14 februari Valentijnsdag in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
6 februari 2017

Het stadsbestuur van Bangkok (BMA) heeft de taak op zich genomen om 6 miljoen condooms te verdelen over 68 gezondheidsinstellingen en ziekenhuizen.

Een schatting geeft aan dat er 2200 nieuwe gevallen van HIV zijn vastgesteld; 55 procent daarvan zijn onder de 25 jaar. Het totale aantal van HIV besmette personen wordt op 64.000 geschat. Daarvan ontvangen maar 48.269 patiënten medicijnen.

Thaweesak, de vice gouverneur van Bangkok, vertelde desgewenst, dat teenagers juist op Valentijnsdag veel seks hadden. Dit kan tot geslachtsziekten en ongewenste zwangerschappen leiden. In het kader van Valentijnsdag vindt een campagne plaats om dit probleem aan de orde te stellen en condooms uit te delen.

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

Valentijn was een Romeins priester, een van de martelaren, die omkwam tijdens de christenvervolgingen onder keizer Claudius II Gothicus (268-270). Romeinse soldaten mochten niet trouwen, maar Valentijn zou echter in het geheim toch soldaten hebben gehuwd, omdat hij van mening was, dat liefde alles overwon. Toen keizer Claudius II (268-270) dit ontdekte, liet hij de geestelijk op 14 februari 269 executeren, en zo werd Valentijn een martelaar voor de liefde.

Paus Gelasius I riep in het jaar 496, 14 februari uit tot de dag van de heilige Valentijn. In de tijd van paus Gelasius was er echter geen enkel biografisch gegeven meer over hem bekend. Sint-Valentijn werd genoemd als een van degenen ‘die terecht door mensen worden vereerd, maar wiens daden slechts aan God bekend zijn’.

Volgens een ander verhaal kwam een cipier (of de stadhouder van Rome) bij de toen al in de gevangenis zittende Valentijn met het verzoek zijn blinde dochter te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Op de dag van zijn onthoofding probeerde de vader van het meisje nog wanhopig het vonnis tegen te houden, maar tevergeefs. Na Valentijns terechtstelling ontving het meisje een klein briefje van Valentijn, waaruit een gele bloem viel (als mensen hem om raad vroegen gaf hij hun een bloem, vandaar de bloemengroet op Valentijnsdag). Op het briefje stond ‘Van Valentinus’ en direct kon ze weer zien. Volgens de legende werd de vader daarna bekeerd tot het christendom.

(Uit: Wikipedia)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website