De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft maandag zijn eerste A350 XWB (extra wide body) afgeleverd aan Qatar Airways. De A350 is het nieuwe toestel voor de lange afstand en moet vooral de concurrentie aangaan met de Dreamliner van Boeing.

De A350 is het Europese antwoord op de 787 Dreamliner van de Amerikaanse rivaal Boeing. Beide langeafstandsvliegtuigen beloven een kwart minder brandstofverbruik in vergelijking met oudere toestellen. Luchtvaartmaatschappijen letten bij de aanschaf van nieuwe vliegtuigen vooral op het verbruik van kerosine omdat de kosten hiervoor voor een belangrijk deel de operationele kosten bepalen.

In een typische drieklassenuitvoering biedt de tweemotorige A350 plaats aan 369 passagiers en kan hij 14.800 kilometer vliegen. Eind november had Airbus al 778 toestellen verkocht aan 41 klanten wereldwijd.

Air France-KLM heeft ook 25 A350’s besteld, plus een optie op nog eens 25 vliegtuigen. De eerste toestellen moeten in 2018 in dienst worden genomen. Air France-KLM heeft ook 25 Dreamliners besteld, met de mogelijkheid om nog eens 25 toestellen van dat type te kopen.

Airbus hoopt dat met succes bij de A350 de tegenvallende verkoop van de superjumbo A380 het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, kan worden goedgemaakt. Het is dit jaar niet is gelukt een koper te vinden voor het toestel.

2 reacties op “Qatar Airways heeft de eerste A350 van Airbus in ontvangst genomen”

  1. Cornelis zegt op

    Zie voor informatie en foto’s van het interieur
    http://www.ausbt.com.au/flight-report-on-board-qatar-airways-first-airbus-a350-900?utm_source=internal&utm_medium=flipper&utm_campaign=home-flipper

  2. Jack G. zegt op

    Er waren een tijdje geleden geruchten dat Qatar ook Schiphol wil gaan bedienen. Heeft iemand daar al meer over gehoord?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website