Agenda: Nationale olifantendag in Thailand op 13 maart

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Agenda
Tags: ,
4 maart 2020

Op vrijdag 13 maart vindt in heel Thailand een bijzondere feestdag plaats. Dan viert namelijk het gehele land de nationale olifantendag.

Met deze dag, ten gunste van deze dieren, zal de publieke belangstelling voor de redding van deze enorme dieren en hun levensruim onder de aandacht gebracht worden. Want olifanten nemen in de Thaise maatschappij nog steeds een belangrijke plaats in. Deze dieren zijn belangrijke symbolen voor de natie als ook voor het koningshuis.

Het initiatief voor de nationale olifantendag gaat terug naar het jaar 1998 waar de Thaise regering aandacht vraagt voor de betekenis van de dikhuiden als nationaal symbool. Dat de feestdag op 13 maart valt, is geen toeval, maar gebaseerd op historische gronden. Op die datum werd in 1855 de eerste officiële vlag van Siam door koning Mongkut, Rama lV, ingevoerd. Er werd een witte olifant (het koninklijk symbool) op een rode achtergrond afgebeeld. Deze werd pas op 28 september 1917 door de huidige bekende vlag met 5 banen vervangen.

Opmerkelijk is het dat het bestand van deze bedreigde diersoort volgens opgave van het Wereldnatuurfonds in Thailand nog maar tussen de 2.500 en 3.500 in het wild levende dieren bedraagt. Nog steeds gaat ondanks de verering van het dier de handel in ivoor door. Door deze nationale olifantendag probeert men het bewustzijn bij de bevolking te vergroten en ook te wijzen op de verstoring van de gebieden van deze dieren.

Hoewel deze nationale olifantendag een feestdag is, wordt daarvoor geen vrije dag gegeven. Wel zullen in de olifantenopvangkampen en dierentuinen extra aandacht aan deze dieren te beurt vallen.

In de loop van het jaar vallen wel twee vaste rituelen op. Monniken besprenkelen met gewijd water de prachtig versierde olifanten en het voeren van onder andere veel fruit aan deze dieren. De tweede gebeurtenis vindt plaats in Ayutthaya met een “All You Can Eat” buffet voor olifanten, waarbij veel bananen, mais, ananas en meloenen gevoerd worden.

Bron: Der Farang

4 reacties op “Agenda: Nationale olifantendag in Thailand op 13 maart”

 1. joop zegt op

  Nou dat is leuk dat ik mijn verjaardag mag vieren met de olifanten.

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Joop,
   Alvast gefeliciteerd met je verjaardag!

 2. don zegt op

  Zijn er nog andere plaatsen in Thailand dan Ayutthaya waar deze feestdag met olifanten wordt gevierd?

  • l.lagemaat zegt op

   Dat is mij niet bekend.
   Misschien in de omgeving waar u bent informeren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website