Een foto zegt meer dan duizend woorden, is een bekende uitdrukking. De foto bij dit artikel vat het probleem in een notendop samen.

De borden wijzen naar vakantieparken in nationaal park Thap Lan. De meeste illegaal aangelegd en met de sloop ervan wordt geen haast meer gemaakt, sinds in september het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (zeg maar Staatsbosbeheer) een nieuw hoofd kreeg.

Het vorige hoofd Damrong Pidech was streng. In 2011 lukte het hem na een vaak taaie juridische strijd een aantal met de grond gelijk te maken. Gemakkelijk was dat niet, want de eigenaren zijn vaak rijke en invloedrijke personen en de autoriteiten staan niet te trappelen om met hen ruzie te krijgen. Bovendien beschikken ze over voldoende middelen om juridische procedures te voeren.

Het nieuwe hoofd Manopat Huamuangkaew, benoemd door de regering Yingluck, staat een soepeler benadering voor en je kunt je afvragen – maar dat zeggen we niet hardop – wie hem dat ingefluisterd hebben.

Toch is Taywin Meesap (foto homepagina), hoofd van Thap Lan, niet ontmoedigd. In het park zijn tien gesloopte parken inmiddels herbeplant. Het gras staat er hoog en de jonge boompjes zijn ‘een bewijs dat we onze plicht doen om het bos terug te geven aan het land’, zegt hij. ‘En dat niet alleen, we waarschuwen ook iedereen die overweegt om beschermd bosland te kopen, dat ze een verkeerde keus maken.’

Taywin kwam begin 2011 in functie. Op zijn bureau lag een aanwijzing van december 2010 dat alle regionale parken van bosbeheer artikel 22 van de National Park Act van 1961 strikt dienden te volgen. Dat artikel machtigt de autoriteiten harde actie tegen illegale bebouwing te ondernemen.

Taywin en zijn assistent togen aan het werk in ’s lands tweede grootste nationaal park (1,4 miljoen rai). Ze stuitten op 429 gevallen van mogelijk verdachte bebouwing. Van 50 had de rechtbank al vastgesteld dat ze illegaal waren. De eigenaren kregen drie maanden de tijd hun eigendom af te breken. Om een lang verhaal kort te maken: 27 eigendommen gingen tegen de grond en 23 eigenaren bleven de jurische weg bewandelen.

Bij zijn aantreden beloofde Manopat dat nieuwe kraakacties (laten we ze zo maar noemen) niet getolereerd zouden worden, maar de sloophamer van zijn voorganger hanteerde hij niet meer. Noodgedwongen concentreren Taywin en zijn mannen zich nu op herbebossing en het opruimen van wat er nog over is van de gesloopte vakantieparken. Maar een verzoek om een budget voor het werk, bleef tot op heden onbeantwoord.

In het verleden namen landloze boeren bezit van de grond; ze plantten er doorgaans cassave op. De huidige krakers zijn rijke investeerders en omdat ze hun gang lijken te kunnen gaan, trekken keuterboertjes nog steeds diep het bos in, hakken bomen om en planten er gewassen.

‘Het is een vicieuze cirkel’, zegt Taywin. ‘De enige manier om daar een eind aan te maken is de publieke perceptie van conservering te veranderen. En als we rijke mensen bang kunnen maken om beschermd land te kopen, zal de ontbossing verminderen. Het gaat niet alleen om Thap Lan, het gaat om het conserveren van de bossen in het hele land.’

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 14 juli 2013)

Nieuws uit Thailand meldde op 17 juli:
– Sinds het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation een nieuw hoofd kreeg, zijn illegaal aangelegde vakantieparken en gebouwde vakantiehuizen in nationale parken niet meer gesloopt, zoals onder zijn voorganger, maar de nieuwe minister van Natural Resources and Environment wil er nu toch korte metten mee maken.

Vichet Kasemthongsri zegt dat vanaf volgende maand de sloophamer gaat zwaaien. Daartoe heeft hij een commissie van twaalf leden opgetuigd, die haast moet maken met de sloop, mits jurisch in de haak. De minister zegt over een lijst van parken te beschikken, waarover de juridische procedure is afgerond. In nationaal park Thap Lan (Prachin Buri) gaat het om 27 illegale vakantieparken en in Khao Laem Ya-Mu Koh Samet om drie.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website