Met nog het bericht van de gewapende overvaller, die in Lopburi 3 mensen vermoordde en ter dood veroordeeld werd, in gedachten, meende ik toch wel van een bijzondere gebeurtenis kennis te hebben genomen. Zo vaak worden misdadigers in Thailand niet zó zwaar gestraft, dacht ik.

Niets is echter minder waar, want eerder deze week heeft de rechtbank in Chiang Mai voor maar liefst 8 (acht) mensen in één rechtszaak het doodvonnis uitgesproken. Het ging om een inbeslagname in november van het vorig jaar van 500 kilo crystal methamphetamine (“ice”), dat de groep van acht vervoerde op weg naar Bangkok.

De rechter vond deze misdaad zo ernstig en zo slecht voor de invloed op de gemeenschap en op Thailand als geheel, dat ondanks het feit, dat zeven van de acht beschuldigden schuld bekenden, voor genade geen plaats was. Een schuldbekentenis en hulp bij het onderzoek van de misdaad betekent meestal hoogstens levenslange gevangenisstraf op in plaats van een doodvonnis.

De doodstraf komt dus nog vaker voor dan men geneigd is te denken, want volgens het bericht zitten er momenteel ongeveer 500 mensen in de “death row” van Thaise gevangenissen.

De laatste keer, dat een doodvonnis daadwerkelijk werd uitgevoerd, was in 2018 toen een veroordeelde moordenaar een dodelijke injectie kreeg toegediend. Daarvoor was de doodstraf 9 jaar lang niet uitgevoerd. Executie door een vuurpeloton, waarmee sinds 1935 meer dan 300 veroordeelden werden gedood, werd in 2003 afgeschaft.

In een reactie op dit bericht werd de vraag gesteld wat erger is, de doodstraf, waarbij alles in korte tijd is vergeten en vergeven of levenslang in een Thaise gevangenis te worden opgesloten. Tja, ik hoop nooit voor die keuze gesteld te worden.

Bron: Thaivisa/Sanook

1 reactie op “Acht doodvonnissen in drugsrechtszaak in Chiang Mai”

  1. Rob zegt op

    Ik denk dat de doodstraf in Thailand humaner is dan levenslang in een Thaise gevangenis.
    Ik ken persoonlijk iemand die ruim 20 jaar in de gevangenis heeft gezeten en als je dan die verhalen hoort…
    Bijvoorbeeld kregen ze ’s avonds 30 seconden de tijd om hun tanden te poetsen, wie na die 30 seconden niet klaar was kreeg een klap met de kolf van een geweer in zijn gezicht, met als gevolg dat deze persoon nu een aantal kiezen en tanden mist.

    Hij vertelde ook meermaals een poging gedaan te hebben een eind aan zijn leven te maken, hij is nu net een jaar vrij en probeert met behulp van familie zijn leven weer op de rit te krijgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website