(ingehogenbijl / Shutterstock.com)

Vandaag is het bevrijdingsdag. In Nederland zijn op 5 mei overal activiteiten en feesten om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren. Vandaag mag dan ook de Nederlandse vlag van zonsopgang tot zonsondergang in top.

Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. De overheid koos voor deze datum omdat op die dag de Duitsers capituleerden.

Bevrijdingsdag begint ieder jaar in een andere provincie. Een bekende Nederlander houdt de 5 mei-lezing over het thema van dat jaar. Daarna wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Dit is het startsein voor alle bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten in het land.

Naar schatting 1,2 miljoen Nederlanders die nu nog in leven zijn hebben de bevrijding in 1945 meegemaakt. Veruit het grootste deel van hen was toen een kind. Ongeveer 27.000 Nederlanders die nu nog leven, waren ten tijde van de bevrijding al 18 jaar of ouder. Dat blijkt uit een analyse die ANP maakte op basis van CBS-cijfers.

Bevrijdingsfestivals staan om 5 voor 5 stil bij oorlog Oekraïne

Zoals ieder jaar wordt om 16.55 uur, oftewel vijf voor vijf, op alle veertien Bevrijdingsfestivals stilgestaan bij de vrijheid. Het moment staat dit jaar in het teken van de mensen uit Oekraïne die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.

Geen vrije dag voor velen

Bevrijdingsdag is een nationale feestdag, net als bijvoorbeeld Nieuwjaarsdag, Koningsdag, Hemelvaart, de Eerste en Tweede Pinksterdag en de Eerste en Tweede Kerstdag. Sinds 1990 is dat in de wet geregeld. De meeste bedrijven geven hun werknemers op 5 mei echter geen vrij. In veel cao’s is wel geregeld dat het één keer in de vijf jaar (op lustrumjaren zoals 2010, 2015 en 2020) een doorbetaalde vrije dag is. Veel ambtenaren hebben wel elk jaar vrij en ook de meeste scholen zijn dicht. Winkels mogen vandaag gewoon open zijn.

Nederlandse vlag op 5 mei

Op Bevrijdingsdag hangt op alle gebouwen van de Rijksoverheid de Nederlandse vlag uit. Voor burgers is dat niet verplicht; zij mogen de vlag ook uithangen.

Bevrijdingsdag altijd 5 mei

Bevrijdingsdag valt altijd op 5 mei, ook als 5 mei een zondag of religieuze dag is. De burgemeester beslist of in een gemeente festiviteiten zijn toegestaan. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de zondagsrust.

Bron: NOS en Rijksoverheid


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 1 vote.
Please wait...

1 reactie op “5 mei: Bevrijdingsdag!”

  1. Ko zegt op

    Als het gaat over de nationale feestdagen, dan hebben de NOS en de Rijksoverheid het dus helemaal mis. Hemelvaartsdag, 1e en 2 Kerstdag, 2e Paasdag, 2e Pinksterdag en nieuwjaarsdag zijn geen nationale feestdagen. Het zijn Christelijke feestdagen aangemerkt als zijnde zondagen en daarom Nationale VRIJE dagen. . Dat is toch echt wat anders.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website