Autovrije dag op dinsdag 22 september 2020

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Agenda
Tags: , ,
20 september 2020

Wereldwijd is dinsdag 22 september aanstaande uitgeroepen tot autovrije dag. Ook Bangkok wil daar gevolg aan geven.

Door wie dat uitgeroepen is mij niet duidelijk geworden, want ik kon geen enkele internationale organisatie vinden, die daarvoor het initiatief heef genomen. Hoewel niet verplicht, heeft de gouverneur van Bangkok, Mr. Aswin Kwanmuang, de burgers van Bangkok dringend verzocht die dag geen gebruik te maken van de auto. In plaats daarvan liever met het openbaar vervoer, met de fiets of gewoon met de benenwagen (lopen).

De autovrije dag

Een dag waarop iedereen vrijwillig de auto laat staan en gebruik maakt van het openbaar vervoer komt niet echt van de grond. Het begon ooit in België en Nederland in 1956 met een aantal autovrije zondagen, maar die waren door de overheid verplicht gesteld van de toen heersende oliecrisis.

Daarna zijn er wel weer vergeefs pogingen gedaan om een autovrije dag te regelen, maar je zou kunnen zeggen, dat vanaf het jaar 2000 de autovrije dag meer gestalte begon te krijgen. Vanaf toen werden in meerdere grote steden als Jakarta en Bogota delen in het centrum afgesloten voor het autoverkeer door er allerlei evenementen te organiseren. Van meer recente datum is de afsluiting van ruim 20 kilometer wegen in centraal Londen in 2019. Od dat dit jaar weer het geval is, heb ik niet kunnen ontdekken.

Nederland en België

In verschillende gemeentes in Nederland en België worden dit jaar wel acties op kleine schaal gevoerd om aan een autovrije dag te kunnen denken, maar de animo is niet echt groot. Het heeft heel even op de agenda gestaan vanwege de stikstofcrisis, maar een verplichte autovrije dag is politiek niet haalbaar. En aan vrijwillige medewerking hoeven we al helemaal niet te denken, want krijg de automobilist maar eens zijn heiligdom,

Thailand

Thailand, althans Bangkok, doet dus dit jaar wel mee, zij het op vrijwillige basis. De gouverneur van Bangkok bedoelt het vast goed om iedereen te adviseren aanstaande dinsdag de auto te laten staan en gebruik te maken van het openbaar vervoer, maar ik kan nauwelijks geloven, dat het een succes wordt.  De Thaise automobilist, die in Bangkok werkt, gaat echt niet met het openbaar vervoer. Hij hecht misschien nog wel meer dan ons aan zijn rijdend en stilstaand koninkrijkje, waarbij hij de dagelijkse files op de koop toeneemt. Niet met de auto gaan zou bovendien voor een Thai gezichtsverlies ten opzichte van zijn collega’s betekenen.

Rating: 3.60/5. From 5 votes.
Please wait...

4 reacties op “Autovrije dag op dinsdag 22 september 2020”

 1. Johan Vranken zegt op

  Hier in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was het vandaag nochtans autoloze zondag, dat is elk jaar een groot succes en de bewoners van Brussel zijn er dol op !

 2. Khunchai zegt op

  De autoloze zondag in Nederland was niet in 1956 maar in 1973 tijdens de oliecrisis.

  • RonnyLatYa zegt op

   Er waren er wel meer dan die van 73. Ook in België.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Autovrije_dag

 3. PEER zegt op

  Je, ten tijde van Joop den Uil.
  Maar de blogschrijver heeft gelijk: in de Suez-crisis waren er óók 7/8 autoloze zondagen!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website