Waarom is er een prijsverschil in vliegtickets naar bijvoorbeeld Bangkok? Het ene moment zoek je naar een vliegticket en vind je een relatief goedkoop tarief. Kijk je een paar dagen later dan betaal je ‘opeens’ € 100 meer. Vliegticket aanbieder Cheaptickets.nl legt uit waarom de prijzen van vliegtickets fluctueren.

In tegenstelling tot wat velen denken hebben cookies geen invloed op de vluchtprijs. Het prijsverschil heeft te maken met de zogenaamde boekingsklassen waarin de luchtvaartmaatschappij de tickets aanbiedt. Dit heeft niks van doen met de serviceklassen, zoals Economy Class of Business Class.

De boekingsklassen zijn als het ware ‘groepjes’ stoelen die ze voor een bepaalde prijs willen verkopen. De luchtvaartmaatschappij wil natuurlijk het vliegtuig zo vol mogelijk hebben, met tevreden klanten én ze willen geld verdienen. Als ze één vaste prijs zouden hanteren, wordt de kans kleiner dat ze het hele vliegtuig vol krijgen (er zijn dan altijd mensen die de prijs te hoog vinden en nooit zullen boeken!).

De werking van boekingsklassen

Elke boekingsklasse heeft dus een eigen prijs. Deze kan dus goedkoper of duurder zijn dan een andere klasse. Als een vlucht nog ver weg is, worden goedkopere stoelen aangeboden. Immers heeft de airline nog genoeg tijd om de vlucht naar Thailand vol te krijgen. Naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, des te duurder deze wordt. Als de airline nog veel stoelen vrij heeft op het laatste moment, wordt de prijs verlaagd om in ieder geval de vlucht vol te krijgen. Óf als ze hun target nog lang niet hebben gehaald, verhogen ze de prijs.

Het is allemaal gebaseerd op vraag en aanbod. De luchtvaartmaatschappijen weten wanneer het hoogseizoen is en verhogen dan de prijzen. Hiermee compenseren ze de lagere prijzen in het laagseizoen, als het lastiger is om vluchten vol te krijgen.

Wow, die prijs!

Heb jij soms ook dat je naar vlucht op zoek bent en denkt: vragen ze zóveel voor een ticket? Dat heeft verschillende redenen, eentje daarvan is hierboven al genoemd (verschillende boekingsklassen). Ten tweede kan het zijn dat jouw zoekopdracht al een keer eerder (het jaar ervoor bijvoorbeeld) is uitgevoerd. Die vorige keer heeft iemand voor die (voor jou absurde) prijs een ticket gekocht. Iedereen heeft een ander budget, niet iedereen gaat voor de goedkoopste tickets! Dus wat denkt ons zoeksysteem: Ik bied deze ticketprijs weer aan in deze regio, want er is blijkbaar vraag naar.

Ook kan het zijn dat de regels van het zoeksysteem bepalen dat jij een hogere prijs te zien krijgt, omdat de goedkopere boekingsklasse is weggehaald door de airline, al check je de vlucht een dag later. De prijzen fluctueren continu. Net als de kosten om het vliegtuig de lucht in te krijgen. De brandstofprijs kan bijvoorbeeld de pan uitrijzen. Of de taxen van de luchthaven worden verhoogd.

De prijs van een ticket komt dus door behoorlijk wat factoren tot stand. Wat je altijd moet denken is; hoeveel vind ik mijn ticket waard? Wat heb ik over voor deze droomvakantie of deze business trip? Velen zullen zeggen ‘Ik wil gewoon de goedkoopste prijs’. Natuurlijk willen we dat ook voor onze dagelijkse boodschappen… Dus hoeveel waarde hecht jij aan de service of het comfort van een luchtvaartmaatschappij? Baseer je keuze onder andere daarop.

Beslis waar jij naartoe wil vliegen en vergelijk de prijzen van airlines met elkaar op CheapTickets.nl.

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Prijsverschil vliegtickets voor dezelfde vlucht”

 1. Cornelis zegt op

  Natuurlijk gun ik ticketverkopers als de bovenstaande hun inkomen, maar ik begrijp persoonlijk nog steeds niet goed waarom je niet rechtstreeks bij een luchtvaartmaatschappij zou boeken. Qua prijs scheelt dit in het algemeen niets, onder de streep, en bij problemen/wijzigingen e.d. doe je rechtstreeks zaken met die maatschappij i.p.v. terugverwezen te worden naar de verkooer/tussenpersoon. Maar misschien kan iemand mij van het tegendeel overtuigen?

  • Peter zegt op

   Het zal denk ik het gemak van ‘alle’ aanbieders onder 1 knop zijn.
   Zelf boek ik reizen naar Thailand altijd direct bij Singapore Air, maar voor andere vluchten kijk ik op skyscanner en als ik dan wat gevonden heb nog even direct bij de luchtvaartmaatschappij.

 2. ruud zegt op

  De websites voor vliegreizen zijn de borstelverkopers uit de oude Disneycartoons.
  Ze zullen er alles aan doen om je een borstel aan te smeren.
  Of alle trucs ook succesvol zijn, zou ik niet durven zeggen, maar volgens de verkopers van de software waarschijnlijk wel.

  Maar goed, dat zijn uiteraard ook alleen maar borstelverkopers, die binnenkort zelf worden vervangen door een verkoopprogramma.

 3. Ronny zegt op

  alle verkopers ontvangen een vergoeding voor het verkopen van een product. Ook aks het via een computer gaat betaal je een ( stevige) boekingskosten of dossierkosten.
  Het enige voordeel dat je dan kan hebben is als de verkopende partij is aangesloten bij het garantie fonds en hij of de airline gaat failiet dat je je geld niet kwijt ben.

  • KrungThep1977 zegt op

   Echter……losse tickets vallen niet onder het garantiefonds (SGR)…..

 4. Cees Hua Hin zegt op

  Ik kijk altijd zelf op de diverse sites maar kom toch ook vaak uit bij de site van de maatschappij zelf en
  dan blijkt dat de prijzen daar gelijk zijn als de prijs van de diverse aanbiedingsites.
  Ook blijkt gewoon vaak dat de verschillende vergelijkingsites nagenoeg de zelfde prijzen hanteren ergo
  gewoon een kwestie van de maatschappij bepaalt de prijs , inderdaad door de hierboven genoemde faktoren.
  December – Januari duur feestdagen en Chinees Nieuwjaar dan tot aan Mei goedkoper om dan de zomermaanden weer omhoog te schieten en dan Herfst weer goedkoper . Vlieg nu sinds 1998 op Verre Oosten en dit herhaalt zich toch steeds.

 5. henjo zegt op

  Onze ervaring bij zoeken en boeken. Steeds als je terugkomt bij een maatschappij voor de vlucht is het duurder geworden. Onthouden ze je gegevens en doen er steeds euro’s boven op.???Onze tip: als je beslist hebt met welke mij. je wilt vliegen doe dit dan met een andere tablet-gsm of pc. Dan telt ineens weer de goedkopere prijs. Ons scheelde het dit jaar 256 euro voor 2 personen, de moeite waard.

  • john zegt op

   henjo zegt dat je, als je opnieuw opzoek gaat naar een bepaalde vlucht de prijs dikwijls hoger is dan de eesrte keer. Zijn advies is: gebruik bij tweede en derde zoektocht andere pc of tablet.
   Henro, ik ben geen expert maar denk dat niet het apparaat bericht geeft dat er al eerder is gezocht maar het zohgeheten ips, dus computerAANSLUITING adres is dat je moet wisselen. Simpel gezegd: log niet opnieuw thuis inmaar bv op je werk.

   • Marcus zegt op

    Mee eens, je hebt een ander IP address nodig, bvb van de mobile phone als je via je landline modem uitgezocht hebt en het vreemde phenomeen tegenkom. Ik heb trouwens eens op een party van de canadese ambassadeur een expert op dit gebied ontmoet, hij verkocht dit soort systemen, die mij vertelde dat het al gebeurt. dit was 2 jaar geleden. Heb nu net voor 52000 baht twee KLM tickets voor twee maanden , april – Juni geboekt maar waar ik van baal zijn die extra’s voor stoelen. Begrijp het voor extra been ruimte, maar op economy 60 euro extra voor een lager stoelnummer slat nergens op. En voor mijn platina KLM status heb ik een comfort seat voor niets, mijn vrouw 130 euro per vlucht extra voor wat is 10 cm extra been ruimte, van de gekke!

 6. Jack G. zegt op

  Een goede prijs vind ik mooi maar als het een airliner is waar ik niet zo graag mee vlieg dan ga ik toch voor de wat duurdere optie. Geen Egyptenaar, Oekraïner, Rus voor mij. Overstappen speelt bij mij geen rol omdat ik dat gewent ben voor mijn werk. Is meer een pre omdat ik naar Bangkok toch wel een lange zit vindt met al die mensen op een kluitje. Ik kijk regelmatig op Skyscanner plus haar vele ‘zusjes’ en uiteraard op Thailandblog. Zo heb ik bij Qatar een zakenklassekaartje( doen het een keertje luxe) kunnen boeken tijdens de aanbieding van een dag of 10 geleden. Waar je altijd goed op moet letten is dat je ‘andere vluchten voor dezelfde prijs’ goed moet bekijken. Scheelt vaak in de overstaptijd. Ik had een openingsaanbieding van Jet verwacht maar die heb ik nog niet gezien. Maar misschien mag dat niet van hun partner op deze route.

 7. Sjaak S zegt op

  Sorry, maar dit verhaal geeft toch een ietwat verkeerd beeld weer. Zoals ik het lees staat dat er verschil in de prijs van de verschillende klasses kunnen zijn.
  Het is een beetje anders. De prijsverschillen tussen de verschillende klassen zijn er gewoon. Ontstaan uit de behoefte om enerzijds goedkopere vluchten te verkopen -> economy class of nog comfortabeler -> first class. Business class was de “normale” prijs.
  Deze zijn de normale oorzaken voor flinke prijsverschillen in een vliegtuig.
  En toch zijn er prijsverschillen in de economy prijzen. Deze zijn verbonden aan verschillende voorwaarden. Een normaal economy tarief zonder beperkingen kost bijna net zoveel als een business class tarief. Maar een aanbieding waarbij je binnen een bepaalde periode en seizoen vliegt met beperkingen op het gewicht van de bagage kan beduidend lager zijn dan het normale tarief. Dan hangt het er ook van af hoe de concurrentie op een bepaalde route is.
  Tot slot nogmaals de slecht gekozen term boekingsklasse. Dit betreft alleen: First, Business of Economy Class (of andere betitelingen zoals Royal, Premium of andere betitelingen) Hierbij gaat het terecht om heel andere bestoeling en totaalpaketten.

  • Sjaak S zegt op

   Ter aanvulling…de term “serviceklassen” en “boekingsklassen” worden hier naar mijn weten door elkaar gegooid. Bij de maatschappij waar ik 30 jaar werkte, handhaafde deze begrippen ook, met het verschil dat pas over serviceklassen gesproken werd, wanneer daadwerkelijk over de service gesproken werd. Bij boekingsklassen hadden wij het over mijn eerdere uitleg.
   Waar de schrijver het over had waren de boekingsconingenten, zo werden deze bij mijn maatschappij benoemd, waarbij inderdaad een aantal of een groep zitplaatsen gekocht worden.

 8. jan zegt op

  als je de kale prijzen eens bekijkt zie je dat het meeste geld opgaat aan luchthavenbelasting en dergelijke
  en dat de ticketprijs maar een paar honderd euro is.

 9. Mister BP zegt op

  Het verhaal is correct. Toch heb ik ervaring met air Berlin en Emirates, dat deze een uur later duurder waren op dezelfde computer. Maar haal ik de cookies weg zag ik weer de oorspronkelijke prijs. Het scheelde maar een aantal tientjes, maar toch! Ook mijn ervaring is dat bij de luchtvaartmaatschappij boeken meestal het voordeligst is. Ik ga altijd in juli, doordat ik in het onderwijs werk en dan heb je meestal de hoofdprijs; zeker als je rechtstreeks wilt vliegen.

 10. Jan Vos zegt op

  Goedkoop vliegen het is maar hoe je het bekijkt
  ook ik heb geprobeerd goedkoop te vliegen met een tussen stop 1 keer in Dubai een kamer boeken om de nacht door te komen kost ons 75 dollar ook een vlucht via Londen op de heen weg 3 uur wachten op de terug weg 8 uur wachten terwijl je Schiphol al hebt gezien en niet meer met de trein terug kunt dus extra kosten Nu weer een directe vlucht geboekt wel 50 euro pp meer dan een vlucht met een tussen stop Maar uiteindelijk goedkoper dan de andere optie’s

 11. Raijmond zegt op

  Dat is waar er zit verschil in de aanbieder
  Kijk ook eens op gata1.nl
  Die is altijd goedkoop en goeden ervaringen mee
  Daar scheelt het 200 euro
  Voor een ticket en retour tickets

  • Cornelis zegt op

   Raijmond, dat klopt m.i. niet dat het 200 euro scheelt. Het is gewoonweg onrealistisch te verwachten dat je bij de door jouw genoemde aanbieder – of bij welke aanbieder dan ook – voor een retourtje Bangkok met dezelfde maatschappij, op dezelfde dagen en uren, via dezelfde route en onder dezelfde ticketcondities, onder de streep 200 euro minder kwijt bent dan bijvoorbeeld rechtstreeks bij de betreffende luchtvaartmaatschappij. Zo groot zijn de marges in deze branche nu ook weer niet………….

  • Fransamsterdam zegt op

   Gate1.nl is een handelsnaam van Tix.nl
   Beiden hebben hetzelfde Kamer van Koophandel nummer, 55721095.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website