de banken die daarmee datzelfde bedrag aan geld kunnen besteden om de europese economie te versterken. In de praktijk zal veel van dat geld naar internationale aandelenmarkten en opkomende landen vloeien op zoek naar rendement en mogelijk pas later gebruikt worden om de economie aan te jagen van de Eurolanden. Er zijn ook weer vele risikoos in het spel varierend van nieuwe bubbels tot hyperinflatie. QE is nog altijd een vorm van unchartered territorie en een nieuw fenomeen in wat wij vroeger kapitalisme noemden.

 8. av3l zegt op

  Nu de euro zakt naar 31 bath wordt de schuld aan de euro gegeven maar toen de gulden nog bestond kreeg je ook maar rond de 14 bath als je dat omrekend naar euro’s kom je ook uit op 31 bath dus we zijn even veel kwijt met de euro als met de gulden alleen we zijn verwend de laatste jaren dat de euro zo sterk is geweest met een hoger koers.

  • ruud zegt op

   Ik heb tussen de 7 Baht en 20 Baht gekregen voor een gulden.
   7 Baht is een wisselkoers uit een ver verleden.
   In het begin kreeg ik 10 Baht.

   • theoS zegt op

    @ruud+@av3l Klopt, kreeg zo’n 14 baht voor de gulden maar toen stond de Dollar Fl 3.60- en de Baht was gekoppeld aan de dollar en het was toen spot goedkoop in Thailand. Toen maakte de dollar een duik en met deze ook de Baht en zakte tot 6 voor een gulden. Er vertrokken toen hoopjes buitenlanders naar de Phillipijnen waar men nog een hoge koers kreeg voor de gulden.
    Ik had ook al mijn koffer gepakt om daar heen te gaan maar kreeg dezelfde dag een aanbod van de Noorse Ambassade om af te lossen op een Noors schip, sprong een gat in de lucht.
    Het punt is, Thailand liep leeg en de regering koppelde in alle haast de Baht los van de Dollar.
    Eind ’70 of begin ’80? Kan me het jaar niet meer herinneren.

  • jim zegt op

   in die tijd van de gulden was pattaya de helft goedkoper…

 9. Gerrit van den Hurk zegt op

  Zo, weer net terug van een heerlijke vakantie in Patong Phuket.
  Dit was voor ons het negende jaar dat we deze gezellige badplaats bezochten.
  Ondanks dat we wisten dat er problemen waren op het strand van de verboden bedden en parasols, zijn we de uitdaging toch aangegaan.
  Achteraf viel het allemaal wel mee. Wel een hoop gemopper van de toeristen en een zeer brutaal optreden van de politie en het leger tegen de toeristen die hun zelf gekochte strandstoel moesten afgeven.
  Zelfs oude mensen en jonge gezinnen met kinderen werd brutaal de ligstoel afgepakt. Een oude man met 2 kunstknieën, moest maar gewoon op zijn handdoekje in het zand gaan liggen!
  Dan verdwijnt ineens die Thaise glimlach wel! Zowel bij de Thai’s als de toeristen. Het was elke dag weer het gesprek van de dag! Zeker toen ook nog bekend werd, dat je op het strand niet meer mocht eten, drinken en roken.

  Het enige wat ons echt tegenviel was de dure Bath. Onze vakantie is inderdaad ruim 25% duurder uitgevallen.gevallen. Mede ook dat Phuket op zich al erg duur geworden is, en taxi’s overdreven hoge bedragen vragen. Ik hoop dat de regering daar maar eens wat aan doet. Het lijkt er wel op dat ze de toeristen willen wegpesten. Jammer voor de lieve Thaise mensen die straks zonder werk zitten.
  Wij hebben wel intussen vernomen, dat veel toeristen door deze negatieve ervaringen voorlopig Phuket zullen mijden.
  Wij? Jammer dat het er weer op zit!!!!

  • kees1 zegt op

   Gossie
   Wat krijg ik nu toch een zin om naar Phuket te gaan
   Naar het lezen van het positieven vakantie verslag van Gerrit
   Lekker in het zand legen zonder parasol zonder stoel. Bij een graadje of 40 heerlijk.
   En als klap op de vuurpijl mag je ook niet eten drinken en roken. Ja ze weten wel hoe je de toerist kan verwennen daar in Phuket
   Ik begrijp toch al niet wat oude mensen jonge mensen met kinderen invalide mensen op het strand zoeken en dan nog de brutaliteit hebben om een eigen stoel mee te nemen.
   Ze hadden misschien ook wel stiekem iets te drinken in hun tas.
   Streng optreden tegen dat volk. Alles afpakken
   Op naar Phuket ik heb de taxi al besteld. Die kost me wel de helft van mijn vakantie budget
   Maar ik wil niet dat die aardige Thaise mensen op Phuket werkeloos worden
   Als ik het overleef zo lekker een dagje aan het strand zonder drinken en parasol zal ik mijn verslag doen. Maar ik weet nu al dat ik het heel jammer ga vinden als het erop zit

   Met vast heel veel Vakantie Groetjes Kees

 10. leon1 zegt op

  Volgens de financiële deskundige, als het waar is, zal de euro zakken naar Euro 0,85 cent, tel uit je winst.
  Het zou goed zijn voor de export, welke export,? de grootste export van Nederland is naar Duitsland, geen winst dus.
  Europa heeft zich in de Neste gewerkt met de coup te ondersteunen in de Oekraïense, wat klauwen van geld kost.
  De sancties tegen Rusland, dat is export, gaan ze knijpen, de roebel is weer licht aan het stijgen, terwijl de euro zakt.
  Dan het geval Griekenland, gebed zonder einde, kost ons miljarden, Italië, Spanje en Portugal komen er ook aan.
  Het vertrouwen in de Europese gemeenschap is verder gedaald en we zijn er nog niet, ook in Nederland niet, de EU gemeenschap is een grote zeepbel.
  De vraag is alleen wanneer spat hij uitelkaar.
  Veronderstel dan ook dat het toerisme van uit Europa naar Thailand zal dalen en dat velen het moeilijk zullen krijgen in Thailand.

  • Lammert de Haan zegt op

   “Dan het geval Griekenland, gebed zonder einde, kost ons miljarden.”

   Leon 1. Deze reactie heeft me werkelijk “verbaasd” (?). Als we nu stoppen met nog maar eens ettelijke miljarden euro’s in Griekenland te stoppen, dan kunnen we fluiten naar die miljarden wat het ons al gekost heeft: Griekenland gaat (voor de 8ste maal) failliet!
   En nu komt het geld stukje bij beetje weer terug. Vorig jaar hebben Nederlandse bedrijven voor 100 miljoen meer uitgevoerd naar Griekenland. Onze bedrijven maken meer winst. De Nederlandse Staatskas ontvangt meer Vennootschapsbelasting. Er gaan natuurlijk vele, vele generaties overheen, maar het geld komt weer terug!
   En bedenk dan ook nog eens dat het dreigement van de Griekse minister van Financiën, gedaan op de Griekse televisie, nl. de grenzen van de EU openzetten en vervolgens vluchtelingen en terroristen binnenlaten en met name deze laatste groep doorsturen naar Berlijn, ook inderdaad zal worden uitgevoerd. Ik acht ze tot alles in staat. Griekenland verwacht van Europa meer solidariteit maar weet kennelijk niet wat dat woord betekent!

   Of “verbaast” me jouw reactie toch niet zo erg? Je mag het zelf invullen!

 11. ivo zegt op

  Tsja ik zit er zelf ook al aan te denken om voor mijn september thailand/cambodia trip alvast maar euros in dollars en bhat om te gaan wisselen om zo nog een beetje de wisselkoers voor te zijn. al kon dit voor sept wel eens usd:euro 1.05:1 zijn ipv de nu 1.15:1, dat is dus 10% die je ongetwijfeld ook op de bhat merkt Echter er stond ook afgelopen weken ergens een stukje in de krant over verwachting dat het door kon gaan in 2015 tot zelfs usd:eur 1:1.15 en das dus min -30% en das nog veel minder fraai. Je zou bijna een dollar rekening starten.

 12. Jörg zegt op

  Naar 0,85 cent? Da’s wel erg laag. Bedoel je dat de euro zakt naar 85 dollarcent?

  • Iv zegt op

   https://www.poundsterlinglive.com/eur/1783-eur-to-usd-forecast-2015-morgan-stanley-46454
   en
   http://www.forecast-chart.com/usd-euro.html
   dus ja een 80-85 dollarcent voor de euro wordt voorspelt. Of we dat gaan halen is een ander verhaal, rommelt tenslotte zo veel in de wereld

 13. ronny sisket zegt op

  Ik weet de oplossing voor de waarde vermindering van veel Thai en buitenlanders stop met alcohol en sigaretten en je bent plots heel veel rijker dan je denkt , helaas werkt dit niet voor mij .

  mvg
  ronnyke

 14. eduard danser zegt op

  ik heb de vele reacties gelezen en er zullen wel grote waarheden verkondigd worden.
  ik kom al meer dan veertig jaar in thailand en gelukkig is het altijd betaalbaar gebleven, maar de voornaamste reden is dat ik thailand één van de prettigste vakantielanden in de wereld vind; ik was tot nu toe in 93 landen.
  maar ik zou nooit thailand inruilen voor een land waar het goedkoper is, zoals griekenland, wel voor een land waar ik het nog prettiger vind om mijn vakanties door te brengen en tot nu toe heb ik dat niet gevonden. wel heb ik mijn woonland sinds meer dan 20 jaar verruild voor frankrijk, maar thailand daar zal ik blijven komen, zolang mijn gezondheid het toelaat.
  ooit logeerde ik altijd in vijf-sterren hotels en die heb ik ingeruild voor drie-sterren hotels en in frankrijk 2-sterren hotels en zo zijn er vele zaken waar je op kunt bezuinigen, maar mijn fried rice aan de kust van hua hin voor BHT 40 blijft goedkoop, zelfs als de € nog maar 25 bht oplevert.

 15. Cor van Kampn zegt op

  We moeten ons natuurlijk niet gek laten omdat een of mafkees die het allemaal zo goed weet voorspelt dat de de euro zal terugvallen naar 85 Euro cent.Er was er zelf een die een voorpelling deed dat de Euro in
  2017 naar 80 Euro cent zou gaan, Ik ben geen econoom. Als je het allemaal zo goed weet. Wissel je toch
  als kanjer econoom meteen je Euro in voor Dollar. Dat gebeurd niet. Ook zij weten dat als de Euro zo sterk
  daalt wij als Euro landen weer zeer goedkoop kunnen leveren. De indusrie komt weer terug naar Europa.
  De autofabrieken komen weer terug. Het is altijd zo geweest. Thailand gaat naar de klote. De Bath staat te hoog. Amerika kan geen concurent meer zijn voor Europa. De dollar is te duur. Alle invoer is veel goedkoper dan wat uit Amerika komt. De kwaliteit van producten die vanuit Europa geleverd worden is vele malen beter dan wat uit Amerika komt en ook wat uit Azie komt,
  Ford in Thailand een groot drama. Nieuwe automatisch systeem voor versnelling een grote rampspoet.
  Ik kan nog veel meer voorbeelden geven. Generaal Motors Chefolet. Helaas verkeert geschreven maar
  iedereen weet wat ik bedoel. Miljoenen auto.s terug geroepen met zeer ernstge,gebreken waar ook doden mee gevallen zijn.
  Laat ze maar komen. Laat de Euro maar zakken.
  Wij winnen altijd.
  Cor van Kampen.

 16. leon1 zegt op

  Beste Lammert,
  Griekenland en straks Italie, Spanje en Portugal, ook weer miljarden.
  Alle export in Europa is gelijke munt en als de belastingen van vernootschap iets opbrengen vloeit dat naar de staatskas.
  Nederland heeft bezuinigt, maar wel 10 miljard op de begroting gezet voor meer uitgaven van de staat, ten kosten en lasten van de burger.
  De burger wordt voorgeschoteld dat het beter gaat, maar de Euro zakt en de werkeloosheid neemt nog steeds toe, in geheel Europa.
  De staat moet eerst maar haar huishouding op orden brengen met de uitgaven.
  Ben in november 2014 naar Thailand vertrokken en kreeg nog bath 40 voor de Eur, eind februari 2015 kwam ik weer thuis en de bath stond op bath 36 voor de euro.
  Heb toen al mijn spaargeld omgezet in dollars, nu staat staat de Bath op 34,439516/Eur.
  We moeten hopen dat alles weer recht komt.

  • Lammert de Haan zegt op

   Beste Leon1,

   Mijn reactie zat dan ook vol cynisme. Ik had gedacht dat je dat wel zou hebben geproefd.
   De 100 miljoen euro aan meer uitvoer naar Griekenland levert een 10 miljoen meer winst op voor Nederlandse bedrijven, oftewel 3 miljoen aan hogere Vennootschapsbelasting kan de Nederlandse Staat inboeken in de schatkist. Vandaar mijn opmerking: “Er gaan natuurlijk vele, vele generaties overheen, maar het geld komt terug.”

   Over Portugal maak ik me geen zorgen. Voor wat betreft Spanje en vooral Italië ligt dat iets anders. Maar vergeet niet de tweede economie in Europa, nl. Frankrijk. Frankrijk lijkt een 10-strippenkaart gekregen te hebben waarvan nog maar de eerste 4 strippen zijn verbruikt. In 2013 kreeg Frankrijk 2 jaar uitstel om te voldoen aan de begrotingsnormen van Europa (2013 en 2014). Nu, in 2015, heeft Frankrijk weer voor 2 jaar uitstel gekregen (2015 en 2016).

   Inderdaad ja: “de Euro zakt en de werkeloosheid neemt nog steeds toe, in geheel Europa.”
   En Draghi is nog maar net begonnen met z’n onzalige idee van het bijdrukken van euro’s.

   Maar wat de werkeloosheid betreft toch één lichtpuntje. Dat geldt nl. niet voor heel Europa als de Grieken hun zin doordrijven van het aanstellen van meer ambtenaren. Dat voorbeeld zou door veel meer Europese landen gevolgd moeten worden! Of dan ook meteen het bruto nationaal product toeneemt meen ik “zeer te betwijfelen”. En per slot van rekening is dit bruto nationaal product wel de bron van onze welvaart (of het afnemen hiervan). Let op: weer een stukje cynisme!

   Maar ik denk dat wij het in grote lijnen wel met elkaar eens zijn!

 17. dan georg zegt op

  Cor van Kampen heeft gelijk. Europa, in z’n algemeenheid, is de beste producent, geen andere werelddeel kan aan tippen. Van Porches en Mercedessen, beste kleding en schoeisel, de beste zuivelprodukten en fruit en de beste elektrotechniese produkten. De grootste graanschuur van de wereld komt nog wel, een der voornamste doelstellingen van de Europeese Gemeenschap. En, misschien de meest belangrijke, de Europeese kultuur. De moderne wereld is daar op gebaseerd, een Europa met een hoge levenstandaard, unieke sociale voorzieningen en medische zorg. Amerika ? 60 milijoen mensen zijn aangewezen op staatsgratis voedsel. Een lage euro is de beste stimulaans voor een betere export, veel import heeft de verenigde Europa niet nodig (de Thaise lekkernijeen daar gelaten …). Er zijn ook nadelige gevolgen aan het beter werken van de euro, wij, de mensen die reizen en/of wonen buien de EU, die te maken krijgen met een duurdere baht of dollar. Maar weet je ? Spanje is reeds goedkoper dan Thailand en, voor de meerendeel van de Europese bevolking, beter ook. De EU visie gaat werken !

 18. Monte zegt op

  Cor en Malee je hebben volledig gelijk, de analisten zeiden in 2001 ook blijf aandelen kopen en een maand later stortte alles in. En de dollar zou ook naar 1,60 gaan t.o.v. de dollar. En wat die auto betreft heb je gelijk..nieuwe autos hier in thailand hebben niet zo,n goede kooi constructie en minder airbags..maar zijn net zo duur. Want waarom draait de duitse industrie zo goed? Omdat men goede technologie enmachines levert. En met geldhandelaren wordt waarschijnlijk banken bedoeld, want die zijn de ergste.en die bewering dat die obligaties maar tijdelijk werkt is ook onwaarschijnlijk..als je leest dat er veel geld instellingen moedwillig de valuta markt beinvloeden, door net voor het wisselen een valuta sterk te laten dalen of laten stijgen dan weet men genoeg..op de manier hoe Erik het vertelt zijn het allemaal lieverdjes. Nou dat is echt niet zo.bijv. china bezit half amerika.het is allemaal een spel.. Heeft inderdaad niks met investeringen te maken. Of het land een land heeft zijn waarde , vertaald in uitvindingen, diversiteit en infrastructuur en muntwaarde. Is net als een aandeel van een company. Hoe kan het nu dat in eens een aandeel van bijv. 60 naar 6 dollar zakt.Een bedrijf heeft zijn waarde aan bijv gebouwen en know how…het is echt grote speculatie van de grote heren. Banken vooral. Dus die euro komt terug..want wat je zegt Cor thailand heeft totaal niks te bieden.bangkok heeft 14 miljoen inwoners en heeft 1 enkele spoorlijn naar het noorden en zuiden. Dus alles gaat over 1 spoor…toch onbegrijpelijk. Schulden lopen sterk op. Boeren hebben niks verdient in 2014 en dan blijft die bath stijgen ?. Totaal geen infrastructuur. Die bath gaat echt terug en wij nederlanders kunnen weer gewoon op vakantie

 19. Lekky zegt op

  Griekenland blaft alleen maar. Maar kan geen kant op.
  Ondertussen doen ze toch maar precies wat europa zegt. Dus eerst eens goed lezen voor men iets op een blog zet.. Zoals Spanje en italie en portugal komen eraan.. Ja ze komen eraan maar hun begrotings te kort zakt en staatsschuld ook. Dus dat geeft vertrouwen.
  Kijk hier maar eens naar..

  http://www.europa-nu.nl/id/virk9y3gmztj/begrotingstekort_spanje
  http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3582639/2014/01/23/Portugal-verkleint-begrotingstekort.dhtml
  http://www.europa-nu.nl/id/viqyfsaad8z7/begrotingstekort_en_staatsschuld_italie
  Ja de schulden zijn nog hoog maar er komt al meer geld binnen. Dan eruit gaat

 20. chris zegt op

  Na 25 jaar werkzaam te zijn in het toeristich onderzoek kan ik verzekeren dat er geen enkel verband bestaat tussen de stromen toeristen en de koers van de munt van het te bezoeken land. Ofwel: de toeristen trekken zich weinig aan van de koersdaling of koersverhoging van de munt van het land dat zij wensen te bezoeken. Dat komt omdat er blijkbaar andere redenen zijn om dat land te bezoeken (of er weg te blijven) en deze redenen tellen zwaarder dan de kosten cq prijzen.
  Wat betreft de kosten van levensonderhoud in een vreemd land als je er als expat woont: hoewel ik ook merk dat de prijzen in Thailand langzaam aan het stijgen zijn krijg ik ook jaarlijks meer salaris (ik werk hier) en daarnaast zijn er voldoende bezuinigingsstrategieen voorhanden om aan deze geringe prijsstijging het hoofd te bieden. Ik kan niet wachten op mijn pensioen want vanaf dat moment krijg ik veel meer bahtjes dan ik nu krijg terwijl ik full-time werk.

 21. maurice zegt op

  Net huisje laten bouwen in de Isaan, gelukkig had ik vorig jaar alles voor het huis al gewisseld toen de koers nog € 1/44 Bath was.
  Anders had me dit een hoop extra centen gekost.
  Dus achteraf mag ik van geluk spreken.

 22. Carl zegt op

  Alles staat in de krant van morgen……………!!

  Sterkte,

  Carl.

 23. leon1 zegt op

  Beste Lammert,
  je hebt gelijk, maar waar het mij eigenlijk om gaat is dat de beslissingen die worden genomen in het Europees parlament 28 landen achter staan, soms onder druk van Amerika.
  Het Europees systeem is te groot, is log en het kost te veel geld aan die amtenaren.
  Landen verkwanselen hun land aan de EU, ook Nederland, de kern van het geheel is dat de burger de dupe is van alle trucken die ze uithalen.
  Mensen kunnen hun ziekenkosten niet meer betalen.
  Mensen kunnen hun huur en of hypotheek niet meer betalen.
  Belastingen die maar steeds omhoog gaan,enz en het einde is nog niet in zicht, het enigste wat echt groeit is de voedselbank.
  Het is Duitsland en gedeeltelijk Frankrijk die de dienst uitmaken en Nederland is gewoon een provincie van Duitsland.
  Een andere zaak is dat over de 50% de bevolking van Europa zich tegen de EU hebben gekeerd.
  De rechtse partijen komen met steeds meer leden in de EU, 20% van deze leden zijn tegen de EU.
  Heb wel al gelezen, of het waar is, is de vraag, dat Rusland al grote steun heeft toegezegd aan Griekenland.
  Lammert, ik heb veel lof voor je dat Griekenland zijn schuld terug betaald, denk het niet, over 5/8 jaar bestaat de Eu niet meer.
  Stel nou eens dat Nederland uit de EU zou treden, denk dat het geschenk uit de hemel is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website