(fokke baarssen / Shutterstock.com)

Het Koninklijk Irrigatie Departement (RID) bereidt zich voor op een verwachte toename van de neerslag als gevolginde het begin van La Niña, die waarschijnlijk de komende maanden van start gaat. La Niña (Spaans voor het meisje) is een periode van een aantal maanden waarin het weer in grote delen van de wereld afwijkt van het gemiddelde. La Niña is in veel opzichten het tegengestelde van El Niño.

In een online bijeenkomst vanuit het Smart Water Operation Center van het RID, heeft de algemeen directeur, Chuchart Rakjit, uitgebreide voorzorgsmaatregelen uiteengezet om de verwachte toename van de neerslag van juli tot en met oktober te beheren. Dit is traditioneel de periode van het regenseizoen in het land.

Meteorologische experts voorspellen dat La Niña zal leiden tot een toename van het totale neerslagvolume met 20%. De regio van de Centrale Vlaktes zal naar verwachting de grootste stijging zien, met een toename van 39%. Ook het noordoosten en het zuiden zullen een aanzienlijke verhoging van de neerslag ervaren, met toenames van respectievelijk 22% en 16%. De frequentie van de regenval zal waarschijnlijk toenemen, vooral tussen augustus en oktober, aangedreven door dubbele moessonwinden.

Gezien deze voorspellingen, neemt het RID maatregelen om potentiële overstromingsrisico’s te minimaliseren. Hoewel de catastrofale mega-overstroming van 2011, waarbij 65 provincies ernstige overstromingen ondervonden, nog vers in het geheugen ligt, verzekerde Chuchart dat de kans op een vergelijkbare ramp dit jaar klein is dankzij technologische vooruitgang en verbeterde systemen voor waterbeheer.

Er zijn significante verbeteringen doorgevoerd in de infrastructuur langs de Chao Phraya-rivier, waaronder het upgraden van alle pompstations die nu bijdragen aan het afvoeren van overtollig water naar de Golf van Thailand. Het RID heeft bovendien het beheer van de waterreservoirgebieden geoptimaliseerd, die zijn ontworpen om 1,5 miljard kubieke meter water te accommoderen, meer dan de capaciteit van de Pasak Jolasid-dam. Deze maatregelen illustreren een proactieve aanpak in watermanagement, gericht op het beschermen van het land tegen de dreiging van overstromingen tijdens de verhoogde regenvalperiodes.

6 reacties op “La Niña zorgt voor toename van regenval: Thailand neemt maatregelen tegen mogelijke overstromingen”

 1. Heere zegt op

  En hoe zit het dan met de Moon River? want toen ik in 2020 daar was was in augustus 2019 er een forse overstroming bij Ubon Rachthani en Khong Khan.

  • PEER zegt op

   Beste Heerde,
   Precies bij Ubon Ratchathani, ligt er ‘n “bult” op de bodem van de Mun river, dus de rivier is daar ondiep en dáárdoor wordt er veel regenwater opgestuwd , wat uit eindelijk toch na 70 km de Mekong in zal stromen.
   Ook te oosten van Ubon zijn er grote problemen en 2 keer is daar de rijst-oogst volledig mislukt.
   De voorbije 2 oktobers was er slechts 1 brug van de 4 in Ubon R te gebruiken.

 2. Rose zegt op

  Gelezen inderdaad.

  regenbestendig schoeisel mee in september en een extra poncho. Als het net zo nat wordt als in Nederland dan staat ze nog wat te wachten.

 3. GeertP zegt op

  Het jaarlijkse verhaal, ik hoor al 45 jaar dat ze maatregelen nemen totdat de overstromingen weer erger zijn dan de keer ervoor, dan is het dagelijks in het nieuws en wordt er besloten dat het volgend jaar beter moet.
  Dan komt de regentijd ten einde en praat niemand er meer over.

 4. Rob Penders zegt op

  Wij gaan 15 juli voor vier weken. De toeristische trekpleisters Bangkok, Chiang Mai, Kao Sok en de Koh’s Tao/Panang/Samui.

  Wordt dat huilen geblazen?

 5. Chris zegt op

  Waar:
  De weerstatistieken tonen aan dat er over een jaar gerekend meer millimeter regen valt in Thailand dan in Nederland. Het valt alleen op minder dagen van het jaar.
  Maar het regent hier ook nooit, het giet of hoost hier altijd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website