De Makro’s in Thailand met een Taste of Australië

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Shoppen, Winkelcentra
Tags: ,
2 oktober 2020

Makro in Pattaya (artapartment / Shutterstock.com)

Wie kent niet de (van oorsprong Nederlandse) Makro in Thailand, maar ook elders in de wereld? De Makro aan de Sukhumvit Road in Pattaya Zuid maakt deel uit van een groot handelsimperium in Thailand sinds de oprichting van Siam Makro plc in 1988. Alleen al in Thailand zijn meer dan 130 winkels gevestigd met meerdere uitbreidingen naar India en Cambodja.

In eerste instantie is het bedoeld voor bedrijven als horecaondernemingen, restaurants en hotels. Door middel van een lidmaatschapskaart krijgen zij food en non-food items tegen groothandelsprijzen aangeboden. 70 procent van de uitgaven van de klant gaat naar voedsel, waarbij de nadruk ligt op verse visafdelingen, vers vlees, groenten en fruit en koel eilanden met ingevroren producten van patat tot ingevroren vissticks en inktvis. De Makro in Pattaya heeft een wijn gedeelte, maar het is klein en concentreert zich op de goedkopere merken. Ook hier gelden de specifieke openingstijden zoals elders in winkels toegepast worden. Als horecaondernemer zal je daar rekening mee moeten houden.

De non-food secties concentreren zich op elektrische hulpmiddelen, keukengerei, meubels, kantoorapparatuur en een enorme selectie huishoudelijke artikelen. Het klantenbestand in Thailand bestaat alleen al uit 2,6 miljoen leden en Siam Makro aandelen worden verhandeld op de Thaise beurs. Voor de “gewone” burger is het echter ook mogelijk om met een dagkaart hier inkopen te gaan doen, maar het is geen gewone traditionele supermarkt. Zeker niet als het om kleine en verschillende hoeveelheden gaat. Ook is het van belang goed op de hoogte te zijn van de prijzen elders. Het is niet per definitie goedkoper om hier in te kopen, maar door de grote gevarieerdheid wel aantrekkelijk. Onder de streep blijkt men toch nog voordeliger uit te zijn, zoals bij de wijnen, bieren en frisdranken, maar eveneens het voer voor de huisdieren.

Makro in Pattaya (artapartment / Shutterstock.com)

Interessant was het “Taste of Australia” festival georganiseerd door de Australische ambassade samen met alle Makro-winkels in Thailand op het gebied van Australische producten zoals beef, seafood, fruit en Aussie ingrediënten.

De drukte in de Makro is wisselend. ’s Morgens op tijd beginnen de ondernemers hun inkopen te doen en dan kan de wachttijd bij de kassa’s oplopen zeker als je zelf geen bulk aan goederen hebt.

Bron: Pattaya News

Rating: 4.00/5. From 3 votes.
Please wait...

9 reacties op “De Makro’s in Thailand met een Taste of Australië”

 1. Guido Van Lutsenborg zegt op

  Sorry Makro

 2. peter zegt op

  Tjee, oude stelling. Makro is allang niet meer Nederlands, sinds 1998.
  Ben 1X in een Makro geweest in Phuket/ Thailand en had totaal niets met met een Nederlands allure te maken.
  Als je dan goedkoop wil uit zijn in Phuket en je verbazen, kan je beter naar “Super cheap ” gaan.
  Ook goede service. Ging met vrouw wat bederfelijk waar kopen en dat moest vervoerd worden.
  Daarvoor hadden we zo’n poly box. Werd bij vraag gewoon kosteloos gevuld met ijs om bederf tegen te gaan. En echt als je er binnen rondloopt, van alles en nog wat. Gigantische zaak.
  Van hamers, keuken gerei tot vis, vlees, groente en talloze andere dingen. Een aanrader als je er een keer bent. Helaas zit de zaak alleen maar in Phuket.
  Vlees en vis, tja wordt niet zo netjes behandeld eigenlijk bij geen enkele supermarkt zelfs niet bij Makro.
  Het is nog steeds op geslagen in smeltend ijs en open gestald voor een ieder om te beroeren.

  • Cornelis zegt op

   Met de zinsnede ‘van oorsprong Nederlandse’ lijkt me niets mis, geldt toch nog steeds? Niemand claimt ook ‘Nederlandse allure’ in het bovenstaande artikel.

 3. laksi zegt op

  Tja,

  ik weet nog dat de Steenkolen Handels Vereniging de “Hoop” aan de Snip in Diemen had overgenomen, als test en daarna op het industrieterrein van Amsterdam de eerste Makro opende. Dat was in de tijd, dat we met z’n allen aan het “gas” gingen en er dus geen kolen meer nodig waren. Niemand had toen kunnen voorzien, dat de Makro zich zo zou ontwikkelen.

 4. Jacobus zegt op

  In mijn woonplaats Nakhon Nayok is ook een Makro gevestigd. Behalve de vers producten hebben ze niets bijzonders. Duizenden flessen zonnepit olie, blikjes tonijn, en soja. De Tops heeft een assortiment dat veel groter is, zelfs de Tesco.

 5. Hans Udon zegt op

  De Makro in Udon Thani heeft ingevroren spruitjes. Kom je toch niet iedere dag tegen.

  • Khun Klahan zegt op

   De Makro in Udon Thani had of heeft nog af en toe verse spruitjes uit Australië, en ze waren heerlijk!!!
   Ik kom daar welleens wat boodschappen te doen en zeker voor goedkopere grote hoeveelheden pak wc papier en keukenrollen, en zeker koop ik graag de grote zakken kruiden en specerijen. Wat ik zeer mis is de droge (Europesche basilicum), vers is daar soms te krijgen.
   De Engelse worsten Cumberland en andere variaties zijn per 10 stuks in een luchtdichte zak voor ฿199 en smaken naar mijn mening niet slecht.

  • Nicky zegt op

   Wij kopen in Chiang mai al heel veel jaren, spruitjes in diepvries. Ook spinazie

 6. TH.NL zegt op

  Met mijn partner ben ik vaak als ik in Chiang Mai ben naar de Makro geweest om daar inkopen te doen – voornamelijk vlees en olie – voor hun handel op de markten in en rondom Chiang Mai. Natuurlijk is het assortiment daar deels een andere dan in Nederland maar ook voor een heel groot deel de zelfde. Toen ik daar voor het eerst binnen stapte was ik verrast omdat het interieur maar ook de indeling en ook de afhandeling nagenoeg de zelfde is dan de Makro hier in Nederland. Een grote Makro met een wel wat kleinere non food afdeling die ik in mijn woonplaats ken.
  Ik ga altijd graag even mee omdat ik dan ook wat inkopen kan doen voor ons zelf omdat zoals Hans Udon ook al opmerkte ze verrassende Westerse artikelen hebben.
  Ik kan niet wachten om er weer heen te gaan maar zal helaas nog wel een poos duren. 🙁


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website