Foto: KLM

Vandaag vertrok het eerste passagiersvliegtuig van KLM dat niet alleen in de ‘belly’ vracht mee terugneemt, maar ook op passagiersstoelen en in de bagage bins in de cabine van het vliegtuig.

 

KLM is met een B777-300 van Shanghai naar Amsterdam gevlogen en heeft voor het eerst op deze nieuwe wijze vracht mee terug genomen. De lading bestond vooral uit medische hulpgoederen, zoals honderdduizenden mondkapjes en beschermende kleding, in de strijd tegen het coronavirus. Door dit nieuwe vrachtververvoersconcept komt er extra ruimte beschikbaar voor het vervoer van deze goederen.

Per vlucht worden in de cabine ongeveer 500 pakketten vervoerd. Bij goed resultaat van de proef worden aan Sjanghai ook Beijing en Hong Kong toegevoegd als bestemmingen. Voor Cargo-in-Cabin gaat KLM drie Boeing 777’s inzetten. De 747-400 combi vluchten die momenteel weer zijn ingezet en ook die kant op gaan, zullen snel in deze opzet mee gaan doen. De pakketten worden op de stoelen geplaatst en in de bagagebakken.

Cargo-in-Cabin in de praktijk

Het nieuwe en tijdelijke vrachtconcept is door KLM in drie weken door een multidisciplinair team neergezet. Adriaan den Heijer, Executive Vice President Air France-KLM Cargo: “Bij de ontwikkeling en de uitvoering komt veel kijken. Zo speelt veiligheid een belangrijke rol. Alle pakketten op de stoelen worden per stoel vastgebonden om er zeker van te zijn dat ze gedurende de vlucht op hun plek blijven. Maar er zijn ook praktische aandachtspunten, zoals het snel en veilig aan boord brengen van de vracht, zonder het interieur te beschadigen. Het inladen van een cabine is overigens arbeidsintensief; het proces neemt naar verwachting nu nog ongeveer 4 uur in beslag.” Om ervan verzekerd te zijn dat alles goed verloopt, gaat er altijd op deze vluchten een Cargo in Cabin Coördinator van KLM Cargo mee om ter plekke toezicht te houden op het beladen en dat dit conform de procedures verloopt.

Winst in ruimte

“Cargo-in-Cabin vergroot onze capaciteit aanzienlijk. Wat we nu in de cabine kwijt kunnen, zou in de belly overeenkomen met zo’n 6 grote pallets, ofwel 40% van de totale vrachtcapaciteit.”, licht Den Heijer toe. “Deze winst in ruimte kunnen we heel goed gebruiken om meer medische hulpgoederen mee te nemen”, licht den Heijer toe. “Op die behoefte spelen we met Cargo-in-Cabin in.”

5 reacties op “KLM introduceert Cargo-in-Cabin: het vervoeren van vracht op passagiersstoelen”

 1. Ben Janssens zegt op

  Doet Eva-Air ook al.

 2. jan zegt op

  Goed gedaan!

  Het schijnt ook dat een groot, zwaar beladen vliegtuig minder last heeft van turbulentie.
  Wel zo comfortabel voor mensen zoals ik die bij turbulentie hard gaan knijpen in de armleuning.

 3. Stefaan zegt op

  Het complete interieur kan toch verwijderd worden? Of niet?

  Vracht op de stoelen plaatsen lijkt mij alleen efficiënt als de heenvlucht wel met passagiers is uitgevoerd.

 4. Toon ChangRai zegt op

  grappig zat ik net aan te denken heb je ook business class pakketten, en mogen die voor vertrek wachten in de business class lounge, en sparen natuurlijk ook meer punten.

 5. Cees vreeburg zegt op

  Zeer verstandige beslissing Top gedaan
  van de nood een deugd


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website