Bijeenkomst bedreigde diersoorten in Bangkok

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
3 maart 2013
Beeldjes van ivoor

In Bangkok zijn vertegenwoordigers van 178 landen bij elkaar gekomen om te praten over wereldwijd bedreigde diersoorten. Zo staat de olifant, ijsbeer en neushoorn hoog op de agenda.

De bijeenkomst vindt plaats in het kader van het Cites-verdrag uit in 1973. Tachtig landen sloten het verdrag om de handel in bedreigde plant- en diersoorten terug te dringen om daarmee te voorkomen dat ze zouden uitsterven. Zo’n 35.000 plant- en diersoorten worden met het verdrag beschermd.

Ivoor

Vanwege de grote vraag naar ivoor worden steeds meer olifanten door stropers afgemaakt. Volgens dierenbeschermers worden nog steeds in Afrika massaal olifanten gedood en gaan hun slagtanden naar Azië. Thailand is een belangrijke bestemming omdat het er gemengd kan worden met legaal Thais ivoor. De Thaise overheid staat nu onder druk om de wet aan te passen.

IJsbeer

De Verenigde Staten willen dat de handel in de huid en andere jachttrofeeën van de ijsbeer wordt verboden. Canada en Rusland verzetten zich daar tegen. In Canada worden jaarlijks honderden ijsberen door jagers geschoten.

Neushoorn

Over de aanpak van de handel in hoorns van de neushoorn zijn de landen het niet eens. Die handel is verboden, maar volgens sommige onderzoekers zou legaliseren kunnen helpen om stropen tegen te gaan.

Commercieel belang

De landen nemen ook hun eigen stemgedrag onder de loep. De stemming is nu geheim, maar volgens critici leidt dat er toe dat landen commerciële belangen voor het dierenwelzijn laten gaan. Vandaar wordt er een voorstel ingebracht om voortaan in het openbaar te stemmen.

De Cites bijeenkomst in Bangkok duurt tot 14 maart.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website