Manassanan Benjarongjinda (72)

Al twee eeuwen wordt in Ban Krua (Ratchathewi, Bangkok) zijde geweven. Manassanan Benjarongjinda (72) zet die traditie voort.

In zijn huis worden de zijden draden geverfd en geweven en worden zijden producten verkocht. Het bedrijfje, Lung Aood Ban Krua Thai Silk geheten, heeft tal van vaste klanten die tot vandaag blijven terugkomen. Ze plaatsen orders voor zijden stoffen met de gewenste kleur en lengte.

Drie kleuren zijn populair en dat zijn niet toevallig de kleuren die liefde voor het koningshuis symboliseren, zoals geel (de kleur van de geboortedag van de koning) en roze (vanwege een roze colbertje dat de vorst droeg toen hij werd ontslagen uit het ziekenhuis) en nu blauw vanwege de tachtigste verjaardag van de koningin op 12 augustus.

De eerste wevers behoorden tot de etnische Cham groep. Tijdens het bewind van koning Rama I emigreerden ze van Cambodja naar Siam. Uit dank voor hun steun bij het verslaan van Birmese troepen, gaf de koning hen land en hun afstammelingen hebben daar sindsdien gewoond. In de beginjaren weefden ze voor eigen gebruik, ze maakten bijvoorbeeld sarongs, en ze verkochten producten aan bewoners van nabijgelegen steden.

Hun dagelijkse leven veranderde toen Jim Thompson op het toneel verscheen en eind jaren veertig Thaise zijde wereldwijd beroemd en gewild maakte. Hij huurde de Ban Krua-mensen in om zijden draden te verven en te weven voor zijn textielbedrijf. Ban Krua was toen Thompson’s belangrijkste toeleverancier.

Manassanan, beter bekend als Lung Aood, leerde het verven van zijden draden als jonge jongen na schooltijd. Het was een goed betaalde baan. Al zijn verdiensten gingen de spaarpot in, zodat hij na twee jaar oefenen zijn eigen ververij kon beginnen. ‘Ik had veel klanten omdat ik altijd oog voor detail had. En ik zorgde ervoor dat elke draad dezelfde kleur had.’

Na Thompson’s mysterieuze verdwijning in 1967 kwam een eind aan de hoogtijdagen van Ban Krua, maar Lung Aood gaf niet op.Twintig jaar geleden begon zijn dochter zijde te weven. Dankzij haar vakmanschap floreert de winkel, waar behalve stoffen ook zijden sjaals, stropdassen en portemonnees te koop zijn. De klanten komen uit tal van landen; ook Thaise celebrities weten de weg naar de winkel te vinden.

‘Ik doe het graag. Het verven van zijden draden is mijn lust en mijn leven. Ik ben trots op mijn werk omdat ik mijn familie kan onderhouden en mijn kinderen naar school kan sturen’, zegt Lung Aood met een brede lach.

Lung Aood Ban Krua Thai Silk. Openingstijden: ma-zat 9-17 uur, tel. 02-215-9864.

(Bron: Bangkok Post)


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website