Financieel ontgiften in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
17 januari 2017

“De begrippen detoxen of ontgiften kennen we vooral als het om lichamelijke gezondheid gaat. Maar ook in de financiële wereld bestaat het begrip detoxen, dan bedoeld als een frisse aanpak van al je geldzaken. Ontgiften van verkeerde uitgaven, zoals onnodige vaste lasten of dure impulsaankopen, maakt je financieel gezonder”

 
Zo begint een zeer lezenswaardig artikel in het Algemeen Dagblad van 16 januari jl., waarin gesteld wordt, dat het begin van het nieuwe jaar het ideale moment is om je geldzaken in kaart te brengen. Want weet je wel precies wat er binnenkomt en vooral wat er maandelijks uit gaat? Grote kans dat er links en rechts best iets te besparen valt.

Lees het artikel op www.ad.nl/home/financieel-ontgiften-in-2017 en doe er wat mee, zou ik zeggen.

Ontgiften in Thailand

Het boek, dat in het artikel wordt genoemd, gaat waarschijnlijk vooral over situaties in Nederland, maar het ontgiften kan ook zeker in Thailand van pas komen. In Thailand zijn wij vaak in een soort vakantiestemming, we gaan uit, we eten in (dure) restaurants, bezoeken vaker bierbars en realiseren ons vaak niet, dat het allemaal geld kost. Ik denk dan vooral aan de mensen, die hier min of meer permanent wonen en nogal eens klagen over de slechte koers van de Euro en de steeds maar hogere prijzen voor levensonderhoud. Ook degenen, die een wat ruimere beurs tot hun beschikking hebben, kunnen met de volgende tips, die ook in het artikel genoemd worden, hun financiële huishouding een goede impuls geven..

Tip 1: Onderzoek je motivatie
Bedenk goed waarom je (beter) inzicht in je financiële situatie wilt. Misschien wil je zorgen wegnemen, wil je wat sparen voor iets speciaals of wil je reserves opbouwen voor onvoorziene kosten. Neem de tijd dat op een rijtje te zetten.

Tip 2: Inventariseer wat er in en uit gaat
Een gezonde financiële huishouding begint met een overzicht. Weten wat er maandelijks binnenkomt, maar vooral ook wat er uit gaat. De grote lijnen heb je ongetwijfeld al duidelijk, maar het helpt om het eens goed onder elkaar te zetten. Schrijf eens op waar je je geld aan besteed, denk aan boodschappen, eten in restaurants en alle mogelijke andere (geregelde)

Tip 3: Maak werk van je huishoudboekje
Maak een huishoudboekje, waarin alle uitgaven worden vermeld en houd dat gedurende lange tijd vol. Je zult versteld staan van uitgaven, die regelmatig terugkomen waarvan je denkt: is dat wel nodig?

Tip 4: Vetrandjes houden of wegsnijden?
Als je denkt aan vaste lasten, zijn huur of hypotheek, verzekeringen en dagelijkse boodschappen waarschijnlijk de eerste kosten die bij je opkomen. Ga ook eens met een stofkam door al je andere kostenposten en vraag je voortdurend af of het niet anders, niet goedkoper kan. Aan een heleboel kosten, die je maakt, zitten “vetrandjes”, waar je in een aantal gevallen best zonder kunt. Vaak gaat het om bescheiden bedragen die per stuk niet zo aantikken, maar die tezamen stevig doortellen.

Tip 5: Spaar bewust
Het ligt voor de hand, maar bekijk of je per maand geld opzij kunt zetten. Een leuk spaardoel – een extra reisje ergens naar toe of een nieuwe smartphone – maakt sparen veelal gemakkelijk. Stel ook een daadwerkelijk spaarplan op. Bijvoorbeeld een vast bedrag van je inkomsten of de bedragen die je op je kosten hebt weten te verminderen. Een idee is om je uitgaven met papiergeld te betalen en het muntgeld, dat je dagelijks verzamelt in een apart spaarpotje te stoppen. Een vol spaarpotje geeft een enorme voldoening.

Bron: Algemeen Dagblad


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Financieel ontgiften in Thailand”

 1. Evert van der Weide zegt op

  Een budget opstellen waarin als je lasten staan geregistreerd is mooi over zichtelijk om te zien waar het heen gaat. Nibud heeft daar info over.

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  Meten is weten en dat is niet anders voor je financiele situatie.

 3. Peter V. zegt op

  Ook een leuke tip, die ik afgelopen jaar ergens op heb gepikt: als je een biljet van 500 baht als wisselgeld ontvangt, geef deze dan niet weer uit, maar spaar ze op. Dat doe ik nu ook en dat werkt heel goed. Als ik zo’n biljet krijg dan bewaar ik deze apart van de overige biljetten en eind v.d. week ruim ik de portemonnee op en gaan ze in een spaarpot.
  Ik kan helaas het artikel waarin die tip stond niet meer terug vinden. Het origineel was van een Amerikaan en ik meen over 5 dollar biljetten.
  500 Baht is een mooi biljet hiervoor, je krijgt ze niet zo veel en het loopt toch snel op. Met 100 baht werkte het (voor mij) niet, die heb je constant nodig.

 4. ruud zegt op

  Ik maak aan het einde van de maand, wel altijd een financieel overzicht.
  Maar ik hou niet bij, waaraan ik het geld heb uitgegeven, omdat ik ondanks de enorme duikeling van de spaarrentes, maandelijks nog steeds minder uitgeef, dan mijn planning toestaat.

  Mocht dat in de toekomst veranderen, ga ik wel een huishoudboekje maken.
  Nu zie ik daar de noodzaak nog niet van in.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website