Met enige regelmaat komen er berichten voorbij dat een buitenlander in Thailand van zijn balkon gevallen is. Inmiddels zo vaak dat menigeen denkt dat er een ‘luchtje’ zit aan deze incidenten, zo schrijft Khaosod in een artikel met de sprekende kop: ‘The Balcony Did It? Why Thailand’s Falling Deaths Raise Eyebrows’.

Deze week was het zelfs twee keer raak. In Jomtien werd het lichaam gevonden van een Finse man die van 10 hoog was gevallen (of gesprongen). Eerder deze week werd een 27-jarige Amerikaan gevonden die van de vijfde verdieping was gevallen in Udon Thani.

De politie in Thailand doet het vaak af als zelfmoord wat op fora voor cynische opmerkingen zorgt. Volgens luitenant-kolonel Preecha Samrit van de politie in Pattaya gaat het meestal om zelfmoord of een ongeluk. “Slechts sporadisch is er sprake van misdaad.”

De Engelse krant The Independent schreef een artikel in 2008 waarin ze de conclusie trokken dat van het balkon afspringen de “favoriete methode” is voor zelfmoord van Britse burgers in Thailand.

Toch blijven dit soort berichten voor opgetrokken wenkbrauwen zorgen en hoewel Pattaya een slechte naam heeft bij dit soort incidenten, sterven er meer  buitenlanders in Bangkok bij balkon incidenten. Er kwamen in 2015 in Thailand zeker 32 mensen om het leven door een val (of sprong) van een balkon. Daarvan waren er 32 buitenlander. De meeste incidenten vonden plaats in Bangkok: 17 doden, waarvan er zes buitenlandse mannen waren.

Pattaya is na Bangkok de stad die ook regelmatig in het nieuws komt met dodelijke balkonincidenten. In 2015 waren er negen gevallen, waarvan vier er betrekking hadden op buitenlanders. In Chiang Mai vielen twee expats van een balkon en kwamen daarbij te overlijden.

Volgens een criminoloog is de verklaring voor de vele ongelukken weinig verrassend: drank.

Howard Miller van Pattaya One is stelliger: “Niemand weet de exacte doodsoorzaak omdat de politie de zaken niet goed onderzoekt. Zijn er geen sporen van geweld in de kamer dan wordt de zaak gesloten en niet verder onderzocht. Maar misschien hebben ze niet genoeg middelen?”.

Lees hier het volledige bericht: The Balcony Did It? Why Thailand’s Falling Deaths Raise Eyebrows.

Wat is de mening van de lezers? Moord, zelfmoord of een ongeluk?

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Dode farang en balkon incidenten: gevallen, gesprongen of geduwd?”

 1. jim zegt op

  ik tracht altijd een kamer zonder balkon te nemen, , of met hoge bescherming, want als je een beetje dronken bent, en een luchtje wil gaan happen, is het zo gebeurd,heb eens op een balkon gestaan , waarvan ik dacht, levensgevaarlijk!zelfs als je nuchter bent ik… denk 90% ongeval!

 2. Hans zegt op

  Dat zal mij gelukkig nooit overkomen. Ik denk dat niet alle gevallen zelfmoord zijn, het zijn er teveel.
  Mogelijk jaloerse Thaise dames, maffia, je weet het niet.
  Ik heb zelf hoogtevrees, dus zit nooit hoger dan 1 of max 2 hoog. Dat overleef je wel denk ik.

  Hans

 3. jasmijn zegt op

  Ongelukkige liefde, alles verloren aan de Thaise schone, die hem zeer “handsome” vond en hij dus alles gaf wat zij ook maar vroeg, dus resultaat totaal berooid….aan de drank en in liefdesverdriet maar gesprongen…
  Of in elkaar gezet toneelstuk, dat de man zelf sprong, maar zijn geliefde hem een klein duwtje gaf toen hij bij het balkon stond, zodat zij automatisch alles zou krijgen van de handsome farang….

 4. Fransamsterdam zegt op

  Bij gebrek aan een fijnmazig spoorwegnet is zo’n hooggelegen balkon een voor de hand liggende mogelijkheid voor suïcide.
  Overigens vermoed ik dat als iemand voor een trein terecht is gekomen en er in de omgeving geen sporen van geweld te vinden zijn, er in vele landen ook geen verder onderzoek zal worden gedaan.
  Het is moeilijk de cijfers met andere landen te vergelijken, aangezien in veel landen suïcidale zaken niet of nauwelijks in de media komen. In die gevallen kun je zelfs niet op het idee komen dat er iets anders aan de hand geweest zou zijn, je weet er gewoon niets van.
  De balustrade op balkons in Thailand is vaak lager dan wij in het westen gewend zijn. Dat werkt ongelukken, zeker in combinatie met drank, in de hand.
  De psychische/fysieke/financiële/sociale/relationele toestand van lieden die voor langere tijd naar Thailand vertrekken is vaker deplorabel dan gemiddeld. (Niet iedereen hoeft zich dus aangesproken te voelen) Dat werkt depressies en suïcide en alcoholmisbruik in de hand.
  Om iemand moedwillig van het leven te beroven is zo’n balkonscène minder geschikt. Over het algemeen zal een en ander gepaard gaan met een handgemeen/worsteling en de aandacht trekken van de mensen op straat die het geheel ook van grote afstand ongestoord kunnen waarnemen. Bovendien is de kans groot dat het lijk wordt ontdekt, nog voordat de dader het gebouw heeft verlaten. Dat wil je niet.
  Kortom, ik sluit zeker niet uit dat er wel eens een moord tussen zit, maar dat zijn volgens mij uitzonderingen.

 5. Rien van de Vorle zegt op

  Ik vindt het jammer dat het zo vaak de negatieve zaken over Thailand zijn die nog eens extra aangedikt naar buiten komen. Kijk naar de omgeving waar het gebeurt en naar de verhouding tussen daar verblijvende Thai en buitenlanders. Dan zou het wel eens minder “extreem” of verdacht kunnen uitvallen. Gaat het vaak over “Toeristen” of buitenlanders die permanent in Thailand verblijven. Over welke ” doelgroep” hebben we het eigenlijk? Mijn advies is, hou het laag aan de grond, liefst op de begane grond. Dan kan men in elk geval niet van een “Balkon” vallen. Als men op de begane grond van een hoog gebouw woont, kijk dan wel naar boven als je buiten komt want misschien komt er iemand naar beneden vallen.

 6. Roy zegt op

  Alles is mogelijk. Wat ik wel heb vastgesteld is dat een reling in Thailand veel lager is dan de Europese norm. 1.10m vanaf een valhoogte van 12m 1.20m.
  Al verschillende keren meegemaakt dat de reling maar 0.8m of 0.9m is in Thailand.
  Dus veel te laag in combinatie met gladde vloer en dronkenschap.

 7. rob zegt op

  Er zal zeker in sommige gevallen sprake zijn van een misdrijf.maar een noodlottig ongeluk is vaker de oorzaak vermoedt ik.

  De reling op de meeste balkons zijn niet berekend op de lengte van Westerse personen. Als ik op zo’n balkon sta komt de reling niet hoger dan mijn boven benen. Even te ver naar voren leunen, al of niet met ( te veel ) drank op , kan heel gemakkelijk fataal zijn.

 8. Mister BP zegt op

  Mijn gok is net zoveel waard als ieder andere gok maar ik denk dat het meestal om jonge mannen gaat. Ik verwacht vaak een combinatie van alcohol en stoer roekeloos gedrag, misschien ook wel drugs.

 9. teun zegt op

  Een neefje van mijn thaise vriendin donderde van 6 hoog naar beneden. ter hoogte van 3e etage greep hij toevallig de balkon-railing (kostte wel paar gebroken vingers) en belandde vervolgens in struikgewas. Resultaat naast gebroken vingers: 1 arm gebroken en een been + blauwe plekken. Hij vertelde zijn moeder, dat het kwam door een “phi” oftewel een geest…………… Want die gelooft daar heilig in.

  Nadat ik hem eerst gefeliciteerd had met het feit dat hij val had overleefd, een beetje indringend gevraagd hoeveel hij ‘s avonds gezopen had. Met een wat besmuikt gezicht moest hij wel toegeven, dat er meerdere halve liters naar binnen gewerkt waren die avond. En omdat hij een “westerse” lengte had, was de ballustrade van zijn appartement te laag voor die combinatie. Hij had dus ongelooflijk veel geluk (toch een “phi”?). Maar statistisch had hij dit niet kunnen overleven.

  Zoals hierboven al vaker gesteld:de combinatie van drank, lagere ballustrades en ook nog gladde tegels is vaak dodelijk.

  voor “duwende vriendinnen” is dan wel vereist, dat zij getrouwd zijn. Want anders valt er weinig te erven van de falang!

  En als het alleen een thais huwelijk is dan zal er ook geen weduwen pensioen volgen.

  Springen (zelfmoord) komt natuurlijk vaker voor als de falang in korte tijd door “verliefdheid” alles er doorheen heeft gejaagd

 10. AEi6 zegt op

  Op een geschat inwoners aantal van 12M voor Bangkok zijn 6 buitenlanders die over een balkonetje struikelen toch niet veel, toch. en inderdaad zoals Frans al melde, elke week staat hier de trein wel een paar keer stil omdat er iemand voor is gesprongen, dat is in in Bangkok iets moeilijker.

 11. Pedro & zo zegt op

  Om onder een trein te “willen” komen moet je soms nogal wat moeite doen in onze landen van orgine.
  Dan is een balkonnetje in een opwelling te snel misbruikt !!!

  Drank, financiele & gezondheids problemen, een gebroken harten zijn niet de enige oorzaken van deze suicidale opwellingen.

  Wat te denken van het veel voorkomende gebruik van een variatie aan drugs in kombinatie met drank.
  Of een kombinatie van drank en medicijnen.

  Mijn ervaringen zijn dat de vaak wat ouderen nog al eens onnavolgbaar kunnen redeneren en handelen door deze kombinatie,s.

  Vreemd genoeg hoor of lezen wij hier zelden over.
  Behalve sinds kort dat clinisch bewezen werd dat sommige antidepressieva medicijnen bij ongeveer 10% v/d gebruikers tot moorden en ook zelfmoord aanzet. Om deze redenen zijn inmiddels al voor moord veroordeelden uit de gevangenissen vrijgelaten in Australie, USA, in Nederland zijn ze inmiddels ook enkele zaken serieus aan het onderzoeken.

  Kortom; de politie luiheid c.q incompetentie verwijten lijkt mij ff iets te kort door de bocht.

 12. theoS zegt op

  Dit onderwerp is al menigmaal besproken in andere forums. Het blijkt/bleek dat de railings op de balkons bij de verschillende hotels zeer laag zijn/waren. Een gast bij het Hotel Hilton nam de maat van de railing op zijn balkon en die was, zegge en schrijve, 80 cm hoog. Dat is ongeveer kniehoogte. Verder heb ik geen commentaar.

 13. Thallay zegt op

  de afgelopen weken was er ook een geval vanbalkonval in Ban Amphur, nummer drie dus. Als de aantallen lees van Bangkok en Pattaya en me realiseer hoeveel expats daar leven dan valen me de aantallen best mee vergeleken met Amsterdam, Belfast, New York, Londen, Parijs om maar een paar steden te noemen.
  Zelfmoord pleeg je niet zomaar in een vlaag van waanzin, daar gaat een heel proces, meestal van wanhoop en depressie om wat voor reden dan ook, aan vooraf en er is heel wat moed voor nodig om uiteindelijk tot zo´n daad te komen. Dat er dan wat gedronken is om tot die moedstoestand te komen is niet verwonderlijk. Thailand is een prachtig land om te kunnen ontsnappen aan de problemen die je in je thuisland al had, maar zo´n vluchtpoging werkt maar tijdelijk. Je diepere problemen neem je altijd en overal mee, daar ontkom je niet aan.

 14. Paul zegt op

  Engelse vrienden vermoeden ook dat vele worden vergiftigd. Sommige mannen worden ineens ziek,
  en na 1 of 2 weken sterven ze. Doodsoorzaak onbekend?.Maar men kan niks zeggen.

 15. NicoB zegt op

  Op die vraag kan wel een mening gegeven worden, maar die stoelt op niets als je de feiten niet kent en er geen onderzoek gedaan is. Als zelfs de politie geen serieus onderzoek doet, hoe zou ik dan een oordeel moeten geven wat er loos is met die trieste gevallen.
  Er zullen bijna zeker moorden zijn, bijna zeker zelfmoorden en bijna zeker ongelukken, maar verdeling van de aantallen lijkt me een onmogelijke opgave.
  Triest als mensen zover komen dat ze tot zelfmoord of moord besluiten.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website