De ANWB wil dat er een verbod komt op het inleveren van het paspoort van de vakantieganger bij accommodaties en verhuurbedrijven. Het risico van identiteitsfraude ligt op de loer.

De bond vraagt hier aandacht voor in aanloop naar de vakantieperiode. Dat is dé tijd waarbij mensen de meeste risico’s lopen omdat zij zich vaak bij aankomst in hotel of camping moeten identificeren door hun paspoort of identiteitskaart te laten zien. De ANWB raadt mensen af het paspoort af te geven of te kopiëren zonder het BSN-nummer af te dekken.

De ANWB heeft daarover een brief geschreven aan minister Plasterk van binnenlandse zaken. Oproepen van de overheid om het paspoort af te schermen en deze nooit af te geven om identiteitsfraude te voorkomen leidt tot een groeiend aantal klachten van reizigers. Talloze hotels, campings of verhuurbedrijven eisen van de reiziger deze wel in te leveren. Zij voldoen daarmee vaak aan de eisen die een lokale overheid stelt. Recreatiebedrijven maken vaak een kopie om die later in de administratie te verwerken.

Sommigen maken klakkeloos kopieën van paspoorten zonder dat onderdelen worden afgeschermd. De ANWB vindt dat ook die praktijk moet worden aangepakt. Belangrijk is daarbij dat het burgerservice-nummer wordt afgeschermd. Dat nummer moet niet in verkeerde handen vallen.

Er zijn nog geen gevallen gemeld waarbij mensen aantoonbaar via een hotel of camping zijn gedupeerd. Toch gaat de ANWB instanties in binnen- en buitenland hierop aanspreken. De bond vraagt de rijksoverheid dit te ondersteunen.

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “ANWB: Pas op voor identiteitsfraude tijdens de vakantie”

 1. ruud zegt op

  Ga ik naar de immigratie, dan willen ze een getekende copie van mijn paspoort.
  Ga ik naar de gemeente, dan willen ze een getekende copie van mijn paspoort.
  Ga ik naar de bank, dan willen ze een getekende copie van mijn paspoort.
  Waar al die copieen uiteindelijk blijven??
  Als de overheid iets wil veranderen, zullen ze dat toch wat algemener aan moeten pakken.

 2. ReneH zegt op

  Leuk gezegd van de ANWB, maar bij mijn “vaste” drie- en viersterren hotels in Thailand wordt er een kopie van mijn paspoort gemaakt en wordt er een blanco ondertekend creditcardformulier gevraagd bij aankomst. Moet je allebei nooit doen, maar ze wijzen je met al hun sterren gewoon de deur als je daar bezwaar tegen maakt. Ze willen die kopie ook perse zelf maken. Een kopie met afgedekt BSN dan? Nee hoor, dat mag niet, zegt de manager.
  Er zijn nu eenmaal hotelgasten die vertrekken zonder te betalen. (Ik heb er zelf ooit een groepje met koffers en al langs de brandtrappen aan de buitenkant van het hotel naar beneden zien rennen, overigens.) En dan, meneer anwb met je wijze adviezen? De buurman vraagt precies hetzelfde. Thuis blijven dan maar? Met een variant op de advertenties van een brillenketen: “Goeie actie van de ANWB”.

  • Leo Th. zegt op

   Ja Rene, theorie en praktijk zijn inderdaad niet altijd met elkaar in overeenstemming. Overigens heb ik met simpel correctietape mijn BSN in mijn paspoort afgeplakt (beide nrs.) en geen enkel hotel in Thailand heeft daar tot nu toe bezwaar overgemaakt. Vraag me trouwens af of ze het sowieso hebben gezien. Op mijn laatste reis was ik vergeten de tape te verwijderen, pas onlangs zag ik dat de tape er nog steeds opzat en ook de marechaussee bij aankomst op Schiphol heeft er niets over opgemerkt. Blanco creditcardformulieren ondertekenen maak ik niet meer mee, er wordt gewoon online een bepaald bedrag, meestal 10.000 Bath, gereserveerd. Zoals ook bij autohuur, waar het bedrag dan doorgaans hoger is. Bij vertrek of inleveren van de auto wordt deze reservering dan weer teniet gedaan, waar ik ook overigens, wellicht ten overvloede, wel zelf de aandacht op vestig bij de receptie. Vaak duurt dat enkele werkdagen tot soms 2 weken en zo kan het ook voorkomen dat je bij veel wisselende hotels op een rondreis onbewust de kredietlimiet van je creditcard overschrijdt. Net als Fransamsterdam ben ik van mening dat je BSN vaak onnodig gevraagd en geregistreerd wordt. Het staat o.a. op je salarisstrook, waar b.v telefoonproviders om verzoeken bij het afsluiten van een abonnement, op correspondentie met de Belastingdienst en Gemeente, op je patiëntenpas/kaart van het ziekenhuis, op doktersrecepten en tot voor kort zelfs op elk doosje en potje wat de apotheek je had verstrekt. Hoe meer mensen toegang tot jouw BSN hebben des te groter is natuurlijk het risico op misbruik.

 3. willem zegt op

  De overheid heeft een app uitgebracht onder de naam KopieID. Daarmee kun je een foto van je ID maken en o.a. je BSN afdekken. Verder geeft het de mogelijkheid om in een soort watermerk over de foto heen het doel en de instantie te vermelden waarvoor de kopie bestemd is.

  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2014/11/04/kopieid-app-maakt-misbruik-met-kopie-identiteitsbewijs-moeilijker

  Met zo een kopie loopje geen gevaar.

  Zelf vraag ik in Thailand altijd of ik een diagonale streep door de fotocopy mag zetten en schrijf het doel van de copie erbij. Dan kan het later niet voor iets anders gebruikt worden. Het BSN zit verwerkt in de reeks cijfers onderaan je foto pagina in het paspoort of onderaan je ID.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Wat heeft onze overheid eigenlijk bezield om een document wat je te pas en te onpas moet tonen, te voorzien van een voor iedereen zichtbaar nummer dat je eigenlijk beter geheim kunt houden?

 5. NicoB zegt op

  In het nieuwe paspoort uitgegeven 31 mei 2016 staat het BSN nummer niet meer specifiek op de houderschapspagina, de pagina met de foto, maar aan de achterkant van die pagina en wordt daar persoonsnummer genoemd.
  Het nummer is nog wel op de houderschapspagina te zien in de onderste lijn met cijfers en getallen. Die onderste regel in elk geval afdekken en verder het advies van Willem opvolgen, diagonale streep zetten, doel kopie vermelden en dateren.
  NicoB

  • jan v zegt op

   Nico, dan zal ik wel een vreemd paspoort hebben want in mijn paspoort is de plaats van het BSN gewoon leeg.

   heb hier nog nooit vragen over gehad paspoort is van 2012.

   groeten Jan V

   • NicoB zegt op

    @Jan, of je een vreemd paspoort hebt kan ik niet beoordelen, zet het even op een rijtje.
    In mijn oude paspoort afgegeven September 2011 staat op de houderschapspagina, is de pagina met de pasfoto, bij punt nummer 10, Persoonsnummer: mijn BSN nummer.
    In de onderste letters- en cijferreeks staat het paspoortnummer, geb.dt., bsn nummer en nog wat extra letters en cijfers extra.
    In mijn nieuwe paspoort, afgegeven Mei 2016, staat het persoonsnummer niet meer op de houderschapspagina. In de onderste letters- en cijferreeks staat het paspoortnummer, geb.dt., bsn nummer en nog wat letters en cijfers extra.
    Op de voorgaande pagina in mijn nieuwe paspoort staat:Model 009,/2016/Serie 001: 1.Persoonsnummer, dat is mijn bsn nummer.
    Misschien zit het verschil er in, dat mijn oude paspoort een model van 2011 is en die van jou van 2012 een toen al iets gewijzigd nieuw model is?
    NicoB

 6. janbeute zegt op

  En wat denk je van al die zogenaamde visa bedrijfjes in Thailand .
  Wil je hier in Chiangmai niet vroeg in de morgenuren in de rij wachten voor je retirement verlenging , dan is voor velen een visa agent een uitkomst .
  En die heeft dan je komplete paspoort nodig , en voor meer dan 24 uur in bezit .
  Vroeg in de morgen zitten op de eerste stoelen enkele studenten oid met paspoorten van farangs in bezit .
  Dus tijd genoeg voor frauderen .
  Dit jaar zelf weer gezien , zat voor in de rij met mijn ega rond 06.00 uur met mijn eigen Nederlandse paspoort op zak .
  En vooraan zaten 2 jochies met paspoorten van klanten van een visa agent .
  Wij dachten nummer 4 te zijn , helaas na het openen van het imm kantoor waren wij al weer gezakt op de ranglijst tot nummer 11 .

  Jan Beute .

 7. David H zegt op

  Zet zoveel strepen over je kopie als je wil…. , je id gegevens zijn dan toch nog zichtbaar,alleen kan dan een ev. kopie niet voor een of ander gebruikt worden ,maar malafide gegevens snatchers hebben wel je id bijna volledig dan
  .Heb ook wel eens een doc papiertje van Thai immigratie gehad met op achterkan de foto en naam van een Duitser …..
  En u laatste 90 dagen raport een paperslip , met een paspoort nummer in spiegelschrift leesbaar en een naam op achterkant ….

 8. Janinne zegt op

  Als ik dit lees dan word ik best kwaad. Het BSN nummer mag niet in verkeerde handen vallen.
  Laat me niet lachen! Als zelfstandige ondernemer is de eis om je btw nummer te vermelden op je factuur, dit is simpelweg je BSN met 01 erachter of als het je 2de of 3de bedrijf is 02, 03.
  Dan het kvk nummer erop, dit is een organisatie die alles op straat gooit. Hoe moeilijk is fraude nog?
  En dan moeten wij als burgers goed opletten. Laat ze in den Haag beginnen om ons beter te beschermen.

 9. Ger zegt op

  ik lees :
  Er zijn nog geen gevallen gemeld waarbij mensen aantoonbaar via een hotel of camping zijn gedupeerd.

  Nemand kan wat doen met alleen je burgerservice nummer denk ik, nog altijd moet je inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord voordat je iets kunt uitvoeren met dit nummer

  2 feiten dus. Volgens mij idem een bankrekeningnummer, zolang je pincode geheim houdt kan niemand over je rekening beschikken ook al is het banknummer bekend,

  ik zie dan het probleem niet zo . Wel wat betreft de handtekening en naam, hierbij zou je veel gemakkelijker kunnen frauderen, door bijvoorbeeld nep-koopkontrakten met vervalste handtekening erop. Maar burgerservicenummer ?

 10. Thallay zegt op

  iedere nederlander hoort de wet te kennen, natuurlijk is dat onmogelijk want er zijn er veel te veel, zelfs advocaten specialiseren zich. Lees de laatste pagina van je paspoort, daar staat de het paspoort eigendom is van de regering en tegelijk dat de houder van het paspoort verantwoordelijk is voor het bezit ervan. Kom er maar uit.
  Er staat ook dat je je paspoort alleen mag afgeven als er rechtelijk bevel is. Ik geef mijn paspoort nooit af, zorg dat ik eeen copie kan afgeven, ook in Nederland. Volgens de wet overtreed je die door je paspoort af te geven aan een onbevoegd persoon, zoals een baliemedewerker van welk bedrijf dan ook zonder een gerechtelijke toestemming/bevel. Een copietje kun je afrdukken met je printer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website