De republiek Maharlika in opkomst

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
29 april 2019

Nog niet van de nieuwe republiek Maharlika gehoord? Mogelijk komt daar binnenkort verandering in, tenminste als president Duterte zijn zin krijgt.

Helemaal nieuw is deze gedachte niet. Dictator Ferdinand Marcos (1917 – 1989) lanceerde deze gedachte reeds eerder en lag er zelfs een wetsontwerp klaar in Manilla. Echter met het einde van Marcos verdween dit wetsontwerp in de vergetelheid.

Hoe kwam men op die naam? In het jaar 1542 ontdekte de Spaanse reiziger Ruy Lopez de Villabos in de pacific een paar nieuwe eilanden. Uit eerbetoon aan de latere koning Filip ll (1527 – 1598 ) gaf hij de eilanden de naam van Las Islas Filipinas: “ de Filippijnen”. Helaas was de ontdekker een paar maanden later overleden aan onder andere tropenkoorts. Echter de naam bleef bestaan.

De huidige president Duterte, bekend van zijn drugsbeleid met de vele doden, wil nu een naamsverandering doorvoeren. De naam komt reeds in de vroege geschiedenis voor en heeft meerdere betekenissen. Een van de vertalingen van de meer dan 7000 eilandenrijk luidt: “Mannen van adel”. Zijn voorstel wordt gedeeld door de invloedrijke Senator Panfilo Lacson om daarmee af te rekenen met de gedachte van deze 300 jaren koloniale heerschappij. Hij is trots op de nieuwe naam zoals die voorgesteld wordt.

Vele landen zijn van naam veranderd Siam werd Thailand, Perzië werd het latere Iran en Myanmar veranderde in Birma, zoals Ceylon het latere Sri Lanka werd.

Echter het zal nog wel enige tijd duren voordat dit definitief door een wetswijziging bekrachtigd kan worden. Wel waren in het verleden enige straten, scholen en restaurants met de oorspronkelijke naam Maharlika vernoemd.

Bron: Der Farang

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “De republiek Maharlika in opkomst”

 1. Adri zegt op

  LS

  Birma veranderde in Myanmar.

  Adri

  • l.lagemaat zegt op

   Dank, in de oorspronkelijke tekst is het gecorrigeerd.

 2. Harry Romijn zegt op

  ” Myanmar veranderde in Birma”… net omgekeerd.

 3. fernand zegt op

  Birma veranderde in Myanmar

  de hoofdstad veranderde van Rangoon naar Yangon

  inmiddels is er een nieuwe hoofdstad gebouwd >Naypyitaw

 4. Siamees zegt op

  Siam 》 Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website