Phnom Penh

Op de website van The Big Chilli las ik een profielschets van Peter Brongers, een geboren Groninger, die in 1995 naar Thailand kwam en sinds 2008 werkzaam is in Cambodja. In die profielschets wordt zijn loopbaan omschreven en geeft hij enkele verschillen aan in het zaken doen in Cambodja in vergelijking met Thailand.

U kunt dat verhaal zelf lezen via de link: www.thebigchilli.com/feature-stories/profile-peter-brongers

Zakendoen in Cambodja

Interessant vond ik, dat de noodzakelijke bureaucratie voor het opzetten van een business in Cambodja veel minder gecompliceerd is dan in Thailand. Een jaarvisum is redelijk gemakkelijk te krijgen evenals een “work permit”. Eigenlijk kun je het nauwelijks vergelijken, zegt Peter, want het schijnt in Thailand steeds moeilijker te worden.

Hij betoogt, dat er in Cambodja heel veel mogelijkheden voor zakendoen aanwezig zijn. Hij noemt met name de voedingsmiddelenindustrie, maar zegt dat er ook vele kansen zijn in andere sectoren. Wel waarschuwt hij, dat er op veel gebied concurrentie is en het hebben van een goed businessplan een absolute noodzaak is.

Wat mist Peter Brongers in Cambodja

Op die vraag antwoordt hij: “Goede wegen, uitstekende restaurants, cultuur in de vorm van muziek, opera, ballet zoals in vooral Bangkok, is in Cambodja nauwelijks aanwezig.” Natuurlijk noemt Peter ook de medische voorzieningen in Thailand, die volgens hem tot de beste ter wereld mogen worden gerekend. Cambodja kan daar zeker niet aan tippen.

Netherlands-Cambodian Chamber of Commerce

Peter Brongers is naast zijn werk ook nog President van de Nederlands-Cambodjaanse Kamer van Koophandel en hij zal met alle genoegen assistentie verlenen aan ondernemers, die in Cambodja geïnteresseerd zijn. Hij is te bereiken via [email protected]

Tenslotte

Aan het slot van het verhaal merkt Peter Brongers nog even op, dat hij voorlopig nog wel in Cambodja zal blijven werken, maar uiteindelijk toch naar Thailand zal terugkeren. Hij vindt de kwaliteit van leven in Thailand een stuk beter en aangenamer dan in Cambodja.

3 reacties op “Een Groninger verhuisde van Bangkok naar Phnom Penh”

 1. Jasper zegt op

  Muziek, opera, ballet, exquise restauranten – die vind je ook in 90 % van Thailand niet.

  De kwaliteit van leven is in Thailand een stuk beter: vooropgesteld dat je een bovenmodaal inkomen te besteden hebt en jezelf een goede, westerse ziektekostenverzekering kunt veroorloven als je oud bent.

  Daarnaast moet je dus ook nog bij voorkeur in Bangkok wonen.

 2. brabantman zegt op

  Dhr Peter Brongers heeft een rijkelijk arbeidsverleden. In Nederland noemt men dit een echte ‘jobhopper’.
  Ook is duidelijk uit zijn cv dat het ondernemerschap is anders is dan op de loonstrook van een bedrijf staan.
  Ondernemerschap, daar word je nu eenmasl mee geboren of mee groot gebracht.
  Gezien dit gegeven zou ik zef mij niet zo snel tot Dhr Brongers wenden voor adviezen m.b.t. de Cambodjaanse markt.
  Beter, ga enkele maanden zelf naar Cambodja, loop rond, houdt uw ogen open, spreek met de (juist) kleine ondernemers daar.
  Doe niet aan luchtfietsen, blijf nuchter.
  Meeste succes hebben ondernemers die in Nederland hun zaak opgebouwd hebben en Azië gebruiken als toeleverancier. Voorbeeld de mannen van Swiss Sense. Bedden goedkoop produceren in de Filippijnen, vervolgens goed verkopen in Europe.

 3. PEER zegt op

  Nou Brabantman,
  Ik lees tussen de regels van dhr Brongers door dat het niet rozegeur en maneschijnin Cambodia is. En dat je moet knokken en ‘n businessplan klaarbebben om überhaupt goedbeslagen ten ijs te komen in Cambodia. Denk je dat hij onder ‘t genot van ‘n biertje a d Tonglé Sap aan ‘t presidentschap is gekomen v d Camb/Ned Kamer v Koophandel?
  Niet te simpel denken!
  Hij zal ‘t klappen van de zweep wel kennen.
  En die cultuur-genoegen zijn er in Thailand wél degelijk, en je zult daarvan niet kunnen genieten van enkel je AOW-inkomen. Maar dát kan in Ned al helemaal niet.
  Welcome to Thailand


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website