Bangkok girl (video)

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
14 september 2018

Bangkok girl is een documentaire uit 2002. Het verhaal in deze video gaat over een 19-jarige vrouw die, net zoals zoveel anderen, in het nachtleven van Bangkok belandt op zoek naar geluk en een beter leven.

Pla, een leuke en goedlachse jongedame, was 13 toen ze naar Bangkok vertrok. Haar droom was om een farang (Westerse man) te ontmoeten die haar een beter leven zou geven.

De documentairemaker volgt Pla en neemt in een inkijkje in haar leven en dromen. Maar zoals vaak is de vrolijkheid en de prachtige glimlach van Pla slechts een masker.

Een indringend verhaal met een droevige afloop…

Video Bangkok Girl

Bekijk de documentaire hieronder:


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Bangkok girl (video)”

 1. ferrry zegt op

  is een indrukwekkende film

 2. foodlover zegt op

  Wat een mooie documentaire, zo’n lief mooi meisje, helaas kan dit verhaal van toepassing zijn op de duizenden barmeisjes.

 3. Bacchus zegt op

  Mooie aangrijpende documentaire over een droevig bestaan van een van de – helaas – vele jonge meisjes in Thailand. Pla is niet meer, maar haar plaats zal snel weer worden ingenomen door een volgend slachtoffer, die ook weer de hoop heeft wat geld te verdienen en/of een goede “farang” tegen te komen. Helaas gaan ze daarvoor naar de verkeerde plaatsen. De meeste “farang” die daar komen hebben een zwaar beknellende knip en zijn dus ook niet zo scheutig. Dat is ook de reden dat zij in dit soort oorden neerstrijken. De zichtbare heren in de documentaire waren ook weer een schrijnend voorbeeld van wat ik altijd al roep: Allemaal mannen die in het westen zelfs nog door een oude damesfiets worden genegeerd. Naast de prijs, ook een van de redenen dat zij naar dit soort oorden komen.

  Het is een van de redenen dat ik dit soort plaatsen nog meer mijd dan de pest. Met ieder bezoek houd je dit soort excessen in stand. Moet toch iets goed verkeerd zitten in je bovenkamer als je dit negeert of niet ziet.

  • Rob V. zegt op

   Dat ben ik met je eens Hans. Het is te makkelijk om te bezoekers én werknemers i dit soort orde allmaal over een kam te scheren als één grote beestachtige bedoeling van profiteurs die vele slachtoffers maken. De Britse leraar lijkt zo’n ontspoord zielig (alcoholist?) type met weinig respect voor zijn mede mens en daarmee zelf weinig (nog minder?) respect verdient. Maar er komen ook fatsoenlijke mensen daar, gewoon voor een biertje, een potje pool, een praatje of ook voor een avondje vertier, maar die de mensen aldaar netjes behandelen en met respect tegemoet treden.
   Maar misschien is het punt van Bacchus dat de fatsoenlijke mensen op deze aarde elkaar ook elders in een wat andere setting kunnen ontmoeten (een “normale” bar?) maar daarmee verdwijnen de zielige typetjes nog niet. Die zoeken hun vertier dan wel elders, dieper ondergronds in foute massage salons of achteraf kamertjes. En er zullen altijd dames en heren zijn die hun diensten aanbieden. In diverse landen is prostitutie verboden maar de misselijke uitbuiters, ontspoorde klanten en prostituees (m/v) blijven bestaan. En zo in achteraf steegjes zijn de dingen er echt niet beter op… Dan zie ik de zaken liever meer open en liefste gelegaliseerd. Naar mijn gevoel is er dan nog een kans dat je ontspoorde klanten en dienstaanbieders kunt signaleren als autoriteit (politie, hulpverlening, …) en ingrijpen. Zou het helpen als een autoriteit een persoon zoals de Engelse leraar zou aanspreken op zijn gedrag? Dat hij best plezier mag maken maar dat zijn houding wel erg onbeschoft is… Of hij misschien hulp nodig heeft met een alcohol probleem. Ik durf het niet te zeggen, sommige figuren zullen het niet in hun aard hebben ook maar iets om hun medemens te geven, maar die nare figuren houdt je echt niet tegen door openlijke legale/illegale prostitutie aan te pakken.

   Wat betreft de documentaire: qua opzet mooi, al kun je op de uivoering wel wat kritiek hebben. Het is overduidelijk op een budget gemaakt, geen technisch en kwalitatief hoogstandje. Zois het camera werk “wat minder” en dramt de filmmaker soms wel erg door. Zijn bedoelingen en vragen zijn zo te horen oprecht maar de manier van vragen soms te confronterend. Pla laat an ook bij tijden merken ongemakkelijk te zijn, niet alleen wat betreft haar levenservaring maar ook het feit dat de maker de vraag op de betreffende manier stelt. Teveel vragen heeft geen zin als mensen niet uit zichzelf met een verhaal komen. Zo vraag ik me af of Pla niet met klanten mee ging voordat de documentaire maker haar ontmoette. Misschien, misschien niet, dat zullen we nooi weten.

   Er gaan veel trieste verhalen schuil in de bar ene prostitutie wereld in Thailand en overal elders ter wereld. Er zullen ook vast mooie verhalen zijn van hen die zulk leed -al dan niet op het nippertje- bespaard bleef. Prostitutie ansich lijkt mij niets mis mee, als twee volwassen mensen gezamelijk en met volle verstand en oprechtheid tot een overeenkomst komen heb je daar als buitenstaander niet mee te bemoeien. De soms trieste werkelijkheid die schuil in de sector, daar wil ieder normaal mens hopelijk wél een einde aan brengen. Eind aan wanhoop en onrecht die mensen dingen laat doen als het verkopen van hun lichaam, drugsrunnen of zulke praktijken omdat het de enige uitweg is of lijkt te zijn. Maar om alle of zelfs het overgrote deel van de mannen en vrouwen die je in de bars etc. tegen komt af te schilderen als danwel slachtoffer (dienstaanbieder) danwel dader (klant)? Dat gaat me toch echt te ver.

   Ik googlde wat en vond geruchten dat Pla gelukkig nog in leven is en in Europa zou wonen. Dat de reden van haar “dood” zou zijn om aan de MIB (man in black, de Thai politite) te ontsnappen, danwel de documentaire maker of zelfs (denk zelf van niet) met medeweten va de documentaire maker voor extra drama. Ik hoop dat de geruchten kloppen, maar wie zal het zeggen? Zie ook dit interview met de maker: http://www.thethailandlife.com/interview-jordan-clark-producer-director-bangkok-girl

   Desalniettemin blijft het verhaal van Pla aangrijpend en ontroerend, zelfs als je weet dat ze niet de hele waarheid heeft vertelt en de maker niet de hele waarheid en compixiteit van Pla’s leven in beeld heeft kunnen brengen. Het biedt toch een mooi inkijkje (met de nadruk op -je). Al met al een prima blik, één tegel, één perspectief op één leven in deze grote wereld, het grote, complexe mozaÏk des levens.

  • Bacchus zegt op

   Beste Hans, jouw reactie past in de context van de eerste alinea in je eigen reactie.

   Indien in de huisregels van dit blog zou worden opgenomen dat bij iedere – volgens de mening van anderen – ongenuanceerde uitspraak excuus moet worden aangeboden, kan dit blog beter “excuusblog” genaamd gaan worden. In het kader van “lees wat je lezen wilt” en “trek de sandaal aan wanneer die past”, was ik dan ook niet van plan aan jouw oproep gehoor te geven.

   Ik heb al eens eerder geschreven dat ik verre van een moraalridder of fatsoensmissionaris ben. Ik heb ook niets tegen prostitutie! Wanneer twee volwassenen zich kunnen vinden in een zakelijke overeenkomst die beide partijen dient, is daar niets mis mee.

   We praten hier echter over iets heel anders, namelijk uitbuiting! En ja, daar heb ik een oordeel over. Sterker, dat VERoordeel ik! Zoals in de documentaire wordt gezegd en door jou aangehaald, wordt dit maar al te vaak gebagatelliseerd en/of niet gezien uit hypocrisie en/of eigenbelang.

   De overgrote meerderheid van deze dames zit in een (negatieve) spiraal. Ze krijgen – het woord verdienen zou misplaatst zijn – te weinig om een fatsoenlijk leven op te bouwen. Daarnaast hebben ze geen enkel recht en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt door “clientele”, “werkgever” en politie. De dames worden vaak afgescheept met een Jodenfooi, waarvoor je achter CS Amsterdam door de eerste de beste heroineprostituee niet eens wordt aangekeken, laat staan serieus genomen! Protesteren heeft geen zin, want dan ben je of je baan kwijt, of je krijgt de politie op je dak! Ook dit kwam in de documentaire weer eens duidelijk naar voren!

   Ik mijd dit soort gelegenheden als de pest! Ik wil met geen baht bijdragen aan deze droevenis en het hiermee in stand houden; want dat doet je als bezoeker. Geen grote en al te moeilijke opgave, want ik voel mij, op zijn zachts gezegd, ook niet thuis bij de gemiddelde kneus (zie documentaire: gast bootparty en English “teacher”) die dit soort gelegenheden frequenteert. De zelfbenoemde “fatsoenrakkers” die dit wel doen, bagatelliseren of willen het probleem niet zien uit hypocrisie of eigenbelang. Ik sluit de ogen liever niet en lever in ieder geval nog een zeer geringe bijdrage; ook met mijn reacties!

   Neemt niet weg dat ik jou en je vrouw een balletje gehakt in dit soort gelegenheden niet zal misgunnen wanneer jullie je daar happy bij voelen!

   • Bacchus zegt op

    Er worden mij weer veel zaken in de mond gelegd die ik niet heb gezegd, of in dit geval geschreven. Maar goed, goed lezen en vooral begrijpen wat er wordt geschreven, blijkt vaak moeilijk. Zo ook hier!

    Ik wil om te beginnen mijn grote waardering uitspreken voor de moderator. Iedere reactie op zijn huisregelmeritus beoordelen is zowaar geen sinecure. Zeker in discussies als hierboven, waarbij soms met woorden wordt gespeeld, vereist dit het nodige vakmanschap. Chappeau!!

    Verder wil ik het hierbij maar laten, daar de inhoudelijke waarde van een verdergaande discussie het in de documentaire goed zichtbaar leed alleen maar ontkracht. Daar was in de documentaire middels de tekst “bagatelliseren en niet willen zien uit hypocrisie en eigenbelang” al voor gewaaschuwd. In dit geval wat mij betreft het gelijk aan de gelijken!

  • Bacchus zegt op

   Beste Kees, armoede is inderdaad de fundering van deze ellende. Dat maakt het juist zo triest, daar de armoede ook nog eens wordt geexploiteerd door de bareigenaren en hun clientele. Die zijn zich zeer bewust van het feit dat deze dames geen kant op kunnen.

   Ik ken verhalen van dames die met een Jodenfooi (of niets) na bewezen diensten de straat op werden gegooid. Wanneer ze commentaar leveren, worden ze door de “client” via de bar of het hotel aan de politie overgedragen wegens illegale prostitutie. De gevolgen mogen duidelijk zijn!.

   Dit probleem uitbannen zal moeilijk zijn vanwege de vele financiele belangen die er spelen, maar alle kleine beetjes helpen; dus ook reageren op een blog als deze, al is het alleen al om een juiste beeldvorming te schetsen.

   Helaas sluiten velen de ogen voor dit probleem. Uiteraard uit eigenbelang, want het is toch wel fijn voor de ego wanneer er weer eens door de haren word gekroeld door een jonge schone deerne, waar je vroeger alleen maar van durfde dromen.

 4. Roswita zegt op

  Mooie ontroerende film en wat zonde dat zo’n meisje, die al te veel ellede op deze leeftijd in haar leven heeft gehad, ook nog eens zo jong moest sterven. Ik zit hier echt met tranen in de ogen, na het zien van deze film.
  Helaas is het niet een op zichzelf staand verhaal. Ik heb veel gesprekken met Thaise barmeiden gehad en helaas worden die van huis uit vaak onder druk gezet om in deze branche hun geld te verdienen. Ik ken een Meisje dat, als zij eind van de maand niet genoeg geld overmaaktte naar de familie, zij haar broer op visite kreeg en die haar vervolgens flinke klappen verkocht. En als ik Pla in deze film zie had ik gewild haar te ontmoeten en haar te helpen, zoals ik bij twee van mijn Thaise vriendinnen heb kunnen doen. Helaas is dit bij Pla niet meer mogelijk. R.I.P. Pla!!

 5. kees 1 zegt op

  Samen hebben Pon en ik naar de video gekeken.
  Wat een Meiske nog. Je zou haar als je Dochter willen hebben voor haar willen zorgen.
  Je hoopt dat de video gaande weg laat zien dat het goed met haar komt.
  We schrokken ons rot we hebben het nog eens af moeten luisteren en hoopte dat we het niet goed verstaan hadden.

  Mijn God meisje toch wat kunnen we nu nog doen wat kunnen we nu nog zegen.
  Ik hoop zo voor jou dat er een hemel bestaat. Dan zal jij daar zeker zijn. Dan zal je daar je geluk vinden
  wat je hier zo heb moeten ontberen in je veelte korte leventje.
  Wat had ik nu graag willen zegen Het ga je goed Pal

  Pon en Kees

 6. John E. zegt op

  Aangrijpende documentaire! Het meisje blijft glimlachen, maar tijdens de glimlach zie je het verdriet in haar ogen. Triest!

 7. willem zegt op

  Er zijn zoveel meisjes als Pla en niet alleen in Thailand, vrij eenzijdige documentaire, moet je eens gaan kijken na een avond uit in pattaya wat er nog allemaal rondloopt op zoek naar een falang , maar te oud of te lelijk of te getekend om er nog een te veroveren, en de meisjes die alleen achter de bar werken en verder niets doen, geloof je dat zelf, of wil je het geloven omdat het in de documentaire past. Pla zegt “iedereen heeft zijn verhaal” daar spreekt zij een goede waarheid, jij , zij , wij , ieder heeft zijn verhaal, ieder land heeft zijn verhaal. Laat het zo en breng niet jouw moraal naar een land met een heel andere mores, dat past niet, dat werkt niet en je helpt Pla ook niet!!!!

 8. T. van den Brink zegt op

  Ik weet dat ik eigenlijk niets nieuws kan toevoegen aan de commentaren die zijn geleverd. Ik kan alleen maar zeggen dat deze film mij tranen in de ogen heeft bezorgd! Ik ben 75 jaar en ik weet dat er ontzettend veel misstanden in deze Wereld zijn maar een mens ( lees ziel) verdient het toch niet om het leven op deze manier te moeten verlaten! Ik kan slechts hopen dat er in ieder geval dat God haar ruimschoots zal compenseren om het door haar doorstane leed te verzachten! Dit verdient geen mens!
  Ik hoop oprecht dat er een hemel zal blijken te bestaan waarin ze eindelijk vrede en rust zal vinden.
  Helaas zal ze niet de eerste zijn , maar ook niet de laatste die dit soort leven niet zal aankunnen en het ergste is dat andere mensen je dit aan doen!
  Ton van den Brink.

 9. adrie zegt op

  Hele mooie film / documentaire, had deze al eens gezien. echt indrukwekkend

 10. janbeute zegt op

  Helaas gebeurt dit niet alleen in Thailand .
  Alleen Thailand heeft op dit gebied een slechte naam gekregen .
  Overal waar armoede en corruptie heerst vind je dit , ik denk dan ook dat dezelfde movie onder een andere zon net zo is .
  In vele Oostbloklanden – Zuid Amerikaanse landen , en vul zelf maar verder in .

  Jan Beute

 11. Jasper zegt op

  Aangrijpend, inderdaad.
  Mijn huidige vrouw had, tot aan alle gebaartjes toe!, hetzelfde verhaal en achtergrond. Jammer voor dit bijzonder mooie visje dat ze niet aan een leuke Farang kon blijven hangen. Veel leugens van haar kant, en toch nog veel diepere waarheden: we kunnen -konden- onze westerse verzorgingsmaatschappij niet vergelijken met de Thaise realiteit van 2002.
  Inmiddels is er overigens veel veranderd. Er zijn veel -heel redelijk betalende- banen bijgekomen in Thailand. De echte felle armoe is voor velen verdwenen.
  De dames die nog wel in de bar zitten werken liever voor een drankje dan mee te gaan , short of longtime, met een klant. Als ze het wel doen kost het, in vergelijking met 2002, een godsvermogen, waarvoor je in Nederland ook heel goed uitkomt met een welwillende studente die iets wil bijverdienen.

  Kortom: mooie documentaire, maar zeer gedateerd inmiddels.

 12. Ben zegt op

  Beste redactie, bedankt voor het herplaatsen van “Bangkok girl”. Ik was erg verbaast dat de video er vandaag opstond. Waarom verbaast??: Ik had vannacht een droom over deze video. Ik wilde deze nog graag een keer bekijken en U vragen deze nogmaals te herplaatsen. Als zeer trouwe Thailandbloglezer zie ik deze morgen tot mijn verbazing de herplaatsing van deze aangrijpende video. Toeval?. Kan zo zijn, maar misschien is er meer tussen hemel en aarde als ik denk. Ben

 13. Joop zegt op

  Mooie documentaire, ben er stil van geworden.
  Geniet van je leven en blijf respectvol.
  Groet Joop

 14. patrick zegt op

  ik heb deze documentaire reeds meermaals gezien en blijven herzien …het brengt me tranen in de ogen maar ook gewoon het besef dat dit de realiteit is ….duizenden staan klaar al dan niet gepusht door ouders om deze plaats in te nemen ….jammer genoeg heb ook ik al meerdere meisjes geholpen….in de hoop om een beter leven te geven….maar helaas…….de kans op herval is zo groot….je kan het deze meisjes niet verwijten…..het zit gewoon zo in elkaar en voor velen en vooral familie is dit gewoon werk !!!! je kan deze strijd niet winnen …………………dit heeft niets met naieviteit te maken maar pure realiteit….de zoektocht naar geluk en een goede man wordt in de kiem gesmoord door de uitbuiters………….dit is thailand !!!!

 15. Pat zegt op

  Heb het filmpje in zeer versnel tempo bekeken.

  Wat een uitzonderlijk mooi meisje, echt een natuurlijke schoonheid, maar o zo kinderachtig.

  Heb geen problemen met leeftijdsverschillen die je vaak ziet tussen Thaise vrouwen en Westerse mannen, maar bij dit meisje zou zelfs een leeftijdsverschil van 5 jaar onuitstaanbaar zijn.

  Zij gedraagt zich als een kind van 12 jaar (in haar praten en de houding die ze aanneemt), ik zeg dit zonder kritiek op haar.

  Als je dan in het filmpje in minuut 36,40” die achterlijke onderontwikkelde macho bekijkt en beluistert, dan keert mijn maag.

  Heb geen gram fysieke agressie in mij, maar die marginaal zou je toch echt wel met plezier enkele klappen willen geven.
  Zou die man een opvoeding hebben gekregen, zijn naam correct kunnen schrijven, tot 10 kunnen tellen, wat een loser!

  Wat een verwerpelijke figuur, stel u voor dat zij een koppel zouden zijn!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website