Afval en vervuiling in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
28 juni 2018

Het is onbegrijpelijk dat een land als Thailand, wat kampt met grote vervuiling, toch nog afval importeert uit onder andere Singapore en Hongkong. Het zou dan wel gaan om recyclebare producten van elektronisch- en plastic afval.

Vooral dit laatste levert grote problemen op niet alleen op het land, maar ook op zee waar zeedieren sterven doordat ze plastic aanzien voor voedsel. Twee weken geleden stierf nog een grote zeeschildpad, die niet meer te redden was. Elastiekjes en ander afval kwam uit het dier te voorschijn.

Tot op heden is dit jaar al voor 37.000 ton elektronisch afval en 120.000 ton plastic in Thailand ingevoerd. Echter de DIW directeur- generaal, Mongkol Pruekwatana, heeft verder een verbod op invoer afgekondigd en dit voor onbepaalde tijd. Al het geïmporteerde afval ligt nu in de havens opgeslagen voor verder inspectie. DIW werkt ook samen met de douanedienst om verdere invoer van het recyclebare afval tegen te gaan en zal samenwerken met lokale besturen om alle 2.240 recyclingfabrieken in het land te inspecteren.

Des te opvallender was de ontdekking van een illegale Chinese recyclingfabriek in Banglamung. Klandestien bleek voor honderden tonnen elektronisch afval op het terrein opgeslagen te zijn. Doordat buurtbewoners klaagden over stank en het lozen van afvalwater op een lokaal kanaal kwam de overheid in actie met politie en militairen. Toen bleek dat er een aantal illegale vreemdelingen werkten, werden en 21 Birmese burgers in hechtenis genomen waarvan 13 geen werkvergunning hadden. Een aantal wisten te ontsnappen. De Chinese manager Chen Youglin, 39, werd gearresteerd omdat hij geen legale vergunning of vergunning voor de bedrijfsfaciliteit had kunnen tonen en bovendien een aantal milieu- en veiligheidswetten had overtreden. Ook wordt hem het illegaal importeren van produkten uit het buitenland, ten laste gelegd.

Het zou van een goed beleid getuigen als Thailand nu zelf eens zijn eigen vervuiling grondig gaat aanpakken.

5 reacties op “Afval en vervuiling in Thailand”

 1. ronnie zegt op

  Als de regering interesse zou hebben om het beleid te veranderen zouden ze naar Europa kunnen kijken waar er diversen voorbeelden van zijn hoe het wel zou kunnen.(Het kost alleen overheids geld).
  De plastic verpakking en plastic gratis tasjes verbieden.
  Import verbieden en of extra belasting heffing van alle plastic producten zoals speelgoed en ander weggooi producten uit China en andere wereld delen.

  Het zal nog een lang proces zijn in Thailand om te veranderen.

  • janbeute zegt op

   Sterker nog China dumpt zelfs afval electronica uit hun eigen land hier in Thailand .
   Was twee weken geleden hier nog hot news .

   Jan Beute .

 2. Hendrik zegt op

  Er valt veel te zeggen over dit probleem. Maar ik kan kort zijn, het is en blijft een mentaliteits probleem.

 3. geert barbier zegt op

  Ze voeren ook in van de UK

 4. ruud zegt op

  Het is niet onbegrijpelijk dat Thailand afval importeert.
  Er is iemand die hier heel veel geld mee verdient.

  De dingen uit het afval die geld opleveren – voor zover nog aanwezig in afval uit China – worden eruit gehaald en de rest wordt ergens gedumpt voor de gelukkige vinder.
  Dat het afval ondertussen het grondwater vervuilt, zal de importeur een zorg zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website