Vraag van de week: Zijn freelancers bedelaars?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Vraag van de week
Tags: ,
28 januari 2015

Samen met mijn vriend en reisgenoot wandel ik in Bangkok na middernacht terug naar ons hotel. We hebben een paar barretjes in de omgeving bezocht, een glaasje gedronken en een babbeltje gemaakt met twee van de vele daar aanwezige dames.

Manmoedig hebben we de voorstellen betreffende ‘we will take care of you’, van de overigens niet onappetijtelijk ogende dames, van de hand gewezen.

Een klein lief schatje

Goedgemutst naar het hotel wandelend komt een lief en leuk gekleed meisje van een jaar of vier naar ons toe gehuppeld. Met haar lieve snoezige snoetje en grote stralende kinderoogjes kijkt zij mij aan en steekt haar kleine handje vragend naar mij uit. Een medelijdend gevoel maakt zich van mij meester en laat mijn hart midden in de nacht ineen schrompelen. Heel even gris ik in mijn broekzak en druk het kleine kind een 20-bath briefje in haar kleine knuistje.

En dan … dan krijg ik van mijn goede vriend de volle laag: “je bent onverstandig, dat kind had al uren in bed moeten liggen en wordt door haar ouders misbruikt.”

Discussie

We krijgen over dat feit een hele discussie en onze meningen staan haaks op elkaar. Persoonlijk zie ik geen enkel verschil tussen de bedelaars ofwel freelancers uit de bar die ons al ‘bedelend’ willen plezieren en het kleine kind dat ons om geld vraagt. In beide gevallen is het bittere armoede of noodzaak die zowel de freelancers alsmede het kleine wicht doen dwingen tot deze bijzondere vorm van bedelen.

De tegenwerping van mijn vriend is; dat de oudere dames meerderjarig zijn en uit vrije wil handelen en dat het kleine meisje, dat mijn hart deed smelten, door haar ouders tot bedelen wordt aangezet en niet uit vrije wil handelt. Met dat laatste ben ik het eens, immers een kind bedelt namens haar ouders. Met de opmerking dat de oudere dames dit geheel uit vrije wil doen, ben ik het gruwelijk oneens. Naar mijn mening worden ook deze gedwongen tot bedelen omdat de privésituatie hen daartoe noopt en er thuis onbetaalde rekeningen liggen.

Naar alle waarschijnlijkheid zijn er ook kleine kinderen waarvoor zij alleen voor moet zorgen. Mijn mening is dan ook: er zouden heel wat minder bedelaars en freelancers zijn als er geen directe financiële nood was. Ik kan mij niet voorstellen dat dit bedelen voor de dames in kwestie een pretje is.

Het is tussen mijn vriend en mij uitgelopen tot een eindeloze discussie en ben benieuwd wat de mening van u lezers is.

Ingezonden door Fons      


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Vraag van de week: Zijn freelancers bedelaars?”

 1. noah zegt op

  Nou beste Fons, Ik ben het dus 100% met uw vriend eens! U moet nog veel leren in de land of smile wat betreft ” freelancers “. Het spijt me, kan het niet mooier maken!

 2. Gringo zegt op

  Bedelen is smeken om gratis geld of goederen, zonder tegenprestatie dus. Dames in de bar, die jij freelancers noemt, leveren wel degelijk een tegenprestatie voor jouw geld en zijn dus geen bedelaars. .

  Bedelen wordt vaak toegeschreven aan arme mensen, die niet op een andere manier aan geld of goederen kunnen komen. In Thailand heb je echter ook beroepsbedelaars, zoals ik ze maar even noem.

  Hier in Pattaya zie je op Second Road en op Naklua Road vele dames, vaak met een klein kind erbij, die de voorbijgangers vragen om geld. Van die dames is bekend, dat zij één groep vormen uit een naburig dorp en door iemand per auto naar Pattaya worden gebracht. De opbrengst wordt verdeeld nadat de “baas” zijn deel heeft genomen.

  Ook zie je veel kleine kinderen tot laat in de nacht, die inderdaad in bed zouden moeten liggen. Ik vind het een pure schande, dat dit wordt toegestaan.

  Maar goed, in religieuze kringen wordt het geven van geld aan bedelaars als een deugd gezien. Jij mag de freelancers best bedelaars noemen als jij voor geld gebruik maakt van hun diensten. Daar kun je mee thuis komen en je hoeft niet te liegen. Tegen je vrouw zeg je, dat je wat geld aan een aardige bedelaarster hebt gegeven. Dat je de nacht met haar hebt doorgebracht en enkele duizenden Baht lichter bent geworden, hoeft zij natuurlijk niet te weten. Jij bent de Barmhartige Samaritaan!

 3. bart zegt op

  Ik kan me helemaal vinden in de argumentatie van noah en Gringo. Ik zou er zelfs aan toe willen voegen dat veel freelancers ( maar zeker niet alle!) hun werk al lang niet meer doen uit armoede. Belangrijke redenen zijn dat ze samen met hun vriendinnen elke nacht een feestje hebben met gratis drank, de nieuwste Iphone makkelijk kunnen verkrijgen en regelmatig in mooie hotels kunnen slapen, wat geld voor de familie thuis kunnen sparen en dat alles zonder al teveel inspanning. En ja daar staan wat “ongemakken” tegenover die ze dan voor lief nemen…

 4. mat zegt op

  Beste Fons, je hebt er inderdaad helemaal niets van begrepen. Die arme kinderen die zo laat nog op straat lopen doen dit inderdaad in opdracht van vaak hun ouders, maar nog vaker door de maffia die weeskinderen “verzorgd“ en voor zich laat bedelen, vaak zijn het niet eens Thaise kinderen, maar uit Cambodia of Laos. Ze slapen met 10 tot 20 man op 1 kamer, en krijgen wel te eten, en worden enigsinds verzorgd maar als ze niet genoeg geld ophalen krijgen ze klappen, triest.
  De dames echter moet je verdelen in 2 groepen, de dames die voor een salaris werken, en de z.g sai lai dames, die krijgen geen salaris, en leven van de barfine de lady drinks en het geld wat ze van klanten krijgen, dit doen ze echter uit vrije keuze, vaak zijn de sai lai ladies gewoon te lui om al om 4 of 5 uur s´middags te beginnen met werken en helpen de bar te poetsen, omdat ze toch wel genoeg verdienen. Vergeet echter niet dat veel van deze dames dit werk doen om hun familie te onderhouden. Dat het gedreven is door armoede gaat ook niet meer helemaal op, de fabrieken roepen om personeel, en betalen tegenwoordig een best redelijk salaris, met benefits zoals gratis eten, en zorg verzekering, helaas nog niet overall.

 5. ruud zegt op

  Omstandigheden kunnen verschillen.
  Het bedelen kan gebeuren, om de afbetalingen van de Mercedes te voldoen.
  Bedelen kan gebeuren omdat (bijvoorbeeld) een alleenstaande moeder geen enkele mogelijnkheid heeft om haar kind anders te eten te geven.
  Ik heb in een ver verleden veel mensen gekend die ‘s nachts geld verdienden door hun kinderen te laten bedelen of bloemen te verkopen in Patong Beach.
  En ik weet dat er veel mensen waren die dit niet wilden, maar die geen andere uitweg zagen.
  En er waren ook kinderen die de drank voor pa bij elkaar moesten verdienen.
  Maak met beide voorbeelden zelf maar een keuze van wat u er mee wilt, of hoe u er over denkt.
  Bedenk wel, dat Thailand geen sociale voorzieningen kent.

 6. Henk zegt op

  Jaren geleden hadden we een kamer geboekt op de 2e road in Pattaya met uitzicht op de straat .smorgens toen we naar buiten zaten te kijken stopte er een nieuwe auto met rode nummerborden .Aan de rechterkant stapte een vrij jonge vrouw uit die vervolgens om de auto liep om aan de linkerkant een baby te pakken en vervolgens 10 meter voor de auto op het trottoir te gaan zitten bedelen .Weet zeker dat ze binnen het uur ruim 200 baht kreeg van de vooral buitenlandse voorbijgangers .Zolang deze groep zoveel aan dit soort mensen geeft zal dit alleen meer worden in plaats van minder .Voor dat geld moet ze immers in de Isaan meer dan een dag werken .Overigens hoorde ik dat vrouwen als ze de 39 gepasseerd zijn moeten stoppen op de fabriek en dan is hun inkomen natuurlijk ook belabberd en moeten ze wel iets anders gaan zoeken .Maar ik weet niet wat hiervan waar is en misschien weten dat andere Thailandbloglezers dit wel .

 7. fransamsterdam zegt op

  Tot op zekere hoogte is het een definitiekwestie. Een freelancer zie ik als iemand die werkt. Maar als je er wat langer over nadenkt kun je werk in het algemeen ook zien als gereguleerd bedelen, wat voortkomt uit gebrek aan financiële armslag c.q. de behoefte aan meer. Het bedelen door kinderen, al dan niet een kauwgumpje als ‘tegenprestatie’ aanbiedend, overlapt met kinderarbeid. En als (een deel van) het geld naar iemand anders gaat wordt het dwangarbeid.
  De economische omstandigheden in Thailand zijn niet zo slecht dat mensen feitelijk gedwongen worden als freelancer (of bargirl) te gaan werken, zo is mijn indruk. Verder is het bij mijn weten in Thailand minder gebruikelijk dat freelancers en bargirls een deel van hun geld aan iemand anders moeten afstaan dan in vele andere landen.
  Samenvattend durf ik voorzichtig te concluderen dat je met het geven van geld aan een bedelend kind meer bijdraagt aan het in stand houden van sociaal-maatschappelijk ongewenste toestanden dan wanneer je een deal sluit met een freelancer of bargirl.

  • ruud zegt op

   Dat de economische omstandigheden in de armere gebieden in Thailand niet zo slecht zijn, heeft natuurlijk ook voor een groot gedeelte te maken met het feit dat de meisjes in de bars (vaak, niet altijd) een gedeelte van hun geld naar hun ouders sturen.
   Bovendien leven zij dan niet op de kosten van hun ouders.
   Als de mensen in Isaan alleen zouden moeten leven van hun rijstvelden, zou de situatie daar een stuk slechter zijn.
   Van het geld dat die meisjes sturen, profiteren overigens meerdere mensen in het dorp, omdat de ouders van die meisjes dat geld ook weer in het dorp zullen uitgeven, waardoor anderen dan ook weer geld hebben om uit te geven..

 8. Ruud NK zegt op

  Bedelende kinderen is de ergste soort mensen handel. Door geld te geven aan deze kinderen of door bijvoorbeeld hun bloemen te kopen houd je deze mensen handel in stand.
  NOOIT DOEN dus!!! Hoe triest het ook is.

  Geef liever iets te eten of drinken aan deze kinderen en dan het liefs ongezien voor bijstanders.

 9. EDDY zegt op

  BESTE
  Freelancers zyn gewoon meisjes die nu en dan eens wat willen byverdienen.
  Als ze van jou een drankje kunnen afsnoepen krygen ze daar voor een mooie tip.
  Zo ken ik een freelancer een heel mooi meisje krygt 50 bath per drankje
  en…..als ze dat in de latere uurtjes begint te vervelen zoekt ze iemand voor de nacht.
  Zo heb je ook veel van die meiden in Discotheken
  Zy willen gewoon zonder Moeten….wat exstra geld .
  Dit heeft niets met bedelen te maken
  Hou je goed daar !………EDDY

 10. Hennie Em zegt op

  Er zijn ook zeer veel monniken, die elke dag met hun nap de straat op gaan.
  Onder welke noemer moeten deze geplaats worden?
  Gaat ook zeer veel geld in om.

  • ruud zegt op

   In die nap hoort in ieder geval geen geld te worden gestopt, alleen eten.
   Bij de tempel in het dorp hier is geen sprake van rijke monnikken, hoewel ze wel een computer hebben.
   maar die is tegenwoordig waarschijnlijk noodzakelijk voor de werkzamheden van een monnik en de communicatie tussen de tempel en de hogere lagen van de Boedhistische organisatie.
   Het meeste geld zal trouwens wel omgaan in de grote bekende tempels.

 11. Doris zegt op

  Je kunt ook stellen: Zijn wij niet allen bedelaars?

  De grote armoede oefent een enorme aantrekkingskracht uit tot criminele activiteiten zoals je die op alle toeristische plaatsen waar dan ook ter wereld ziet, dus kijk uit voor kleine boefjes, list en bedrog, kwaadwillende prostituees, let op je drankje en je waardevolle spullen! Armoede is het grootste en meest wijdverspreide probleem van de mensheid geweest. Zolang de financiële situatie niet betert houden ze de minderheden niet onder controle. Daarmee bedoel ik een freelancer die noodgedwongen zijn geld verdient of een bedelaar die gestuurd wordt te bedelen; hier zit in mijn ogen geen klasseverschil in!
  Je zou nooit op zo’n meisje moeten ingaan, of een verkeerde buurt inlopen (al zóóó vaak gehoord van je ouders!!), je wordt al snel overdondert door de hoeveelheid mensen die geld van je aftroggelen. Iedereen moet overleven, en vaak gaat dat op een minder aangename manier en ja mensen gebruiken je nu eenmaal, dat is altijd en overal al zo geweest.
  In Nederland is het niet veel beter, misschien in verhouding nog wel veel slechter: er zijn te veel mensen op dit kleine stukje aarde die nog nooit gewerkt of anderzijds bijgedragen hebben aan de welvaart van een land en denken recht te hebben op een uitkering, een gratis huis, huursubsidie en een bijstandsuitkering en dan nog maar te zwijgen over al dat kindergeld…. Waarom zou je nog gaan werken? Er zijn genoeg ‘trekkers’ of ‘bedelaars’ die van wanten weten! We zijn in ons land lekker bezig… toch?

  • Joseph Jongen zegt op

   Kijk, dat is nu echte verstandige vrouwentaal waar veel mannen een voorbeeld aan kunnen nemen. Een goed onderbouwde mening waar je het overigens van mening over mag verschillen. In Nederland en daarbuiten opereren heel wat criminelen die het echt niet uit armoede doen. Doris compliment voor jouw reactie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website