Een wilde gaur als toeristische trekpleister

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
13 oktober 2013

Elke dag trekken zo’n honderd bezoekers naar een dorp in Chumphon. Ze komen er kijken naar een wilde gaur die drie maanden geleden ineens opdook. De dorpelingen zijn blij met de toestroom. Er wordt zelfs overwogen een observatiepost te bouwen en ze willen een hek om het gebied plaatsen waar het dier zich ophoudt, om te voorkomen dat het door stropers wordt gedood of er vandoor gaat.

De belangstelling van buitenstaanders is niet zo vreemd, want gaurs zijn vrij zeldzaam in Thailand. Een recent onderzoek wees uit dat zo’n veertig tot vijftig gaurs in kleine kuddes van vier of vijf leven in nationaal park Ngao Waterfall, een beschermd bosgebied dat zich uitstrekt over Chumphon en Ranong.

Vermoed wordt dat de gaur of krating, zoals hij in het Thais heet, uit zo’n kudde komt. Volgens Kriangsak Sribuarod, hoofd van het Khlong Saeng Wildlife Research Centre in Surat Thani, is het dier een mannetje, een jaar of vier, vijf en weegt het zo’n 600 kilo. Volwassen gaurs kunnen wel meer een ton wegen. De gaur is een beschermde diersoort en dat is ook wel nodig ook, want hij wordt constant bedreigd door stropers.

Niet alleen vanwege het toerisme zijn de dorpelingen blij met de gaur, maar ze hopen dat hij gaat paren met de koeien die ze houden. Dat is niet onmogelijk, want het is gemeld uit Myanmar, Maleisië en Indonesië. ‘Uit het oogpunt van de conservering van wild is dat nadelig want het bederft een zuiver ras’, zegt Kriangsak. ‘Maar het is mogelijk dat de kruising economisch voordeel oplevert omdat het een nieuw ras van groter vee met meer vlees voortbrengt.’ En daar hebben de dorpelingen hun hoop op gevestigd.

De gaur lijkt het wel naar zijn zin te hebben in het kleine buurtschap Moo 8 van tambon Tako. Gaurs leven doorgaans in dun beboste gebieden met een mix van grote en kleine bomen. Van open graslanden houden ze niet vanwege de zon. Het dier lijkt al vertrouwd te zijn met zowel de dorpelingen als het vee. Het fourageert ook in de oliepalmplantage van het Chumphon College of Agriculture and Technology, een gebied van 600 rai. De plantage is een ideale voederplaats voor de gaur en het lokale vee; het is een groen gebied met veel water.

Direct nadat het dier was gesignaleerd, stuurde het centrum in Surat Thani dertig ambtenaren van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) naar het dorp om het rond de klok te observeren. Kringsak weet niet wat de plannen van de DNP zijn. Het dier verdoven en terugbrengen naar zijn habitat, is riskant. Wanneer het verdovingsmiddel te sterk is, krijgt het een hartaanval; wanneer het te zwak is, verzet het zich en vlucht de bossen in.

Intussen blijven de bezoekers komen en hopen dorpelingen dat ze een keer beschuit met muisjes kunnen eten.

(Bron: Bangkok Post, 5 oktober 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Een wilde gaur als toeristische trekpleister”

  1. René zegt op

    Citaat uit nrc.nl:
    Voordat het energiedrankje Red Bull bestond was er het energiedrankje Krathing Daeng. Thais voor ‘rode stier’.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website