Het Europees parlement is akkoord gegaan met verregaande plannen om vliegtuigpassagiers meer rechten te geven. Zo krijgen luchtvaartpassagiers meer informatie en sneller compensatie als hun vlucht is vertraagd of geschrapt. Dat heeft het Europees Parlement woensdag in Straatsburg beslist.

Passagiers moeten binnen een halfuur geïnformeerd worden over wijzigingen van hun vlucht en over hun rechten in zo’n geval. Na een vertraging van twee uur kunnen ze extra diensten en verzorging genieten. Als hun vlucht wordt geannuleerd mogen ze met een andere maatschappij meevliegen. Vliegtuigpassagiers uit Europa kunnen in de toekomst ook makkelijker compensatie krijgen als hun vlucht is vertraagd of uitvalt.

Vergoedingen bij vluchtvertragingen

Wat verandert er precies? Vanaf twee uur vertraging bijvoorbeeld moeten de passagiers het vliegtuig kunnen verlaten. Bij meer dan drie uur vertraging op een vlucht van minder dan 3.500 km (alle Europese vluchten dus) kan men ook een compensatie krijgen van 300 euro. Voor vluchten van minder dan 6.000 km kan men na een vertraging van vijf uur een compensatie van 400 euro krijgen. Voor alle lange-afstandsvluchten, zoals naar Thailand, ontvangen passagiers bij een vertraging vanaf zeven uur een compensatie van 600 euro.

De luchtvaartmaatschappij wordt ook verplicht om ook bij vertragingen maaltijden en drank aan te bieden en hotelaccommodatie te regelen tot maximaal 5 dagen.

Bagage in het vliegtuig

Iedereen mag een jas, een handtas en minstens één tas met inkopen uit de taxfreeshop meenemen aan boord. Als een luchtvaartmaatschappij niet binnen twee maanden op een klacht van een passagier reageert, dan moet zij de eisen van de klager inwilligen. Reizigers krijgen ook betere bescherming wanneer een vliegmaatschappij failliet gaat.

De Europese Parlementsleden willen ook dat de luchtvaartmaatschappijen meer informatie verschaffen. Er moet in de toekomst iemand van de luchtvaartmaatschappij aanwezig zijn op alle luchthavens waar ze naartoe vliegen om passagiers adequaat te kunnen informeren over problemen en over de mogelijke oplossingen.

Verder moet er meer duidelijkheid komen over de prijzen van vliegtickets en mogelijke toeslagen. Daarnaast zal de dienstverlening bij verloren bagage worden verbeterd.

Verbod op no-show clausule

Het is luchtvaartmaatschappijen niet meer toegestaan om de zogenoemde “no-show-clausules” op vliegtickets te hanteren. dit betekent dat vliegmaatschappijen niet meer de terugvlucht mogen schrappen van passagiers die hun vertrekkende vlucht hebben gemist of niet zijn komen opdagen.

Volgens de Europese Commissie krijgt slechts twee procent van de passagiers terugbetaling na een klacht tegen een luchtvaartmaatschappij.

De lidstaten moeten nog wel akkoord geven op de plannen, deze kunnen dan volgend jaar van kracht worden.

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Vluchtvertraging naar Thailand: 600 euro compensatie”

 1. Kees zegt op

  Misschien leuk als je vertraging hebt, maar er is natuurlijk kans dat prijzen verhoogd gaan worden omdat vliegmaatschappijen hiervoor een buffer gaan opbouwen.
  Dus ik vraag me af of het uiteindelijk wel een goede zaak is.

 2. Kees zegt op

  Probleem hiermee is dat de luchtvaartmaatschappijen zich in allerlei bochten wringen om onder de betaling uit te komen. Het is mij nu twee gebeurd bij de KLM. Uiteindelijk moeten ze wel betalen, maar ze weigeren heel lang dat te doen. Als je een vlucht of een dienst boekt, moet je vooraf betalen. Als zij over de brug moeten komen, proberen ze er eerst onderuit te komen en laten je vervolgens jaren wachten in de hoop dat je opgeeft. Het wordt hoog tijd dat dit goed en snel geregeld wordt.

 3. Erna zegt op

  Wij hebben een andere ervaring! Vorig jaar mei vanaf Parijs naar Johannesburg vertrokken met 10 uur vertraging. Wij waren met 6 personen en binnen anderehalve dag hadden wij 6 x 600 euro op onze rekening staan!! Wij kregen die nacht een Hilton hotel op het vliegveld aangeboden met ontbijt en een bon voor een diner. Dus niets te klagen!!

  • Martijn zegt op

   Met welke vliegmaatschappij was dat?

   • Erna zegt op

    KLM en Air France

  • gerard zegt op

   Een soortgelijke ervaring heb ik met KLM.
   De terugvlucht had een vertraging van 9 uur, maar voor ik precies besefte wat er aan de hand was stond er al iemand achter me met het verzoek te volgen naar de bus.
   Transport naar een 5 sterren hotel met vip -coach alwaar in de late avond het keukenpersoneel was opgetrommeld om nog een diner te bereiden.
   Eveneens kregen we een voucher met beltegoed om de familie te informeren.
   In de vroege ochtend stond het ontbijtbuffet een uur eerder klaar zodat we niets te kort kwamen.
   Door deze vertraging moesten we wel overstay-tax betalen maar na een telefoontje naar de klantenservice
   werd ook dit volledig vergoed.voor 4 personen
   In een woord chapeau voor KLM

 4. willy zegt op

  Jetair weigerde 35 passagiers in Kenia (stuurde een te klein vliegtuig ) Heb mijn 600 euro gehad na 4 maand .Geding aangespannen bij vrederechter .1 week voor uitspraak hebben ze betaald .Zonder gerechtelijk geding is het zeer moeilijk .Die 600 euro regeling bestaat al langer .Reizigers beginnen zich nu pas mondiger te worden .In Nederland bestaan organisaties die je helpen voor deze 600 euro .Maar ze willen er een gedeelte van .

 5. Sjaak S zegt op

  Het is maar hoe je het ziet. Ik vind het persoonlijk – omdat ik uit de vliegwereld kom, een slechte stap. Mijn luchtvaartmaatschappij en ik denk ook de anderen, proberen alles mogelijke om de vliegtuigen op tijd te laten vertrekken. Een vertraging alleen al kost handen vol geld. En omdat iedereen zo goedkoop mogelijk wil vliegen, is dat weer eens extra onkosten. Ja, ik denk dat dan misschien de ticketprijs verhoogd moet worden om zo een buffer te kunnen opbouwen.
  In Frankfurt bestaat een nachtvliegverbod. Vanaf 23:00 mogen geen passagier vliegtuigen de lucht in. Dus als er een drukte is op de luchthaven, een mankement aan het vliegtuig, krijgt zo’n maatschappij, die er misschien helemaal niks aan kan doen, nóg eens extra kosten erbij.
  Ik weet hoe het gaat. Hoe wij, als bemanning, zelf ook de grootste moeite deden om op tijd weg te komen. Soms met een vertraging en ondanks dat je wist dat je over de duty tijd heen kwam, tóch gevlogen. Dat was met mij een paar jaar geleden op een vlucht naar Nagoya op een 30ste december gebeurd. Wij als bemanning hadden – vanwege de jaarwisseling – een dagje meer vrij en iedereen wilde en verheugde zich op Japan. Door plotselinge sneeuwval, werd de vlucht enorm vertraagd. Zover zelfs, dat wij als bemanning die vlucht niet meer hoefden door te voeren. Maar, omdat er vanwege de sneeuwstorm, veel collega’s laat of helemaal niet naar de luchthaven konden komen, zou de vlucht niet doorgegaan zijn, wanneer wij niet vrijwillig toch vlogen. Toen we na 12 uur vliegen dan eindelijk in Nagoya aankwamen, hadden wij een diensttijd van meer dan 15 uur achter ons. We waren echt geradbraakt toen we daar aankwamen.
  Dit realiseert een passagier zich niet, wat er achter de schermen zich afspeelt en ook welke offers mensen brengen om toch alles goed te laten verlopen.

 6. Chantal zegt op

  Mooi sjaak s, maar als je liefde voor het vak hebt doe je dat sowieso. Iedereen blijft wel eens langer werken om een ander uit de brand te helpen. Of om een goed “product” bij klanten af te leveren. en en helaas wordt dat alleen door naaste collega”s gewaardeerd. Mijn ervaringen met vertraging zijn ronduit slecht! Op de grond in een vertrekhal moeten slapen(10 uur vertraging) er werden flesjes water uitgedeeld, die bij de slapende mensen werden weggejat. De ander kocht in de duty winkel een fles drank en ging daar mee aan de zuip. Ik heb mij nog nooit zo onveilig gevoeld. De vergoeding? 80,- p.p. omdat ik et achteraan had gemaild. Ik denk dat het goed is dat reizigers meer “rechten” krijgen. Bovendien kan de rest schade ook groot zijn door reeds geboekte hotels en binnenlandse vluchten… Ook zouden medewerkers van de maatschappij transparanter kunnen zijn, waardoor meer begrip van de passagier en ook meer waardering. Opeens klaart een bordje vertraging op zonder uitleg, tuurlijk worden mensen onrustig.

  • Sjaak S zegt op

   Dat kan natuurlijk niet. Wanneer wij een vertraging hadden, werd het de passagiers voor zover mogelijk uitgelegd. Dat het antwoord niet meteen kwam, was vaak om onrust te voorkomen en ook om een juist antwoord te geven.
   Mijn maatschappij vergoedt voor zover mogelijk ongemak en laat niemand op de luchthaven slapen, tenzij bij zulk noodweer van bijvoorbeeld 2012, toen er geen enkel vliegtuig de lucht in kon. Dan was dat zelfs voor een maatschappij overmacht om iedereen onder te kunnen brengen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website