(1000 Words / Shutterstock.com)

De avondklok, een maatregel om het coronavirus te bedwingen, heeft niet alleen het uitgaansleven in Thailand platgelegd, sekswerkers zoals Pim hebben de gesloten bars moeten verlaten en worden nu gedwongen de verlaten straten op te gaan. Ze is bang, maar ze heeft dringend klanten nodig om haar huur te kunnen betalen.

De rosse buurten van Bangkok tot Pattaya zijn totaal verlaten. Nachtclubs en massagesalons zijn gesloten en toeristen mogen Thailand niet meer in. De coronacrisis heeft naar schatting 300.000 sekswerkers werkloos gemaakt, sommigen zijn toch maar de straat opgegaan waarbij zij ook nog eens risico lopen met het virus te worden besmet of het virus door te geven aan klanten.

“Ik ben bang voor het virus, maar ik moet klanten vinden, zodat ik mijn kamer en mijn eten kan betalen”, aldus Pim, een 32-jarige transgender sekswerker, in een wijk in Bangkok waar voorheen schreeuwende neonverlichting de bars en bordelen verlichtte maar waar het nu aardedonker is. Sinds vrijdag moeten Thai tussen 22.00 uur en 04.00 uur binnenblijven vanwege de avondklok. Bars en restaurants zijn al  in een eerder stadium gesloten. Toen de werkplekken werden gesloten, keerden de meesten terug naar huis om daar de crisis af te wachten. Anderen, zoals Pim, gingen de straat op om daar te werken, zolang dat nog kan. De regering heeft al laten weten bereid te zijn een complete lockdown van 24 uur in te voeren, indien dat nodig is om het ​​virus te bestrijden.

Pim betaalt een hoge prijs voor de opgelegde bewegingsbeperkingen, ze heeft al 10 dagen geen klanten meer gehad en de rekeningen stapelen zich op. Haar vriendin Alice, een andere transgender sekswerker, is ook gedwongen om van een go-go-bar naar de straat te verhuizen. “Voorheen had ik een prima inkomen, soms wel 10.000 – 20.000 baht per week’, zegt Alice. “Maar toen de horeca dicht ging, stopte ook mijn inkomen. We doen dit werk omdat we arm zijn. Als we onze kamer niet meer kunnen betalen, zullen ze ons eruit schoppen.”

Hoog risico

Af en toe hangen toeristen rond in de buurt waar de sekswerkers opgesteld staan. Soms is er een korte onderhandeling en vertrekt men naar een nabijgelegen hotel. Een van de weinige die nog open is, aan de belangrijkste toeristenstraat van Bangkok. De toch al hoge risico’s van sekswerk zijn verder gestegen naarmate het virus zich verspreidt.

Er wordt gevreesd dat de malaise maanden kan duren, waardoor miljarden aan toeristendollars aan de economie worden onttrokken en degenen die in de informele sector werken, berooid raken. Sekswerkers zijn dan wel illegaal maar vormen toch een algemeen geaccepteerd onderdeel van het nachtleven in Thailand.

Er bestaat bezorgdheid over het feit dat de financiële bijstand van 5.000 baht per maand, die de miljoenen werklozen krijgen van de regering, aan de neus van de sekswerkers voorbij zal gaan omdat ze geen formeel dienstverband kunnen bewijzen.

De Empower Foundation (EF), een belangenbehartiger van de sekswerkers, laat weten dat vrouwen het meest lijden onder de virusmaatregelen van de regering. Velen van hen zijn moeder en ook nog eens de belangrijkste kostwinner voor de familie. Ze komen in het sekswerk terecht door gebrek aan kansen op de arbeidsmarkt of door de lage salarissen voor pas afgestudeerden. De Empower Foundation heeft middels een open brief aan de regering, aandacht gevraagd voor deze groep. “Er moet een manier worden gevonden om hulp te bieden aan alle werknemers, ook de sekswerkers, die door de crisis hun inkomen hebben verloren”, zo benadrukt EF.

Terwijl de avondklok bijna ingaat, bereiden Pim en Alice zich voor op een laatste ronde in de hoop op klanten. “Ik denk dat de regering erg traag is geweest. Ze geeft ook niet om mensen zoals wij die in de seksindustrie werken,” zegt Alice.

“We hebben nu meer angst voor armoede, dan voor het virus.”

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Coronacrisis dwingt Thaise sekswerkers toch de straat op te gaan”

 1. Jacques zegt op

  Mede door de huidige malaise is het hoog tijd dat deze groep ander perspectief geboden wordt. Een kans die moet worden aangepakt door deze regering en ander belangengroepen. De massaliteit van sekswerkers is buiten proportie en lijdt nergens toe. Bedient een bepaalde doelgroep die niet tot de mijne behoort en is voor profiteurs een eldorado. Iedereen heeft altijd een keuze zo ook deze groep of ze dit nu inzien of niet. Andere werkers zijn massaal naar hun oude dorpen getrokken om de malaise te doorstaan, maar vele van deze mensen denken dat ze niet zonder dit soort werk kunnen. Triest maar waar. Het is een gedachten verandering die hoog nodig is, maar zeker bij de persoon zelf gevoeld moet worden alvorens men besluit het leven anders in te gaan richten. Angst en schaamte voor de achterban, de oudjes en kinderen die in het nodige voorzien moeten worden omdat ze behoorlijk afhankelijk zijn, is aan de orde. Daar moet deze regering dus ook hard mee aan de slag. De Thaise maatschappij is er een van vele kleine zelfstandigen, die vaak bezig zijn met voedsel, want dat is een levensbehoefte en noodzaak die altijd blijft bestaan. Zij zijn ook kwetsbaar, zo ook de seksbusiness.
  Ziektes, geweld, criminaliteit etc., liggen op de loer of zijn zichtbaar aanwezig voor wie dit wil zien. Deze regering dient wetgeving aan te pakken of aan te passen, zodat deze groep sekswerkers ook hun legitieme portie op eventueel belastinggeld kan claimen. Dit zo laten doorgaan is mensonterend. De betrokkenheid en medemenselijkheid is bij velen vaak ver te zoeken. Daarbij doel ik zeker ook op diegene die dit fenomeen uit misplaatste hulp en eigen gerief in stand houden door hier veelvuldig gebruik van te maken.

  • Hans de K zegt op

   Beste Jacques,

   Tamelijk belerend stukje, vind je niet ? Weer wordt eens door iemand uit een land met een totaal andere maatschappelijke, economische en sociale structuur verteld hoe Thailand het moet gaan organiseren. niet de eerste keer dat we dergelijke adviezen aan de overheid dat hier kunnen lezen, vaak goed bedoeld hoor..
   Los van de vorm en misstanden is het een systeem van je kritiek er een dat al decennia prima werkt (eigenlijk al 700 jaar, maar een toename sinds de Vietnam-oorlog) en je analyse -‘buiten proportie’- rammelt: niets is buiten proportie zolang er een balans tussen vraag en aanbod is; ook al lijkt het aanbod door verveelde masseuses en bargirls anders, ieder van hen haalt kennelijk voldoende uit dit systeem, hetgeen ook blijkt uit het redactioneel stuk. Wees gewoon toerist of pensionado en respecteer de manier waarop Thai hum maatschappelijk en sociale structuur hebben opgebouwd en zet de koloniale bril af.

   Het redactioneel stuk beschrijft gewoon opnieuw een voorbeeld van een groep mensen die het nu moeilijk hebben; lijkt me goed dat nu vanuit dit perspectief te doen.

   • marcello zegt op

    Hans de K, Ik denk dat jij juist degene bent die het niet inziet of wil begrijpen. De Thaise regering moet hier wat aan doen en kan!! er ook wat aan doen.

   • Jacques zegt op

    Beste Hans de K, bedankt voor uw reactie. Uw excuses zoals het feit dat Thailand een andere maatschappelijke en economische structuur heeft en we dit kennelijk maar zo moeten laten, gaat er bij mij niet in. Ik heb het zeer te doen met deze doelgroep, die een ander perspectief zou moeten worden aangeboden, omdat het geen normaal werk is en veel gedoe geeft bij de dames en heren in kwestie.Hoe is dit nu zo ver kunnen komen in Thailand met de prostitutie. Heeft u zich dit wel eens afgevraagd. U zegt vraag en aanbod moet de maatstaaf zijn en daar zit hem het probleem. Dat moet het dus niet zijn. Zeker in een land als Thailand, die maar een kleine groep rijken kent en heel veel arme mensen. Hiervan gebruik dan wel misbruik maken op deze wijze is iets wat mij op de borst stuit. Relaties kunnen op allerlei manieren worden aangegaan, daar is deze vorm niet voor nodig. Alleen voor een kleine groep mensen die zichzelf niet kan bedruipen op seksueel vlak zou een sociale sekswerker een goede uitkomst zijn. Ik ben nog nooit iets te kort gekomen in mijn ganse leven op dit vlak en de meesten van ons kunnen dit zonder veel moeite nadoen. Als u goed leest geef ik ook aan dat deze doelgroep geholpen dient te worden, met bescherming tegen zichzelf en anderen en op financieel gebied, net als een ieder ander die nu zwaar getroffen wordt door de coronaperikelen. Ik ben zeker met hun begaan veel meer dan u durf ik te stellen aan de hand van uw ingezonden antwoord.

    • Hans de K zegt op

     Beste Jacques,

     Bedankt voor je verdieping; we verschillen niet veel qua ‘begaan zijn’ met de doelgroep, denk ik.

     Het grootste verschil -wat ik zie- zit in het feit dat u vindt dat de Thaise regering beter moet reguleren (tamelijke illusie) en het belerende zit in ‘hoognodige gedachteverandering’ en ‘leven anders in te richten’. Ik geloof in zelfregulering en dat het een zwaar en mensonterend bestaan is…: dat geldt voor veel meer sectoren; zo ook economische dwang en misstanden.
     Voor velen is het misschien meer normaal werk en een levensbehoefte dan u stelt. Dat dat met alle wederzijds respect en plezier kan bewijzen de kleurrijke verhalen van -helaas wijlen- Frans 020 op dit blog.

 2. Rob V. zegt op

  In Khaosod staat ook een kort interview met een prostituee. Ze heeft nog 7000 baht over. Omdat je lichaam verkopen illegaal is stond het niet in het lijstje met beroepen voor mensen die de 5000 baht compensatie aanvroegen. Helaas staat er geen vermelding of iets als ‘masseuse’ e.d. er wel tussen staan. De meeste prostituee werken immers voor de Thaise markt, officieel bijvoorbeeld als masseuse. Hoe dan ook deze groep wordt zwaar getroffen. Van de 23 miljoen Thai (allerlei beroepen) zijn 12 miljoen aanvragen goedgekeurd, de rest is afgewezen. Voor vele zal het een zware tijd worden zo zonder degelijk sociaal vangnet. Triest.

  https://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2020/04/04/no-job-no-compensation-sex-workers-suffer-under-virus-shutdown/
  https://www.khaosodenglish.com/opinion/2020/04/05/opinion-thai-poor-face-either-death-by-coronavirus-or-economic-ruin/

 3. Leen zegt op

  zal welaan mij liggen, als de dames gemiddeld tussen de 10 en 20 duizend baht per week verdienen hadden ze toch wel wat achter de hand moeten hebben………… dat is gemiddeld 60.000 n de maand…………. wie verdient dat

  Nee dan de kleine straatverkoper die tussen wal en schip valt, die nu ze laatste centjes aan .voedsel moet besteden en straks geen kapitaal meer heeft om zijn product in te kopen als alles voorbij is……… dus uitzichtloos

  • l.lagemaat zegt op

   De sexwerkers hebben dit keer misgegokt, misleid door het grote geld.

   Om die reden o.a.is de Pattaya Beach tot gesloten gebied verklaard! (lockdown)

   Op de Suhkumvit wordt overal gecontroleerd waarom iemand de stad uit wil.

   Triest dit alles.
   Aangeboden kansen werden in het verleden genegeerd: verdiende te weinig!

  • chris zegt op

   Ik zou niet alle kleine straatverkopers over een kam willen scheren. Het maakt nogal wat uit wat je verkoopt en op welke verkooppunten. Ze zijn niet allemaal arm en er zijn toch nogal wat (zeker in bangkoken de grote toeristenplaatsen) die meer dan het minimumloon verdienen. Vraag niet naar het aantal uren dat men werkt.

   • Jacques zegt op

    Ik ken een Thai die samen met zijn vrouw en vijf bedienden, twee marktkramen bemand met garnalen, inktvis en andere vissoorten en die heeft een inkomen van 300.000 baht per maand. Hij betaalt aan zijn bedienden ieder 20.000 per maand, dus in totaal 100.000 baht aan loonkosten. Met aftrek van zijn investeringsgeld leeft dit gezin er zeer goed van. Tot op heden zijn ze niet gestopt vanwege de virusdreiging, maar ze kunnen wel iets lijden dacht ik zo. De uren die ze werken zijn lang en dat komt omdat men begint op een ochtendmarkt en eindigt op een middagmarkt.

  • Ruud zegt op

   Leen de 40 plussers halen dat bij lange na niet en zoals reeds gezegd het gaat allemaal op aan de familie!

 4. Stefaan zegt op

  Zoals Leen liet verstaan … in financieel gunstige tijden moet je sparen. Dit komt handig van pas in crisis situaties. Ik besef dat vele Thai maar weinig kunnen sparen. Het zit ook niet echt in hun cultuur.
  Studenten leren veel, maar zelden over (persoonlijke) financiën. Maar dit is niet enkel een probleem in Thailand. Ook bij ons.

  • l.lagemaat zegt op

   Lenen of kopen op afbetaling is een onderdeel van hun cultureel!
   Totdat het fout gaat en ze in de handen vallen van ” loansharks”.

 5. Dirk zegt op

  De sekswerkers hebben het moeilijk erkent men nu. Wat vreemd, bij allerlei uitgebreide controles in voorgaande periodes werden geen sekswerkers of enige vorm van prostitutie aangetroffen en nu is die groep er zomaar wel, wonderlijk toch?

 6. Dirk zegt op

  Laat ik vooropstellen, dat een ieder die behoorlijk in zin inkomen getroffen wordt door het Corona virus niet te benijden is, waar ook ter wereld, niet alleen in Thailand. Echter in Thailand is het sociale vangnet niet te vergelijken met welvarende landen in de westerse wereld. En dat is het grote verschil, wat kenmerkend is voor het ingezonden verhaal.
  Echter de reactie van Leen kan ik onderschrijven, een inkomen tussen de 10- en 20 duizend bht per week, naar ik aanneem belastingvrij is voor Thailand riant te noemen, daar moeten velen bij ons in Nederland, met veel hogere vaste lasten ook van rond zien te komen. Als alles normaal verloopt in de uitgaanswereld, zouden genoemde bedragen best wel eens kunnen kloppen. Ook dit roept bij mij. net als bij Leen de vraag op, waarom is er geen financiele buffer voor a rainy day.
  Wellicht zijn daar ook wel weer oorzaken voor te vinden, het sekswerk is geen transparant bedrijf en misschien oordeel ik te rationeel, maar goed, maar toch…

 7. fred zegt op

  Moderator: Graag een bron van uw bewering dat vele Thaise sekswerkers 500 euro per week verdienen.

 8. JAN zegt op

  Als je jaren 10 a 20000 THB per week verdiend hebt t.o.v. de doorsnee Thai 2500 THB/week, dan zou je nu toch een paar maanden reserve moeten hebben, niet?

 9. Witzier A.A. zegt op

  T.a.v. Jacques,
  U schrijft zo prachtig dat iedereen een keuze heeft in zijn of haar leven, ja U heeft bijna gelijk, alleen voor deze mensen geldt vaak de keuze tussen sterven(van de honger) en zijn of haar sexwerk, waar dan ook vaak misbruik van wordt gemaakt. Waarlijk een fijne keus.

  • Jacques zegt op

   Beste heer of mevrouw, er hoeft in Thailand niemand te sterven van de honger. Er leven zeer veel mensen in dit land, maar overigens ook in veel andere landen, met dezelfde basisomstandigheden, die dit werk niet doen. De keuze is er weldegelijk, maar wordt wel bemoeilijkt door allerlei factoren zoals opvoeding en karakter en zelfs indoctrinatie en dwang opgelegd door familie of anderen.

 10. Thaiaddict73 zegt op

  Haha ja leen het ligt deels aan misschien je onwetendheid. Ja oké voor sekswerkers die enkel alleen voor zichzelf werken heb je gelijk. Alleen groten deels werkt niet voor hem of haar alleen. Vaak voor de hele familie en hem of haar kinderen. Eigen zoals ik het ervaren heb is het nooit genoeg. Ook vermoed ik dat de Thaise bevolking echt van dag tot dag leeft. Ook heb ik begrepen dat Thaise paar dagen werken en dan dus niet tot ze zich zelf weer dwingen om te gaan werken om dat het geld dan weer op is. Tuurlijk zullen er wel Thaise zijn die sparen. Tenminste dat zou je denken. Maar Thaise bevolking is geen vergelijking op dat gebied.

 11. endorfun zegt op

  Ze hebben me ooit geleerd, dat als je niet van een sociaal zekerheidssysteem kan “genieten”, dat je moet sparen totdat je 6 maand leven financieel kan overbruggen,.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website