Geestenhuisjes in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
29 januari 2018

Overal kom je deze huisjes in Thailand tegen, gebouwd in verschillende groottes. Maar waar gaat het in feite over? Voor het boeddhisme, bestond het animisme (geloof in geesten) die bijna overal wel te vinden waren en invloed op het leven hadden. Echter toen het boeddhisme zich naar zuid-oost Azië verspreidde, heeft het animisme zich vermengd met het boeddhisme en dat uit zich onder meer in de geestenhuisjes.

Bijna elke Thaise familie heeft thuis of in zijn omgeving wel een geestenhuisje staan. Zij bieden de geesten een redelijk onderkomen aan, omdat ze anders elders zouden kunnen gaan wonen, zowel de goede als de slechte geesten. Volgens de overleveringen zouden de geesten pietluttig, ondeugend en rampzalig zijn als ze niet het nodige respect van de mensen krijgen.

De geest van het land bijvoorbeeld wil geïnformeerd worden of er een huis, bedrijf of hotel gebouwd gaat worden (zie de posting van het Erawan monument in Bangkok). Gaan de mensen niet respectvol om met deze vorm van animisme dan kunnen er problemen ontstaan.

De stijl en constructie is erg verschillend, afhankelijk wat de persoon wenst en kan betalen. De huisjes mogen maar door een paar aangestelde, gespecialiseerde bedrijven gemaakt worden. Deze zijn volledig verantwoordelijk voor de bouw en aflevering met een aantal rituelen alvorens ze in gebruik worden genomen.

Bij de huisjes zijn vaak figuren en symbolen aangebracht, zoals olifantjes, kippen. Verder attributen om wierookstokjes in te zetten en vaasjes voor bloemen. Sommigen gebruiken de geesteshuisjes als bescherming voor het huis, anderen gebruiken ze om rituelen te kunnen uitvoeren. Ook worden de geestenhuisjes gebruikt om de (persoonlijke) rijstvelden te beschermen of andere landbouwgebieden. Er zijn nog een aantal mogelijkheden om de geesteshuisjes te gebruiken.

In de buurt van bars wordt ook gebruik gemaakt van geestenhuisjes, misschien wenst een meisje op die manier aan een rijke farang te komen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Geestenhuisjes in Thailand”

 1. Henry zegt op

  Er zijn 2 verschillende soorten geesteshuisjes.
  Deze op 1 paal voor de geesten van het huis, en deze op 4 palen voor de geesten van het land

 2. John Chiang rai zegt op

  Wat het geloven aan geesten betreft,kun je als Farang leuke dingen meemaken. Twee jaar geleden was de oudste zus van mijn vrouw,vaker ziek,dan ze tot nu toe gewend was. Een Farang zou eerst naar een dokter gaan,maar je hebt Thai,zo ook mijn schoonzus, die hun heil zoeken in een z.g.n. boze geesten verdrijver. De betreffende zus woont in het achterste huis,van drie identische paalwoningen,waar ze bij komst van de dorps tovenaar,zo ik hem oneerbiedig noem, ziek op haar bed lag. Bij zijn poging deze boze geesten te verjagen,stormde hij op een gegeven moment met een blik gloeiende as de trap af,om deze vervolgens van het grondstuk te verwijderen,zodat iedereen hoopte dat nu de boze geesten verdreven waren. Bij terugkomst op het grondstuk maakte de goede man,overigens brildragend met sterke glazen, een kapitale fout,hij rende pardoes in de verkeerde woning,waarvan eveneens de deur open stond, en zag tot zijn verbazing,dat niet alleen de boze geesten weg waren, maar ook de patiënt zelf,waarvan hij nog hoopte een goede tip te krijgen. Toen hij onthutst met een rood hoofd naar buiten kwam,kon ik het mij niet verknijpen te zeggen,dat hij het deze keer wel erg grondig gedaan had,waarover zelfs de aanwezige dorpelingen hartelijk lachen moesten. Daarop verdween de goede man opnieuw in de juiste woning, waar mijn schoonzus als aanvulling te horen kreeg dat ze haar naam ,,Reaw” veranderen moest in ,,Wan dee”, wat vrij vertaald,,goeden dag” betekent. Inmiddels noemen wij ze reeds twee jaar Phi Wan dee,en ze is weer kerngezond,zodat wederom het bijgeloof gewonnen heeft ,en de gekke Farang helemaal geen verstand van geesten heeft.

 3. jangoes zegt op

  Onderweg komen we overall in Thailand plaatsen tegen waar deze Geestenhuisjes in de berm zijn gestort.
  Weet iemand hier waarom die in onmin zijn geraakt?
  Bij voorbaat dank voor de reactie

  • Soi zegt op

   Op een plek waar een verkeersslachtoffer(s) viel, wordt vaak een dergelijk huisje(s) geplaatst. Vanwege de zielerust van betrokkene(n). Nadien zet iemand zijn oude huisje erbij bv als een nieuwe tgv een ceremonie is aangeschaft. Deze geest kan behulpzaam zijn bij het bewaken van genoemde zielerust. Meerdere huisjes vinden er een bestemming, en omdat niemand er verder zorg voor draagt, wordt het dus een rommeltje, welke idem met een welgemeende maaipenraai wordt aanschouwd.

 4. theoS zegt op

  Staan veel onder bomen, langs de kant van de weg, waar veel verkeersslachtoffers gevallen zijn. Bij het langs rijden moet/mag je 3x op je claxon drukken. Vlak bij mij is een tempel waar buiten de ingang een boom staat met wat van die huisjes eronder. Deze boom wordt gebruikt om afgedankte Bhudda reliqien onder te zetten want die mogen niet bij de garbage gezet worden of weg gegooid worden. Vandaar die huisjes. Ik denk, weet niet zeker, dat de monniken die ophalen en verbranden? Ingewikkeld geloof vind ik.

 5. Christina zegt op

  De huisjes Ik vind sommige prachtig wil er een voor buiten thuis. Jammer dat het zo zwaar is om mee te nemen. Het ritueel aanschouw Ik in de morgen met veel genoegen.

  • Fransamsterdam zegt op

   https://www.sabaaydishop.nl/index.php?action=search&lang=nl&srchval=Geestenhuisje

 6. Frits zegt op

  Rijdend op de motor terugkomend van Kaeng Kracang richting Cha Am zag ik langs een meer wel honderden van deze huisjes staan.Ik heb er een filmpje van gemaakt maar weet niet hoe ik het op T B moet zetten.Graag advies.Frits de Goeij

  • Fransamsterdam zegt op

   Mocht je TB nog lezen Frits, je kunt het filmpje uploaden naar YouTube en dan hier een linkje plaatsen.
   Of als je gebruik maakt van Google Photos kun je het in de cloud zetten en ook door middel van een linkje de video delen.
   Google Photos is sowieso een must als je veel foto’s hebt, in licht gecomprimeerde vorm kun je gratis onbeperkt foto’s en filmpjes uploaden. Je geheugenkaartjes worden na een aantal jaren onleesbaar of je raakt ze kwijt of je schijf crasht of je computer wordt gegijzeld….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website