De stagnerende woningmarkt in Pattaya

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
26 november 2018

Makelaars in Pattaya laten weten dat de woningmarkt de komende jaren verder zal stagneren. Na de waardedaling van de Russische roebel in 2014 is de verkoop van met name condo’s, knarsend en piepend tot stilstand gekomen.

Projektontwikkelaars proberen kopers te vinden voor het aantal onverkochte eenheden, maar zullen geduld moeten hebben. In 2016 werden veel bouwopdrachten naar een later tijdstip verschoven. Werden tot 2015 nog 10.000 eenheden gebouwd, in 2016 waren dat er nog maar 2.100 stuks.

In 2018 was er een lichte opleving omdat steeds meer Indiërs condo’s kochten. Ook kwamen er Chinese kopers, maar beide doelgroepen kunnen de teloorgang niet stoppen.

Jomtien heeft het grootste aanbod aan wooneenheden. In vergelijking met andere stadsdelen zijn de grondprijzen minder hoog, waardoor er verhoudingsgewijs meer verkocht kon worden. Hoewel makelaars anders beweren, staat de teller van onverkochte woningen op 14.000 stuks. Enkele kopers willen hun gereserveerde condo of annuleren of proberen door te verkopen. Daaronder meegerekend de objecten, die voor speculatie bedoeld waren. Veel zullen echter hun verlies moeten nemen.

De meeste ontwikkelaars proberen hun prijs stabiel te houden of met een marginale prijs te verhogen. De experts verwachten in het hele jaar 2018 geen prijsveranderingen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “De stagnerende woningmarkt in Pattaya”

 1. Franky R. zegt op

  Wat ook zou kunnen helpen, zijn fatsoenlijke prijzen voor het aangeboden vastgoed.

  Teveel verkopers lopen te hoop met eurotekens of beter gezegd, Bah-tekens in de ogen.

  Daar komt nog bij dat alleen condo’s het overwegen waard zijn. Wie een huis met tuin(tje) wil hebben… Die kan beter huren…

  Als Falang kun je immers geen grond kopen cq bezitten. En dat maakt de keuze zeer beperkt.

 2. ruud zegt op

  De ontwikkelaars kunnen hun prijs beter verlagen.
  Een nieuw gebouwde woning die jarenlang tekoop heeft gestaan, ziet er ongetwijfeld niet als nieuw meer uit.
  De kans dat de mensen dus in de toekomst meer dan de huidige prijs zouden willen betalen, lijkt me minimaal.
  Door de prijs te verlagen, ontvangen ze in ieder geval hun investering en een deel van de geplande winst.

 3. Aad van Vliet zegt op

  Zo iets zien wijook hier in Chiang Mai. Veel aangeboden, veel advertenties maar minder vraag, ook in de verhuur.
  Ook wij denken dat de top nu wel is overschreden. En de levenskosten stijgen ook nog!

 4. Emiel zegt op

  Heb je zelf een appartement te koop dan ben je eraan voor de medewerking van de makelaars. Allemaal willen ze jouw dossier erbij maar er wordt niks mee gedaan.
  Ikzelf heb een prachtig drie slaapkamerappartement te koop staan in Jomtien en de makelaars lopen de deur plat. Nice, yes, I have a buyer, enz… Voor de prijs moeten ze het niet laten 5,99 Mbaht is bij de goedkoopste drie slaapkamer appartementen met zeezicht.
  Die makelaars zijn geen makelaars maar uitstalramen. professionaliteit ZERO.

 5. John Chiang rai zegt op

  Velen die investeren in dergelijke projecten waren/of zijn,zo onder de indruk van de prijzen die veel buitenlanders bereid waren te betalen,dat men haast spreken kon van een bouw hysterie.
  Een verkeerde planning, te weinig rekening houden met economische veranderingen,en de wens van het snelle zakken met geld vullen,zijn nu de schuld dat het stagneert,en velen offer worden van hun eigen gier.

 6. Wino Thai zegt op

  Maar ik zie nog steeds dat er (en grote complexen) condo’s gebouwd worden.

 7. piet zegt op

  In mijn ogen worden er nog steeds veel te hoge prijzen gevraagd voor oude huizen en condo’s ;zakken met de prijs en koper komt vanzelf,
  Wij hebben 3 huizen bewoond en verkocht ,simpel genoeg ;niet voor de hoofdprijs gaan !
  In bestaande village’s b.v. nieuwprijs 1.5- 2miljoen baht, huidige vraagprijzen van zeg maar 10 jaar oud huis 2.5 miljoen +++ tsja wat wil men ?
  Houd ook rekening met z.g. koerswinst toen 50 baht voor euro, nu 37,5 dat is lekker met terug wisselen 🙂

 8. Marc zegt op

  Momenteel worden er nog steeds grote hoeveelheden condo complexen gebouwd. Prijzen om te duizelen. Bijvoorbeeld de Israelische Heights Holding biedt in hun nieuwe plan condo’s aan met een slaapkamer(TJE) dat in totaal, dus incl. het slaapkamer(TJE) en balkon ca 27 m2 groot is. Je zou dan een prijs verwachten van max ca 1.2 miljooen THB, maar men vraagt maar liefst 3 miljoen. Hiervoor worden lokkertjes gebruikt zoals een garantie van 50% return over de eerste vijf jaar, maar in feite betalen ze gewoon terug wat je zelf te veel hebt betaald, terwijl ze hier ook nog eens de rente opbrengst van opstrijken…..en dan mag je er natuurlijk niet zelf in wonen. In de discussie die wij hierover hadden in ons zwembad viel het woord “een jodenstreek”. Maar hoeveel zullen er wel niet intuinen? 10% opbrengst per jaar, daar kun je immer mee thuis komen.

 9. bob zegt op

  Dat is de nieuwbouw markt. Maar de verhuurmarkt wellicht nog erger. Er komen steeds minder westerlingen naar Thailand (Pattaya-Jomtien)

 10. tom bang zegt op

  In Jomtien staan 2 torens langs elkaar nieuw gebouwd. ik meen 32 verdiepingen maar nu blijkt dat het glas wat gebruikt is niet goed is en zoals ik begreep moet het er uit en nieuw erin.
  Schijnbaar ligt de projectontwikkelaar met de gemeente overhoop en de sleuteloverdracht had 2 jaar geleden al moeten zijn.
  Aanbetalingen van in totaal meer dan baht 500.000 gedaan maar er komt niks terug, een advocaat zou er inmiddels voor een kennis naar aan het kijken zijn maar dat duurt denk ik net zo lang.
  Als ik dat al hoor en zie wat er overal uit de grond word gestampt, vooral hier in Bangkok dan lijkt me het een slechte investering. Met huurprijzen die liggen tussen 8 en 15 duizend en het ontzettend grootte aanbod voor een condo dat toch 2.5 miljoen kost is de opbrengst gelijk een slecht rendement.

 11. teun zegt op

  Nu hebben we het over Pattaya. Maar ik voorspel, Dat de OG bubble in heel Thailand binnen 1-2 jaar zal ontploffen. Ook in Chiangmai worst er als een wilde gebouwd. Dus het is gewoon wachten op de klap.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website