Wie verwacht nu extra voordelig vliegtickets naar bijvoorbeeld Bangkok te kunnen boeken vanwege de lage olieprijs komt bedrogen uit. Het zal nog maanden duren voordat dit voordeeltje doorberekend wordt aan consumenten.

Dat heeft te maken met het feit dat vliegtuigmaatschappijen brandstof lang van tevoren inkopen en vooruitbetalen.

De olieprijzen dalen al geruime tijd en zijn nu erg laag zo rond de 70 dollar terwijl dit een aantal maanden terug nog 115 dollar was. Kerosine, de brandstof voor vliegtuigen, is goed voor een derde van de totale operationele kosten van een vlucht. De prijs van kerosine gaat net zoals die bij olie omlaag en omhoog bij marktschommelingen door vraag en aanbod.

Consumenten klagen over de ondoorzichtigheid van de prijzen van vliegtickets. Zij begrijpen niet dat het voordeel van de lage olieprijzen niet terug te zien zijn in de ticketprijzen. Vooral omdat veel luchtvaartmaatschappijen nog steeds een forse brandstoftoeslag berekenen.

De verwachting is dat pas na de zomer van 2015 de ticketprijzen gunstiger worden omdat dan de inkoopcontracten van vliegmaatschappijen voor kerosine aflopen.

Bron: Nu.nl

6 reacties op “Prijzen vliegtickets dalen voorlopig niet ondanks lage olieprijs”

 1. ruud zegt op

  De luchtvaartmaatschappijen hebben lang lopende contracten voor brandstof.
  Dat moeten ze wel, want ook tickets worden op lange termijn verkocht.
  De prijzen zullen dus ook langzaam veranderen.

  Overigens is de brandstof toeslag veel te hoog in verhouding tot de ticketprijs.
  Dit heeft echter te maken met de gratis tickets die je krijgt als frequent flyer.
  Je moet dan toch de brandstoftoeslag betalen.
  Dus meer toeslag en minder gratis.

 2. Gerrie Q8 zegt op

  Ik kan hier niet zo veel mee, of ik begrijp het niet. Een retourticket met een looptijd van 1 maand is stukken goedkoper, dan met een looptijd van 4 maanden. Vanwege de verwachte stijging van de kosten zeggen ze dan. Brandstof wordt voor een half jaar contractueel vastgelegd toch? Stel dat dit allemaal kul is, dan verwacht ik op mijn ticket met een looptijd van 4 maanden geld terug, omdat de kosten gedaald zijn. Of ben ik nu dom? Zal wel, maar als de brandstof stijgt dan zijn ze er wel als de spreekwoordelijke kippen bij, maar andersom? Dan komt dit verhaal weer.

  • v veenendaal zegt op

   Niet helemaal waar heb in mei 2014 2 tickets gekocht 1 voor 2 maanden naar Bangkok a 606 € en 1 voor 3 maanden Bangkok a 616 € dus maar 10€ duurder . Wel ruim van te voren boeken i v m de prijs.
   Vertrek om 9 December en terug 7 maart 2015

 3. Dennis zegt op

  Goed nieuws voor sommigen van ons: EVA Air en Cathay Pacific hebben de brandstoftoeslag WEL verlaagd (ticketprijs gaat natuurlijk niet omlaag, het is juist de brandstoftoeslag die de tickets duurder of goedkoper maakt).

  Aan de andere kant hebben Lufthansa en Air France te maken gehad met lange en dure stakingsacties en voor hun is het nu even Sinterklaas, want ze hebben een meevaller…

  Bovenstaand vernomen van de directeur van de ANVR (organisatie van reisbureaus in NL)

 4. Daniel zegt op

  Om dan nog te zwijgen over de taksen die men op bepaalde luchthaven aanrekent. Gerrie Onlangs was de prijs voor een enkel heenreis ticket, hoger dan van een heen en terug vlucht. Hoe kan men dat verantwoorden?.

 5. Peter zegt op

  Het is gewoon een grote boevenbende. Zodra de brandstof prijzen omhoog gaan worden de tickets per direct duurder, maar als de brandstofprijzen zakken dan geeft men aan dat het nog een hele tijd gaat duren voordat de tickets goedkoper worden. Ze wachten zo lang dat de prijzen weer omhoog gaan en je kan het dan wel weer raden de ticketprijzen dalen dan amper of niets. In het ergste geval gaan ze dan weer stijgen. Op alle vlakken worden we bestolen en wij laten alles maar toe door niets te ondernemen. In België gooien ze alles plat. Wordt tijd dat wij in Nederland dit ook eens gaan doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website