Thailand is een van de grootste leveranciers van garnalen. Vanuit Thailand worden jaarlijks miljoenen tonnen garnalen uitgevoerd naar Europa, de Verenigde Staten en Azië. De industrie heeft een slechte naam omdat mensenhandel en slavernij veelvuldig voorkomt. De Thaise overheid heeft beloofd deze misstanden te bestrijden maar de resultaten zijn magertjes. 

Het persbureau AP stelde eerder dit jaar een onderzoek in naar slavernij in de Thaise visserij en de resultaten zijn onthutsend. Als gevolg van het onderzoek werden dit jaar al meer dan 2000 slaven bevrijd, tientallen mensen gearresteerd en voor miljoenen dollars aan foute vis in beslag genomen.

De arbeiders maken werkdagen van 16 uur per dag, van 3 uur ’s nachts tot 7 uur ’s avonds. Hun handen doen pijn omdat de garnalen in ijskoud water liggen. Die ontdoen ze van ingewanden, kop, staart en schild. Velen hebben littekens als gevolg van infecties en ze hebben last van allergieën. Ze verdienden 144 baht per dag.

Ondanks herhaalde beloftes van de overheid om de slavernij in de industrie aan te pakken, blijkt daar in de praktijk maar weinig van terecht te komen. Grootschalige corruptie en medeplichtigheid van politie en autoriteiten dragen bij tot het probleem. Arrestaties zijn er zelden en wanneer er invallen zijn, worden de arbeiders – vaak uit onder Cambodja, Laos en Myanmar – naar de gevangenis gestuurd, terwijl de daders grotendeels ongestraft blijven.

Lees het volledige verhaal op HLN.be – Werden die scampi op uw bord gepeld door slaven? De kans is groot!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Garnalenindustrie Thailand: Nog steeds mensenhandel en slavernij”

 1. John zegt op

  en wie houdt het in stand? de landen die de shrimps afnemen ..zoals wij het westen. velen niet wetende dat ze ook antibiotica in het water doen bij de garnalen als ze nog leven, in de hoop dat de schadelijke bacterieën het niet overleven en doodgaan, en als het bij ons op het bord komt, dat wij dan die antibiotica binnen krijgen en meer resistent worden tegen allerlei virussen/ bacteriën etc. is al jaren onderzoeken naar gedaan door gerenomeerde instellingen…maar toch blijven we ze eten!

  of zie ik het nu verkeerd?

  • Jeroen zegt op

   De bacteriën worden resistenter, wij niet. En tegen virussen helpt antibiotica al helemaal niet.

  • Sir Charles zegt op

   Moest het enkele keren nalezen om te begrijpen wat je bedoelt maar je hebt gelijk echter we kunnen dat wel makkelijk roepen maar doen we dat dan ook?

   Oftewel laten we dan ook afspreken voortaan geen gerecht meer te bestellen waar garnalen in zijn verwerkt in dat lieflijke restaurantje ergens waar dan ook in Thailand, dat land houdt het namelijk óók in stand of zie ik het nu verkeerd?

 2. Sjaak S zegt op

  Ik was nooit een grote garnalenliefhebber, maar toen ik een paar jaar geleden las, wat er zoal gedaan wordt bij de kwekerij van die beesten, verging me al helemaal de lust om zo’n dier te eten.
  Nu ook nog deze mensonwaardige toestanden?
  Nee, ik kan heel goed zonder garnalen leven en zal deze toestanden niet steunen door garnalen te kopep of in een restaurant te bestellen. En als iedereen zich eens daarvan bewust zou zijn, dan was het snel afgelopen met deze toestanden.
  Uiteindelijk is het maar een kwestie van vraag en aanbod. Garnalen zijn zo ingeburgerd, dat men al grote vraagtekens opwerpt, als je ze niet eet. Het zou echt andersom moeten.

 3. l.lagemaat zegt op

  Hoeveel procent van deze garnalen worden werkelijk naar Nederland geëxporteerd?
  De “Nederlandse”garnalen worden naar Marokko verzonden om daar gepeld te worden om vervolgens
  weer in Nederland te belanden voor verkoop.
  Maar daarmee vallen de bovenstaande misstanden niet goed te praten.

  groet,
  Lodewijk

 4. John zegt op

  in de loop van jaren zijn er door verschillende instellingen en onderzoek bureau’s onderzoeken gedaan naar consumenten voeding..is het niet kweekvis en kweekgarnalen uit zuidoost Azië, dan is het wel vlees van koeien of kippen. wij consumenten worden eigenlijk gewoon ‘vergiftigd’ en staan er eigenlijk te weinig bij stil. betalen voor producten terwijl er met zoveel producten geknoeid wordt. en niet alleen in Azië….het gaat allemaal om geld. de verkoper wil qua oplichtings methoden geld verdienen door water in vlees en vis te spuiten, kinderarbeid, noem maar op! regeringen zouden veel beter en harder moeten optreden.

  ik kom zelf uit de top gastronomie..heb ik top michelinsterren zaken gewerkt in het verleden als (leidinggevende) chef. veel ‘gehoord’ en geleerd qua voeding. ik dacht altijd dat de voeding in de horeca groothandels zoals makro, Sligro, hanos etc beter was..

  maar ik moet ook eerlijk zijn ik geniet ondanks alles van mijn foie gras op z’n tijd, scampi’s of langoustine, lekker stuk vlees etc. ben daar gewoon eerlijk over. ben geen wereldverbeteraar (niet meer). heb de wereld gezien en wat de mens kan doen. kijjk nog weinig van dingen op!

  (had mijn 1ste reactie anders moeten formuleren idd. excuse)

 5. theoS zegt op

  Slavenarbeid speelt zich af in alle lagen van het bedrijfsleven hier in Thailand. Restaurants die hun personeel 13, ja dertien, uur per dag laten werken voor nog steeds Baht 200- per dag. Makro, van Nederlandse oorsprong, heeft school studenten voor 3 mnd gratis laten werken omdat dat door de school verlangd werdt in het laatste leerjaar en ook 12 uur per dag. Zo zijn er talloze voorbeelden van.Mijn zoon vertelde over een student die naar een hotel gestuurd werd, door zijn school, waar deze 16 jarige jongen om 5 uur ‘s morgens, ja vijf, moest beginnen en om 10 uur (10) ‘s avond klaar was. Viel om na een kleine week en is gestopt. Dit is de zwarte bladzijde van het Land van de Glimlach.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website