Toezicht op 100 gevangenen, werkdagen van 12 uur en een matige beloning. Het beroep van gevangenbewaarder is zwaar.

De verleiding is dan ook groot wanneer een gedetineerde geld aanbiedt om een mobieltje of drugs binnen te smokkelen.

Od Sae Pua, gevangenbewaarder in de gevangenis van Nakhon Si Thammarat, weigerde en rapporteerde de omkopingspoging aan zijn meerdere. In de vroege ochtend van 18 augustus werd hij op weg naar huis doodgeschoten. Ja, de heren drugshandelaren laten niet met zich spotten, ook al zitten ze achter slot en grendel. Het Corrections Department is nu bang dat ze met hulp van corrupte bewaarders in staat zullen zijn vanuit de gevangenis hun dodelijke handel ongestraft voort te zetten.

Gevangenissen zijn overbevolkt en komen personeel tekort

De belangrijkste problemen zijn de overbevolking van de gevangenissen en een schrijnend tekort aan bewaarders. De gevangenis van Nakhon Si Thammarat is ontworpen op 3.300 gevangenen en huisvest er nu 4.900. Elke bewaarder moet 100 gevangenen in de gaten houden. In andere gevangenissen worden 15 gevangenen in een kleine cel geplaatst , maar kleine cellen telt de gevangenis niet. Wel grote met 150 gevangenen of meer, zodat ze in nauw contact met elkaar komen en gemakkelijk toegang tot de bewaarders hebben.

Thailand telt 143 gevangenissen, waarvan negen inclusief die van Nakhon Si Thammarat een extra beveiligde inrichting (EBI) zijn. Landelijk zitten 159.000 gevangenen vast wegens drugsdelicten, oftewel 65 procent van de totale gevangenisbevolking van circa 246.000. Drugsdealers en –producenten krijgen doorgaans levenslang of de doodstraf. Ze komen zelden in aanmerking voor strafvermindering of gratie. En hun aantal blijft maar groeien.

De gedetineerden zijn gewiekst

De Corrections Department probeert contacten tussen gevangenen en handlangers buiten de gevangenis tegen te gaan. Zo krijgen gevangenissen stoorapparatuur die mobiel telefoonverkeer onmogelijk maakt, maar tot nu toe is die alleen in de gevangenis van Khao Bin in Ratchaburi geïnstalleerd. Er komen ook röntgenmachines en bewakingscamera’s in de EBI’s.

Voertuigen en goederen die in en uit de gevangenis gaan, en post worden beter gecontroleerd. Maar de gedetineerden zijn gewiekst. Zo zijn drugs gesmokkeld die met een magneet aan de onderkant van auto’s waren bevestigd. Dat werd ontdekt toen een grote hoeveelheid magneten in cellen werd gevonden. En een keer waren drugs verstopt in pakjes Lactasoy (sojamelk), die bij de gevangenis werden afgeleverd. Andere maatregelen bestaan uit het verdelen van gevangenissen in kleinere zones en het regelmatig overplaatsen van staf en gedetineerden.

Samenleving moet haar verantwoordelijkheid nemen

Maar volgens Padet Ringrawd, directeur van het Office of Drug Suppression and Prevention, zijn dat allemaal lapmiddelen zolang het grootste probleem, de overbevolking van de gevangenissen, niet is opgelost. Het zou al een stuk helpen om bij mindere vergrijpen opsluiting achterwege te laten. Japan bijvoorbeeld heeft maatregelen genomen om met hulp van de gemeenschap gevangenzetting uit te stellen en drugsverslaafden te rehabiliteren. ‘De sleutel is dat de samenleving een helpende hand biedt en haar verantwoordelijkheid neemt.’

(Bron: Bangkok Post, Spectrum, 9 september 2012)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website