De witte olifant

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
18 augustus 2017

De voorlichtster van het Nationaal Olifanten Instituut in Lampang gaat enthousiast verder met haar verhaal over olifanten. Nadat ik heel wat aan de weet ben gekomen over ‘Olifanten en religie’ krijg ik nu een heel verhaal te horen over de zogenaamde witte olifant.

Sinds eeuwen worden witte olifanten in Thailand als heilig beschouwd en zijn daarom slechts aan de koning voorbehouden.

Een ‘witte’ olifant bezit bijzondere genetische eigenschappen en het betreft beslist niet alleen de pigmentafwijking die hem zo bijzonder maakt. Aan de zeer zeldzame witte olifanten worden door de Thai bijzondere eigenschappen toegekend; ze beschermen het Koningshuis, zorgen in het droge seizoen voor regen en brengen het koninkrijk welvaart. Niet alleen in Thailand maar ook in Birma, Laos en bij de Mon en Khmer beschouwd men al sinds de opkomst van het Boeddhisme en Hindoeïsme de witte olifant als heilig en brenger van voorspoed.

Wetenschap en wetgeving

‘Witte olifant’ is een term die iedereen begrijpt en verwijst naar roze, wit of lichtgrijs. Een betere omschrijving voor witte olifant is echter een uitzonderlijke olifant met opmerkelijke karakter- eigenschappen. Een wetsontwerp uit 1921 stelt dat een witte olifant zeven bijzondere kenmerken moet hebben die in de Thaise olifanten bijbel, de zogenaamde kochasat staan omschreven. 1.

witte ogen 2. wit gehemelte 3. witte nagels 4. wit haar 5. Witte huid, of huid gelijkend op de kleur van een nieuwe aarden pot 6. witte staart 7. witte-, of nieuwe aarden pot kleurige genitaliën.

In dit wetsontwerp staat aangegeven dat een échte zogenaamde witte olifant over deze genoemde zeven eigenschappen moet bezitten. Een olifant die slechts enkele van deze zo karakteristieke eigenschappen bezit wordt in de kochasat beschreven als eigenaardig of olifant met een kleurafwijking. In de wet wordt ook nog de ‘Chang Niam’ beschreven. Deze derde soort vertoont drie karakteristieken: een zwarte huid, banaanachtige slagtanden en zwarte nagels.

In artikel 12 van genoemde wet staat aangegeven dat de drie soorten olifanten uitsluitend aan de koning mogen toebehoren. Eigenaren die over een dergelijke olifant beschikken zijn verplicht deze volgens een oude traditie aan de koning te schenken. Ongehoorzaamheid zal worden bestraft.

Een witte olifant staat in rangorde gelijk aan een prins. Een ceremonie die bij slechts drie bijzondere gebeurtenissen plaatsvindt betreft het voorlezen van een ritmisch gedicht met begeleiding van een trio waarbij één persoon zingt, een tweede viool speelt en de derde persoon de drum hanteert. Die zeer exclusieve drie gebeurtenissen zijn: de kroningsceremonie, de geboorte van een prins en de benoeming tot uitzonderlijke olifant.

Op het eind van haar enthousiaste verhaal krijg ik nog te horen dat in de Ayutthaya periode koning Narai drie jonge olifantjes aan de Franse koning ten geschenke gaf. Enkele begeleiders brachten de olifanten naar het schip en er volgde een bedroefd afscheid.

Maak bij het slot van haar verhaal een gebaar alsof ik mijn tranen niet meer kan bedwingen en dank Kanchana namens de lezers van Thailandblog voor haar enthousiaste olifantverhalen.

Beste lezers, ik wens u allen een leven als een olifant en dat bedoel ik heel complimenteus. De olifant staat immers symbool voor kracht, intelligentie, geluk, verstand en onoverwinnelijke macht. Jumbo is een lang leven beschoren en lijkt bijna onsterfelijk. Bij dit artikel geen afbeelding van een witte maar van een kleurige olifant.

Maak van 2016 een kleurrijk jaar, want elke dag kan een feestdag zijn maar je moet de slingers wel zelf ophangen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website