Bargirl Nid flink in de problemen door het coronavirus

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
3 mei 2020

Het was bijna een sprookjesachtige afsluiting voor de 23-jarige Nid geworden, een boerenmeisje uit de Isaan die als bargirl in Pattaya werkte. Zij kreeg contact met een Engelsman en werd verliefd. Dit bleek wederzijds te zijn en er werden plannen gemaakt voor een gezamenlijke reis naar Engeland. Maar het coronavirus sloeg toe en zij bleef alleen achter. Hij moest snel naar Engeland vertrekken voordat hij niet meer terug kon keren door de lockdown.

Deze week werd zij in een lange rij aangetroffen waar voedsel uitgedeeld werd.

Nid kwam twee jaar geleden uit MahaSarakham naar Pattaya en was zo dicht bij de vervulling van haar droom, zoals zo veel jonge vrouwen uit het noordoosten van Thailand. In tegenstelling tot de meeste vrouwen in haar bierbar in Zuid-Pattaya, is Nid geen alleenstaande moeder. Ze werkte in de bar om haar studie aan de universiteit te betalen. Maar dat leverde helaas zo weinig op dat ze moest stoppen met haar universitaire studie. Ze wilde eerst wat geld sparen zodat ze op een dag weer verder kon gaan met haar studie. Maar dat viel tegen en ze moest een tweede baan erbij nemen.

Toen, op een avond, liep een jonge Brit haar bar binnen en kregen ze een relatie. Er werden plannen gemaakt om samen te gaan wonen in Engeland. Een visum werd aangevraagd. Hij liet haar Britse websites van universiteiten zien en vertelde haar dat ze zich daar kon inschrijven.

Maar tegelijkertijd brak over de gehele wereld het coronavirus uit. Voordat ze het wisten, waren luchtvaartmaatschappijen bezig vluchten te annuleren en overheden legde reisbeperkingen op. Haar vriend moest snel zijn koffers pakken om naar huis te kunnen. Nid bleef achter. Haar bar ging dicht en haar baas zei dat de bar ook nooit meer open zou gaan.

Ze vroeg de beloofde 5.000 baht bijstand aan, maar bargirls komen niet in aanmerking voor deze regeling. Ondanks een dreigende onweersbui afgelopen woensdag, ging Nid maar in de rij staan waar gratis voedsel werd uitgedeeld.

Nid zegt dat ze zich daar niet voor schaamt. “Zoveel mensen zitten in hetzelfde schuitje”, zei ze. Het hele land lijdt. En nu de regering de noodtoestand voor nog een maand heeft verlengd en Pattaya’s geplande heropeningsplannen heeft vertraagd, zal dit de pijn alleen maar zal verergeren. Vooral bij bargirls zoals zij.

Veel van haar vrienden hadden het geluk om snel terug naar de Isaan te kunnen gaan. Nog voordat de Thaise overheid verbood om te mogen reizen met interprovinciale bussen en treinen. Ze was te lang in Pattaya gebleven en nu was het te laat. Nu zit ze opgesloten in haar kleine gehuurde kamer, in haar eentje. Nid kan haar moeder en vriend alleen nog zien via een videochat.

Ze heeft een tante in de stad wonen en gaat met haar de meeste dagen op zoek naar gratis eten. Maar de stress werd haar te veel en op een gegeven moment belandde Nid in het ziekenhuis. Ze voorspeld dat vele anderen ook met psychische problemen zullen eindigen. Zeker als de regering zich houdt aan haar lockdown beleid voor de maand mei.

Voor Nid is elke dag een strijd om te overleven. Er is voorlopig geen Engels sprookje meer. De coronavirus pandemie heeft ook in het Verenigd Koninkrijk toegeslagen en haar vriend zit met zijn familie opgesloten. Dat kan nog wel even duren, hij komt voorlopig niet meer terug.

Bron: Pattaya Mail

24 reacties op “Bargirl Nid flink in de problemen door het coronavirus”

 1. R zegt op

  Het is triest om te lezen;
  wat ik echter niet snap is dat hij haar geen geld stuurt!
  Ik heb een vriendin daar geld gestuurd en ook al is het maar 200 euro; ze is er erg blij mee en weer even vooruit en dan is zij nog wel een gewone vriendin. wij zijn geen geliefden.

  Overigens is zij geen bar girl, maar werkte als verkoopster van riemen en tassen in central festival.
  Toen ik haar 2 jaar geleden leerde kenne, had zij geeneens een wasmachine (nu wel met mijn hulp)

  • Leo Th. zegt op

   R, net als zoveel Thaise mensen ga ook jij ervan uit dat alle buitenlanders over een gevulde portemonnee beschikken. In het artikel wordt gesproken over een jonge Brit en verder niet over zijn financiële draagkracht. Wellicht stuurt hij trouwens wel geld naar haar dat zij gebruikt voor de huur van haar kamer en blijft er niet genoeg van over om de dagelijkse maaltijden te kunnen bekostigen. Dat jij een Thaise vriendin geld gestuurd hebt is een mooie daad en geeft blijk van je betrokkenheid met haar situatie. Maar niet iedereen is in staat om dat voorbeeld te volgen, waarbij je natuurlijk ook niet voorbij kunt gaan aan het feit dat veel buitenlandse sponsors zelf in de problemen zijn gekomen door verlies van hun baan of sluiting van hun onderneming.

   • R zegt op

    Klopt, je hebt helemaal gelijk.
    Ik werk in het EMC. (Erasmus medisch centrum) Rotterdam en hoef idd. niet bang te zijn voor mijn baan (eerder voor het virus zelf)

  • chantal Vander plancke zegt op

   Hallo ik heb ook vrienden in Thailand en hoe moet ik dat doen om geld op te sturen?
   ik zou ze graag helpen maar weet niet hoe ik dat moet doen
   kan je eens laten weten hoe ik dat moet doen.
   Hartelijke groetjes
   Chantal

   • Hans Struijlaart zegt op

    Western Union. Via Ideal overmaken van je bank. Kosten ongeveer 8 euro.
    Gaat heel snel. Enkele minuten.
    Je moet wel exact de juiste naam doorgeven van de ontvanger zoals die is beschreven op ID of paspoort. Laat ze even een kopie sturen van hun ID of paspoort. Kunnen er ook geen fouten worden gemaakt. Als je hebt betaald dan krijg je een code die geef je dan door aan die persoon. Met deze code en haar/zijn ID kan het geld contact afgehaald worden bij elk Western Union kantoor. Elk klein plaatsje heeft wel een bank die Western Union heeft. Pattaya bv heeft er wel 20. Zorg er wel voor je de exacte naam vermeldt zoals op haar ID staat. Een letter verkeerd en dan geven ze het niet af.
    Succes Hans

   • PEER zegt op

    Beste Chantal,
    Wanneer je écht wat geld naar je vrienden wilt sturen, informeer es bij Western Union. En je kunt binnen 10 minuten zorgen dat ze cash Thai Baths in hun handen hebben.
    Stuur je bv € 100,= op dan komt er plm € 10,= provisie bij, maar dáárvoor hebben ze dan ook metéén hun nood getemperd.

   • R zegt op

    ik heb transferwise gebruikt. werkt goed en is goedkoper.
    wel heb je een rekeningnummer nodig van de ontvanger

    https://transferwise.com/

   • theoweert zegt op

    Als de degenen een bankrekening heeft en dat hebben de meeste wel, je hun bankrekeningnummer en de juiste naam weet kan het goedkoper met TransferWise

   • Jaap buijs zegt op

    Hoi Chantal,

    Nooit via WU dat zijn dieven beter via PayPal en xoom kost je 3 euro en net zo snel

   • Moors zegt op

    Als ze een rekeningnummer heeft kan het ook gewoon via uw bank. Nodig haar naam, rekeningnummer, naam bank en Swift Code. Wel 20 euro kosten doch vrij goede koers.
    Voorbeeld 17/4/20 321 euro omgezet. Zij heeft 10398 baht ontvangen. Wel een zeer zekere procedure. Looptijd 3 tal dagen. Komt neer op 32,5 baht per euro.

 2. l.lagemaat zegt op

  Mogelijk heeft zij ( nog )geen rekening nummer of pinkaart, misschien dat zij haar rekening nummer alsnog zal opsturen want zij heeft contact via een video chat.

  • Hans Struijlaart zegt op

   Ik zit in hetzelfde schuitje. Had plannen om eind april naar Thailand te gaan. Mijn Thaise vriendin zit nu weer thuis zonder inkomen al meer dan 1,5 maand. Werk vinden voor haar is bijna onmogelijk nu. En ze heeft een zoon van 11 jaar die ook moet eten. Ik kan natuurlijk niet in andermans portemonnee kijken en zit nu zelf ook zonder werk, maar als je echt om iemand geeft dan is toch wel het minste wat je kan doen een bescheiden bedrag opsturen zodat zij zich geen zorgen hoeft te maken dat ze de huur niet kan betalen van 2500 baht of dat ze niets te eten heeft. Ik stuur zelf 5000 baht nu per maand zolang zij geen werk heeft en de corona voort duurt. Geen groot bedrag ongeveer 150 euro. Maar als die Engelsman dat al niet zou kunnen opbrengen voor haar dan kan hij ook geen duur ticket kopen van 20000 baht of meer om haar weer te zien lijkt mij + de rest wat je daar dan nog uitgeeft. Ik stuur het geld via western Union, makkelijkste manier voor haar. Binnen enkele minuten overgemaakt. Ze heeft alleen een ID nodig om het geld op te halen. We hopen allebei dat de crisis snel overgaat, kunnen we elkaar weer zien eindelijk. Hans

  • Jasper zegt op

   Er bestaat geen bargirl in Pattaya die niet over 1,2,3 diverse rekeningen beschikt. Daarnaast nog 1,2,3 verschillende gratis gmail adressen.
   Hoe moet ze anders die verschillende kwai uit elkaar houden?

   En dan nog daarbij: via Paypal kun je ook heel goedkoop kleine bedragen sturen. Wij doen wekelijks de prijs van een zak rijst naar een vriendin.

   • Jan zegt op

    Hoe doe je dat via paypal geld versturen? Ik doe het nu via WU maar dat vind ik wel erg duur. Hoge provisiekosten en een slechte koers.

    • Jaap buijs zegt op

     PayPal account aanmaken geld storten via ideal dan via PayPal inloggen op xoom (ook PayPal) geld sturen cashpickup net zo snel minder kosten
     Google is je vriend

    • jasper zegt op

     Ga naar de website van Paypal, registreer je (emailadres).

     Vul dan bedrag, naam, emailadres en bankrekeningnummer (pas op, incl.swiftcode!) in op de website. Kies je betaalwijze (ik kies ideal), wordt veilig naar je eigen bank geleidt en betaal met ideal. Transferkosten 2,50 voor 100 euro, geen slechte koers (ruim boven middenkoers) en 5 uur later op de Thaise rekening.

 3. R zegt op

  Klopt, je hebt helemaal gelijk.
  Ik werk in het EMC. (Erasmus medisch centrum) Rotterdam en hoef idd. niet bang te zijn voor mijn baan (eerder voor het virus zelf)

 4. Rudi zegt op

  Mooie dromen voor dat liefdespaar . Er zijn natuurlijk universiteiten in England maar ik heb mijn bedenkingen over de kans die ze maakt om daar toegelaten te worden . Met het Engels van de doorsnee Thaise student zal het bij die droom blijven vrees ik

  • chris zegt op

   Het gaat niet alleen over het Engels. Het hebben van een THAIS middelbaar school diploma geeft niet automatisch toegang tot een Engelse uiversiteit. Daar komen meer testen bij kijken.
   Als die Engelsman haar studie aan een Engelse universiteit kan betalen, kan hij haar nu ook geld toesturen. En een Thai die met stress in het ziekenhuis belandt terwijl ze nog een tante heeft in de stad? Ik geloof het niet zo.
   Kortom: een uit de duim verzonnen verhaal, denk ik, of niet goed op de details gelet.

 5. Jasper zegt op

  Wat een huilverhaal.

  Thai zijn massaal op weg naar huis, ook naar de Isaan deze dagen. Worden niet tegen gehouden.

  Hup meisje, naar huis, je kunt het!!

  • Leo Th. zegt op

   Noch dit Thaise meisje en al evenmin haar Britse vriend zullen Thailand blog lezen dus jouw goedbedoelde oproep om naar huis terug te keren zal geen enkel effect hebben. Een huilverhaal is het zeker maar de intentie is natuurlijk om aandacht te vragen voor degenen in Thailand die niet in aanmerking komen voor de uitkering van 5,000 thb en aangewezen zijn op particuliere voedselhulp.

 6. theoS zegt op

  Mijn zoon werkte voor Kerry logistieks, in Bangkok, en werdt met 150- anderen ontslagen. Hij vond al ander werk de volgende dag voor een gereduceerd loon van Baht 6000- met de belofte dat zo gauw de lockdown opgeheven werdt zijn loon ong. Baht 15000- zou worden. Deze Thaise firma heeft 30 mensen in dienst en heeft niemand ontslagen. Ook vindt hij, mijn zoon en zijn baas, nog extra werk op het Internet van Baht 500 en 600- per uur. Hij belde zijn moeder op (mijn vrouw) want hij kon Baht 600- verdienen voor een uurtje werken door het strijken van overhemden. Vroeg zijn moeder hoe hij dat moest doen die hem dat uitlag. Genoeg werk te vinden op het Internet. Ook stuur ik hem maandelijks een aanvulling op zijn loon.

  • pete zegt op

   hallo theo s

   kun je mij vertellen waar je overhemden kunt strijken voor 600 baht per uur.

   Mijn vrouw heeft een professionele laundryshop en strijkt max 12 overhemden p uur.

   mijn tel ;0626923677

   alvast bedankt

   • theoS zegt op

    Dat weet ik niet. Het was ook maar voor een uurtje, van 2 tot 3 uur op een Zondag middag enkele weken geleden. Hij struint het Internet af en vind meer van dat soort extra werk. Hij werkt normaal in de computer afdeling van het bedrijf maar veel vrij vanwege corona. Ook studeert hij nog online. Google maar eens of laat je vrouw dit doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website