Amnesty International vraagt op haar website aandacht voor zogenaamde ‘Facebook 8’. Dat zijn acht Thai die waarschijnlijk een lange gevangenisstraf krijgen. De misdaad die ze hebben begaan: een aantal spotprenten over juntaleider Prayut geplaatst.

Op 28 april werden de acht Facebook-gebruikers aangeklaagd voor ordeverstoring en computermisdaden. De acht beheren de Facebook-pagina ‘Wij houden van generaal Prayut’, waar gebruikers satirische foto’s en filmpjes plaatsen over generaal Prayut, de huidige premier van Thailand, die door een staatsgreep aan de macht is gekomen.

Amnesty roept de Thaise autoriteiten op de aanklachten tegen de ‘Facebook 8’ te laten vallen omdat ze niets anders deden dan gebruikmaken van hun recht op vrije meningsuiting.

De ‘Facebook 8’ moeten op 3 juli voor een militaire rechtbank verschijnen. Ze krijgen waarschijnlijk geen eerlijk proces en riskeren gevangenisstraffen van ten minste twaalf jaar.

Twee van hen zijn ook aangeklaagd voor het beledigen van de monarchie. Zij kunnen er daardoor nog eens drie jaar celstraf bij krijgen.

Bron: Amnesty International

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Mogelijk lange gevangenisstraffen voor Facebook acht”

 1. wibar zegt op

  Tsja het was al duidelijk dat humor en satire niet begrepen worden door Prayut. Het bevreemd me dat ze voor een militaire rechtbank komen. Zijn het militairen dan ?. Enfin in de klucht van een democratie die Thailand momenteel is verbaasd het met eigenlijk ook niet. Hoe strakker de teugels worden aangetrokken hoe eerder men het niet meer pikt. Kwestie van tijd en dan volgt er vanzelf weer een volkscoup.
  Ik vermoed dat Prayut de thaise variant is van Erdogan op dit moment.
  Enfin politiek is en blijft een schertstoneel en ieder pakt daar zijn deel.

 2. Slagerij van Kampen zegt op

  Hetgeen toch enigszins huiverig maakt bij het plaatsen van commentaren, Zelfs hier. Wie leest het? Ook beheerders kunnen aansprakelijk worden gesteld voor wat er op hun forum geplaatst wordt. Herinner me nog dat op het forum “Bangkok scams” jaren geleden eens door de beheerders de volgende waarschuwing werd geplaatst: (Vrij in het Nederlands) Wij waarschuwen iedereen die hier post dat we volledige medewerking zullen verlenen aan de Thaise politie als iets volgens de politie ontoelaatbaar is.
  Dat hielp.
  Het werd een stuk stiller op het voorheen druk bezochte forum.

 3. Mister BP zegt op

  Triest en jammer dat leiders niet zien dat dit een heilloze weg is! Thailand is een prachtig land en verdient dus ook goede leiders

 4. Rob V. zegt op

  Ik twijfel of ik het bij een “koekoek” , “leuker kunnen we het niet maken” moet laten of een meer constructief commentaar dat dit toch niet de weg is die je in moet willen… En iets met democratie en rechtstaat.

 5. Rens zegt op

  Dit bewijst gewoon dat censuur en beperkingen springlevend zijn in Thailand. Waar je ook vwb het internet niet overal naar toe mag surfen en vooral niet kritisch mag zijn vwb de leiding van de zoveelste coup of onrust in het land. Internationaal slaat Thailand natuurlijk een modderfiguur als je mensen gaat veroordelen voor het plaatsen van een spotprent. Kritiek wordt afgedaan als zijnde een inbreuk op de soevereiniteit, en het westen wordt steeds meer genegeerd. China houdt wel zijn mond en profiteert dus. Het op deze wijze er onder houden van bepaalde bevolkingsgroepen dat werkt niet, nu niet en nooit niet, en dat zou men in Thailand zo langzamerhand toch wel eens moeten begrijpen. Ach, ik ben een buitenlander en die snappen er helemaal niets van zullen we maar denken.

 6. Slagerij van Kampen zegt op

  in ieder geval zou het aanleiding kunnen zijn om definitieve vestiging in Thailand te heroverwegen lijkt mij. In hoeverre ondersteun ik met mijn Euro’s een ordening die ik niet apprecieer? Overigens vonden die perikelen met Bangkok scams al voor de coup plaats in een zogenaamd democratisch Thailand. Toen was het er eigenlijk al niet echt pluis.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website