Airco’s bekeken en vergeleken

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
26 juni 2020

Het is interessant om de verschillende airco’s te bekijken. Zelfs in Nederland met de jaarlijks steeds hogere temperaturen stijgt de belangstelling voor de airco’s.

Een “thuiswerker”, gedwongen door de corona gebeurtenissen, liet er ook één plaatsen. Ik was verbijsterd over de prijs van deze unit, 2500 euro exclusief plaatsingskosten en uiteraard BTW in Nederland. Dus omgerekend 87.500 baht!

In Thailand betaal je een kwart van de prijs! Wel afhankelijk van de capaciteit, die nodig is voor de grootte van de te koelen ruimte. Ook de aanlegkosten in Thailand liggen aanzienlijk lager dan die in Nederland.

Het gaat hier om de airco’s in huis, die verbonden zijn met de unit aan de buitenzijde van het huis. Deze bevatten de koelvloeistof in een “radiator” met een ventilator. Bij aankoop van een gebruikte airco is het zaak dit onderdeel goed te controleren. Bij vervanging van een nieuwe radiator wordt al gauw 7.000 baht gerekend.

Maar er zijn meerdere soorten airco’s te koop. De zogenaamde verrijdbare airco units. Deze compacte en mobiele luchtkoeler koelt de ruimte eenvoudig met behulp van water, ijsblokjes of de bijgeleverde koelelementen. Een prima en goedkoper alternatief voor een airco. In een zaak staan ze vaak opgesteld en geven inderdaad koelte. Maar dit is echter de koelte van de zaak zelf en niet van het opgestelde apparaat.

Na enige tijd zijn de koelelementen “ontdooit” en verliest het apparaat zijn koelfunctie. Bovendien neemt het vochtgehalte in de omgeving toe, zodat het eerder benauwd begint te worden. Een airco apparaat onttrekt vocht uit de omgeving en voert het af naar buiten. Sommige verrijdbare airco’s hebben aan de achterzijde een afvoerbuis die naar buiten geleid wordt. Deze voldoen redelijk in gebruik. Bij de overige verrijdbare airco’s kan men mijns inziens beter een goede ventilator gebruiken.

12 reacties op “Airco’s bekeken en vergeleken”

 1. Harry Romijn zegt op

  Isoleren, isoleren en… isoleren, iets waar men in Thailand zo goed als niets aan doet. EN dan ’s avonds / ’s nachts ( met een tijdklok) koude lucht naar binnen blazen resp. warme lucht naar buiten.

  • Wessel zegt op

   Zeg Harry, ik heb me ook wel eens laten vertellen dat je met isolatie op den duur de warme lucht in je huis vast houdt. Onzin? Wij willen graag en snel met isolatie beginnen. Ons huis (enkel begane grond) wordt veel te snel te warm. Wat weet jij over spray-foam tegen de onderkant van je dak materiaal spuiten?

   • lucky zegt op

    Je moet een soort grote koelkast van je huis creëren .Inderdaad als de warmte eenmaal binnen is krijg je hem moeilijk buiten –>dus koelen met airco .

    spray-foam tegen de onderkant tegen de onderkant–>werkt natuur prima .De zon staat in Thailand vrij recht de gehele dag op je dak te branden en warmt de lucht op

    Spray-foam is PU schuim dat tegen de onderkant van je dak word gespoten .
    in Thailand is een firma dit doet onder Nederlandse begeleiding .Ik weet alleen het adres en naam niet meer

 2. ruud zegt op

  2.500 Euro lijkt mij wel erg veel geld.
  Weet u zeker, dat u niet een veel te grote unit hebt gekocht voor in Nederland?

  In Thailand koel ik een ruimte van 6 bij 7 en 3+ meter hoog met een unit van 18.000 BTU (220volt, 7,5 A)
  Dat kan die makkelijk aan, ook midden op de dag in de felle zon.
  En dat bij een slechtere isolatie, dan huizen in Nederland.

  In Nederland zou u toch met een veel kleinere unit toe moeten kunnen, tenzij uw kamer veel groter is, dan de mijne.

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Ruud,

   Ik woon in Thailand.
   In een t.v.uitzending vertelde een thuiswerker dat hij een airco aangeschaft voor deze prijs.
   Dat stukje heb ik in mijn posting verwerkt!

  • nicky zegt op

   In duitsland zijn die dingen ook veel goedkoper dan in >Nederland.
   Toen wij nog voeren, kochten wij die dingen altijd in Duitsland en installeerden ze zelf. Hoef je echt geen technicus voor te zijn. Tenminste, als je buiten Unit op een makkelijk bereikbare plaats hangt.

  • TheoB zegt op

   Beste ruud,

   1kW = 3412BTU => 220V x 7,5A = 1650W = 5630BTU.
   18000BTU = 5275W. Daarmee trek je bij 220V een stroom van 24A.

   Met een automatische zekering van 25A moet elektradraad van 4,0mm² gebruikt worden. (16A – 1,5mm², 20A – 2,5mm², 32A – 6,0mm², 40A – 10,0mm², 63A – 16,0mm²)

   Vuistregel in NL voor het benodigde vermogen van de airco is 30W/m³ (goed geïsoleerd) tot 50W/m³ (slecht geïsoleerd). Voor een ruimte van 6m x 7m x 3m = 126m³ is dan 3780-6300W nodig.

   • ruud zegt op

    Mogelijk dat het getal 18.000 geen BTU was, of geen 18.000 was.
    De tekst was niet goed meer leesbaar.

    Wat wel duidelijk leesbaar was, is de 220 Volt en 7,5 Ampere.
    De gebruikte zekering bij de airo is 20 Ampere, in verband met de hogere inschakelstroom als de compressor inschakelt.
    Vroeger zat er 15 Ampere in, maar die schakelde wel eens uit als rond 18:00-20:00 de netspanning te ver inzakte en de inschakelstroom van de compressor dus omhoog ging.

    Het maximum vermogen van de airco is dus 1.650 Watt.

    Ik heb wel een spouw, maar de muren zijn van die grind/ cement blokken van (5-10?)cm dikte.
    Op het plafond ligt een isolatielaag van 1 cm dikte met aan 1 kant aluminium folie.
    Bij de plastic badkamerdeur en de ramen komt de meeste warmte binnen.

    De bedrading van de airco weet ik niet zeker, die heb ik alleen in zoverre bekeken, dat hij dikker was dan de normale bedrading die ik later zelf heb aangelegd met een stoppenkast van 3, 10 Ampere groepen waar eerst alleen een zekering van 60 Ampere zat.
    De stroom van die 3 groepen komt overigens van een 20 Ampere zekering, wat de maximale stroom van de 3 groepen samen beperkt tot 20 Ampere.

    Die bedrading van de airco werd niet warm wanneer de airco draaide.

    Niet dat ik dat had verwacht, met 7,5 Ampere. Met 1,5 mm² electradraad zou de airco ook moeten kunnen werken.

 3. Henk zegt op

  Harry ,isoleren geeft in Thailand weinig resultaat .Een vriend van mij ging in Pattaya een huis (zeg maar gerust kasteel) bouwen wat supergoed geisoleerd moest zijn .Hij gebruikte gasbeton van 15 cm dik dan een spouw van12 cm en vervolgens weer gasbetonblokken van 15 cm dik ,Onvoorstelbaar de muren waren na het stucadoren bijna een halve meter dik .Hij kocht de in Thailand de beste aluminium kozijnen met het beste geisoleerde glas .Het dak ,iet hij helemaal bekleden aan de binnenkant met een soort dubbele folie met isolatiemateriaal er tussen .Naar eigen zeggen had hij dus geen airco nodig .Toen alles klaar was en je kwam bij hem binnen ging je graag weer naar buiten op de veranda zitten onder de ventilator ,niet te harden zo heet was het daar binnen en binnen enkele weken werden dan ook de eerste airco”s geplaatst .Zolang die maar 24 uur per dag draaiden was het binnen heerlijk maar als moeder de vrouw aan de schoonmaak toe was en de ramen en deuren werden opengegooid veranderde alles in een no-time weer op een heteluchtoven .koude lucht binnen dan blijft het binnen ,maar eenmaal warme lucht binnen ook bijna niet meer weg te krijgen .dat laatste wat je schrijft met koude lucht naar binnen blazen heb ik wel eens aan gedacht om een GEK (windgedreven ventilator ) op het dak te zetten maar niemand kan mij de garantie geven dat er bij een flinke storm geen water binnen regent

  • ruud zegt op

   Isolatie houdt niet alleen de warmte buiten, maar ook binnen.
   Alle electrische apparatuur produceert wamte en mensen doen dat zelf ook.(bij 80 kg in rust +/- 100 watt)
   Bij een perfecte isolatie, zal het binnen dus steeds warmer worden, omdat de geproduceerde warmte nergens naar toe kan.

   Het is natuurlijk wel zo, dat je bij een perfecte isolatie maar heel weinig koeling nodig hebt, dus met erg kleine airco’s toe kunt.

 4. Laksi zegt op

  Henk,
  wij hebben z’n dak ventilator zonder motor, die werkt wel, we hebben een open keuken en daar zuigt hij toch de warmte weg en in de woonkamer hebben we een 18.000 BTU hangen en ja als het stormachtig regent komt er ook water binnen, maar niet veel en acceptabel.

 5. eduard zegt op

  Kijk alleen uit dat je geen nagemaakte airco s koopt. Met een mitsubishi sticker denk je de originele te hebben,voor een redelijke prijs.Maar bleken imitatie s te zijn.5 stuks gekocht bij winkel in soi country Kwam er achter toen ik een monteur van mitsubishi liet komen voor vulling.Terug naar winkel, winkel weg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website