Taxfree winkelen op Schiphol: Misleiding of niet?

Door Redactie
Geplaatst in Vliegtickets
Tags: ,
19 december 2015

Is er nu wel of niet sprake van misleiding als je voor je naar Thailand vliegt taxfree koopt op Schiphol? De Consumentenbond heeft al eerder laten weten dat je wordt genept. Minster Kamp laat het onderzoeken.

De bond onderzocht recentelijk de prijzen op Schiphol en trok de conclusie dat reizigers die buiten de EU vliegen worden het meest getroffen. Zij mogen op Schiphol officieel belastingvrij winkelen. Toch betalen ze aan de kassa hetzelfde als reizigers die binnen de EU vliegen. Het btw-voordeel stopt de winkelier in zijn eigen zak, zegt de Consumentenbond. Want de winkels op Schiphol hoeven over de producten die intercontinentale reizigers kopen geen belasting te betalen.

De Stichting Reclame Code (SRC) gaat nu met de taxfree winkeliers van Schiphol praten over de prijzen die ze hanteren. Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer.

Of het adverteren met taxfree prijzen is toegestaan en of sprake is van misleiding, is niet zomaar te zeggen, schrijft Kamp. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet dit beoordelen en eventueel de rechter.

16 reacties op “Taxfree winkelen op Schiphol: Misleiding of niet?”

 1. ron zegt op

  Op schiphol is geen “taxfree” !
  Pure misleiding !

 2. Jan zegt op

  Op Schiphol geen taxfree, inderdaad pure misleiding. Ik kocht in een tassenwinkel in Nederland een echte samsonite akte tas. Deze kostte euro 89,00. Opm: geen aanbieding of uitverkoop.

  Van die serie aktetassen stonden er op Schiphol (taxfree) een zeven tal tassen voor de prijs van € 119,95. Ik bedoel maar, maar ja een ander kostenplaatje op Schiphol. Daar wil ik geen “prijsslachtoffer” van worden.

 3. jan middendorp zegt op

  Moet wel even lachen. Verleden jaar bij Kruidvat een Gilette Mach 3 gekocht
  met 2 extra mesjes 11,95. Komen op Schiphol bij de tax-free shop,
  de zelfde in de aanbieding voor maar 13,95 tax free Hahaha.

  • robert48 zegt op

   Beste jan die gilette set kost met 2 extra mesjes in Tesco lotus samen 350 Bath, dus geen kruidvat of taxs free schiphol.
   Moest wel even lachen!!

 4. Leo zegt op

  Inderdaad, ik koop er niets meer. In de winkel is het goedkoper.

 5. Rolf Piening zegt op

  Nog een mooi voorbeeld: Een fles Safari koop je in de gewone winkels voor 14 to 17 euro.
  Op Schiphol “taxfree” : 26.- eu……
  Zacht uitgedrukt is dit “zeer ergerniswekkend”.
  Maar dat geld voor alle prijzen op Schiphol (flesje water: 5.-)
  Op de terugweg vaak onacceptabel lange rijen voor de paspoortcontrole.
  Conclusie: Schiphol NIET meer gebruiken als het effe kan.

  • Taitai zegt op

   Zoiets als een flesje water voor € 5 maakt me woedend. Dat is een basisbehoefte. Op de grote Amerikaanse vliegvelden is er altijd wel een McDonalds of Burgerking te vinden. Die rekenen misschien ook een dollar meer voor een maaltijd incl. soft drink, maar het prijsverschil blijft tenminste binnen de perken.

   Nederland slaat zich altijd graag op de borst dat het zo’n sociaal land is. Ik zie het als weinig sociaal om mensen die Amsterdam als tussenstop hebben en er uren moeten wachten op die manier uit te buiten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor medelanders die i.v.m. vertragingen een paar uur extra mogen wachten.

   Het enige dat nog betaalbaar is op Schiphol zijn kranten, tijdschriften en Nederlandse boeken die net zijn uitgegeven. Daarvoor wordt dezelfde (advies)prijs gevraagd als in reguliere Nederlandse winkels.

   • Sir Charles zegt op

    Ter informatie, in de transitzone van BKK kan een flesje ‘naahm’ (weet niet of het goed geschreven is) omgerekend toch ook al gauw een klein €4 kosten.

 6. Jan Bouten zegt op

  Is niet alleen op Schiphol het geval maar ook op andere Europese vliegvelden. Enkele artikelen zijn wel goedkoper maar je moet wel goed zoeken naar het verschil.

 7. Christiaan H zegt op

  Ik koop al een paar jaar niets meer op Schiphol. Bijna over de hele verkooplijn is Schiphol net zo duur of zelfs duurder dan buiten Schiphol. Het is goed, dat er een onderzoek naar wordt gedaan.

 8. NicoB zegt op

  Nou ja, het is toch al jaren overduidelijk, koop nooit iets op Schiphol, het staat toch ook al op de tas op de foto, see – buy – fly, maw. inpakken en wegvliegen.

 9. ruud zegt op

  Als ze geen belasting afdragen aan de overheid is het letterlijk inderdaad Tax-free.
  Dat ze de belasting in hun eigen zak stoppen en goederen vaak duurder zijn dan in de winkel is weer een ander verhaal.
  Prijzen zijn meestal vrij in Nederland.
  Ook op Schiphol.
  Daarom koop ik mijn broodje (gekookt ei: heel erg lekker) en kop koffie bij AH voor de veiligheidscontrole op Schiphol Plaza.

  Geen haar op mijn hoofd die er over denkt de fantasieprijzen van na de veiligheidscontrole te betalen.
  Hooguit een flesje water voor in het vliegtuig, want daarmee kom je niet door de controle.
  En dat alleen als ik er niet aan heb gedacht een leeg flesje mee te nemen naar het vliegveld.

 10. Fransamsterdam zegt op

  Ik heb in mijn hele leven nog nooit iets ’taxfree’ op een luchthaven gekocht.
  In de reclame is vaak het element waarmee iets aan de man gebracht wordt juist NIET waar.
  Voorbeelden te over. Een wasmiddel kan best goed zijn, maar is vrijwel nooit essentieel ‘vernieuwd’.
  Het kan best handig zijn om een keer met de trein te gaan, maar niet omdat je daar nou zo lekker rustig kan werken. Het kan bij een bepaalde supermarkt best prettig winkelen zijn, maar je moet daar niet komen als je op de kleintjes moet letten. Een paar jaar geleden een Duits automerk ‘Nu met DOHC-motor’. Een dubbele bovenliggende nokkenas had de Fiat 125 van mijn vader in 1968 al. Een ‘karakteristieke woning, waarvan de originele details behouden zijn gebleven’ ziet er niet uit en wordt gegarandeerd een meerjarenproject.
  En zo is het ook met ’taxfree’. Het suggereert ‘goedkoop’, terwijl je in het gunstigste geval de adviesprijs minus de BTW betaalt, terwijl hetzelfde produkt om de hoek goedkoper te krijgen is. Als je dan ook nog wordt genept met de BTW, dan weet je meteen weer in welk land je bent. In het land waar zo ongeveer alles verboden wordt, behalve als het overduidelijk ontoelaatbaar is zoals de onderhavige ’taxfree-misleiding’. Dan moet er zorgvuldig worden afgewogen en nagedacht en is onze wetgeving zo krakkemikkig dat er wel drie rechters in drie instanties, die allemaal verschillende uitspraken doen, voor nodig zullen zijn, alvorens één der betrokken partijen zijn heil gaat zoeken bij het Europese Hof.
  En tot die tijd gebeurt er gewoon waar sommige consumenten om lijken te vragen: Ze worden gewoon belazerd.

 11. George Roussel zegt op

  nog een voorbeeld van N E P…. een liter Bacardi rum….. Euro 15,49 voor de douane op schiphol…. na de douane: Euro 16,75…..

 12. Willem zegt op

  Ik Koop niet meer op Schiphol, ik koop wel bij binnenkomst bij Kingpower!

 13. Roy zegt op

  Heeft de consumentenbond een slaapje gedaan van 25 jaar.Dat bedrog is er altijd geweest en is
  niet alleen op Schiphol maar op zowat alle luchthavens overal ter wereld.
  Een pakje sigaretten koop ik 30% goedkoper in de 7/11 dan in de luchthaven van BKK.
  Tegenwoordig hebben de meeste mensen een consumentbond op zak namelijk een smartphone.
  Vergelijk even de prijs met Albert Heyn bijvoorbeeld,wel even omrekenen bijvoorbeeld naar literprijs.
  Een week voor mijn vakantie een Canon Eos fototoestel gekocht bij de vakhandel.De prijs op Schiphol
  was tax free 70€ duurder. En bij de vakhandel krijg ik dan ook nog gratis een deskundige uitleg en een
  goede naservice.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website