KLM kiest voor grotere Dreamliners

Door Redactie
Geplaatst in Vliegtickets
Tags: ,
21 augustus 2015

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft zes grotere Dreamliners besteld bij fabrikant Boeing. Dit in plaats van de zes kortere 787-9 (zie foto) die aanvankelijk waren besteld.

KLM heeft, volgens een woordvoerder, voor deze aanpassing gekozen omdat het de Dreamliner wil inzetten op bestemmingen waarop behoefte is aan meer beschikbare stoelen. De 787-10 wordt 6 meter langer dan zijn kleinere broertje en biedt daardoor plaats aan meer passagiers.

De langere Dreamliner doet volgens Boeing in brandstofzuinigheid nauwelijks onder voor de huidige generatie, en leidt daarmee tot lagere kosten per passagier. Daar staat tegenover dat het bereik van het toestel wat kleiner is. De gemiddelde verkoopprijs ligt met 306 miljoen dollar per stuk ruim 40 miljoen hoger dan de kleinere versie.

KLM heeft in totaal orders uitstaan voor 21 Dreamliners. De eerste twee worden in oktober en november afgeleverd, de derde volgt in februari 2016. De eerste verlengde versie wordt in 2020 verwacht, maar dat is mede afhankelijk van de ontwikkelingen bij Boeing. De vliegtuigbouwer gaat er vooralsnog vanuit dat de 787-10 vanaf 2018 leverbaar is.

Eerder dit jaar besloot KLM de levering van twee Dreamliners op de lange baan te schuiven. Reden daarvoor was de lastige financiële situatie waarin de luchtvaartmaatschappij en haar verlieslatende moederconcern Air France-KLM verkeren. Ook het Franse zusterbedrijf Air France heeft zijn plannen voor vlootvernieuwing moeten bijstellen.

3 reacties op “KLM kiest voor grotere Dreamliners”

 1. Bangkokker zegt op

  Ik heb een keer in zo’n toestel gevlogen (Ethiopian Airlines) en dat is erg goed bevallen, het toestel is uitgerust met veel nieuwe snufjes. Ik vrees alleen dat KLM ze niet gaat inzetten op de AMS-BKK route.

 2. Johan zegt op

  Het is een soort uitstel van KLM, de werkelijk is dat ze elk jaar verlies draaien, het eigen vermogen is al negatief, schuld van 4,5 miljard, een cash probleem hebben.
  Leverdatum 2018 van het toestel.

 3. Jack G. zegt op

  Een mooi stil toestel. Op de Bangkokroute zal het wel niet komen in de KLM kleuren. Maar wie weet gaat KLM de routes tegen het licht houden en de zaak bijsturen. Aankomend jaar komt China Airlines waarschijnlijk met de A350 naar Amsterdam zijn de geruchten. (bron: luchtvaartnieuws) De A340-300 gaan naar het museum en China Airlines heeft flink ingekocht met de A350 en de 777 en die worden nu al flink afgeleverd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website