Een crematie in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
29 november 2017

Afgelopen week heb ik een Thaise crematie meegemaakt. Niet iets bijzonders in Thailand, maar wel voor mijn gevoel zoals dat hier verliep. Het slachtoffer van een motorongeluk heeft nog een tijd, na een ziekenhuis behandeling, geleefd, maar kreeg opeens weer last van zijn hoofd en werd opgenomen in het ziekenhuis waar hij na een paar dagen overleed.

De crematie plechtigheid vond plaats in Bangkok in de omgeving van Dan Sam Rong. Het zou ‘s ochtends op tijd beginnen, maar een duidelijke tijd werd niet vermeld. In een zaaltje stond de kist opgesteld, maar de paar aanwezigen zaten buiten onder het afdak te wachten. Rond 8 uur kwamen een paar jonge monniken met tatoeages aangelopen, die op een podium plaats namen en eerst het door de familie van de overledene meegebrachte voedsel gingen eten. Daarna volgde een gebedsritueel. Na een uur werd dit beëindigd en men kon in de middag terugkomen.

’s Middags op tijd naar de Wat Dam Sampong waar rond 4 uur ’s middags het afscheidsritueel weer verder ging. Voordat het zover was, werd een zwakbegaafde monnik door personeel van de Wat netjes aangekleed en op een stoel in het zaaltje geplaatst. Slechts de weduwe en een paar mensen gingen het zaaltje binnen; de overigen bleven buiten op de stoeltjes zitten. Tijdens het ritueel van één monnik kwamen meer bezoekers aanzetten. Ook hier ontbrak het weer aan een tijdsaanduiding. Erg storend was dat sommige mensen door gingen met praten en lachen. Na de dienst werd een kunstbloem uitgedeeld, die na langs de kist gelopen te hebben in een schaal gedeponeerd kon worden. Daarna kon iedereen vertrekken.

Opvallend was dat er kennelijk door de bouw van deze Wat niet 3 keer om het gebouw gelopen kon worden en er ook geen crematorium aanwezig was. Misschien dat het door de dichte bebouwing en naast de school overlast had kunnen bezorgen, zodat de overledene op een later tijdstip alsnog naar een crematorium gebracht zou worden. Een eenvoudige, dichtbevolkte buurt waar nog met riksja’s gereden werd!

Echter de kortste crematie dienst heb ik in Pattaya meegemaakt, waar de bezoekers een bekertje water kregen en na 5 minuten alweer konden vertrekken zonder een ritueel of toespraakje.

1 reactie op “Een crematie in Thailand”

  1. PEER zegt op

    Gecondoleerd Lodewijk,
    Maar omdat alles zó chaotisch on onvoorbereid is verlopen zal de crematie wel op ‘n later tijdstip plaatsvinden. Komt ook in Ned voor, wanneer men kiest voor goedkoop gezamenlijk cremeren!
    Het aardse leven is toch voorbij,zo denken heel veel Thai erover.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website