(Sudpoth Sirirattanasakul / Shutterstock.com)

KLM en ook Transavia, TUI Nederland en Corendon gaan passagiers niet meer verplichten om een mondkapje te dragen aan boord van hun vliegtuigen. Daarmee gaan de luchtvaartmaatschappijen in tegen de regels van de overheid. De regering wil de mondkapjesplicht nog wel in vliegtuigen en luchthavens (achter de paspoortcontrole), ook na 23 maart. Dat is opmerkelijk omdat de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer verdwijnt.

De luchtvaartmaatschappijen vrezen dat door de mondkapjes alleen in vliegtuigen te verplichten het aantal agressieve passagiers zal toenemen. TUI, Transavia en KLM zullen het dragen van een mondkapje vanaf volgende week woensdag alleen nog aanbevelen. Ook Corendon zegt te gaan stoppen met het mondkapje.

Voor reizigers binnen de EU die naar Nederland vliegen vervalt wel de verplichting om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben. Ook voor EU-burgers die vanuit landen buiten de EU of het Schengengebied naar Nederland reizen, zijn er geen inreismaatregelen meer. De overheid adviseert wel nog om na aankomst een zelftest te doen.

Bron: Nederlandse media

8 reacties op “KLM gaat mondkapjesplicht in hun vliegtuigen niet handhaven”

 1. Stan zegt op

  De keus is zo snel gemaakt. Met KLM naar Thailand de volgende keer. Nu in Thailand nog de mondkapjesplicht en de test bij aankomst afschaffen. Dan boek ik gelijk.

 2. JJ zegt op

  Mijn keus is zo snel gemaakt. Met EVA of Thai naar Nederland de volgende keer.

 3. Joost zegt op

  Ik vraag me wel af of ik dan met agressie te maken krijg als ik gewoontegetrouw een mondkapje draag in het vliegtuig.
  Ik vlieg altijd met KLM als ik naar Nederland en weer terug ga.

  • ruud zegt op

   Die aggressie ontstaat waarschijnlijk doordat mensen zich ongemakkelijk voelen.
   Een krappe stoel, vermoeidheid van de reis en dan ook nog een door het mondkapje gehinderde ademhaling.

   Ik voel me met een mondkapje op ook niet prettig.
   Het hangt altijd onder mijn kin, tot ik een winkel binnen ga.
   Dat is in het dorp gelukkig geen probleem, daar lopen ook mensen zonder mondkapje de winkel binnen.
   Soms loopt de winkelier zelf ook zonder.

 4. Jan Willem zegt op

  Beste,

  Ik vind het nogal asociaal van KLM dat ze dit doet.
  KLM krijgt 1 miljard Euro Corona steun van de Rijksoverheid, maar wil niet de Corona maatregelen naleven.

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/staatsdeelnemingen/vraag-en-antwoord/financiele-steun-aan-klm

  Jan Willem

  • Dennis zegt op

   U moet het vooral zo lezen, dat op Europese vluchten (binnen Europa) er geen mondkapjesplicht zal gelden. Dat is ook logisch, omdat in (bijna) alle Europese landen er vaak geen corona-maatregelen meer gelden.

   Intercontinentaal ligt de zaak anders. Ik denk dat KLM zeker zal aanraden om daar een mondkapje te dragen, maar een deel van de passagiers zal daar natuurlijk maling aan hebben. Het is echter niet verboden een mondkapje te dragen en zeker richting Bangkok zal iedereen een PCR-test hebben gedaan. 100% zekerheid bestaat nergens, wel de schrale troost dat verreweg de meeste mensen niet besmet zijn en dat besmetting met de dominante Omikron-variant slechts milde symptomen heeft. U gaat er zeer waarschijnlijk dus niet dood aan.

   Nu steeds meer landen, ook Nederland en Thailand, corona endemisch willen verklaren, kun je ook niet meer volhouden dat Corona een dodelijke ziekte is. IFR (sterftecijfer) van Covid is dusdanig laag, dat het meer en meer een griep wordt. En over een griepje hoor je ook niemand. Daar gaan jaarlijks ook duizenden mensen aan dood.

   • Jan Willem zegt op

    Beste Dennis,

    Ik ben het grotendeels met je eens. Als de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer verdwijnt, waarom dan niet in het vliegtuig? Ik zie de zin van deze maatregel ook niet in.

    Waar ik over val is de arrogantie. Wel 1 miljard Euro vangen van de overheid, maar vervolgens niet willen meewerken met die zelfde overheid.

    Jan Willem

    • HenryN zegt op

     Die 1 mijard is toch niet ontvangen voor de mondkapjes plicht maar om de werkgelegenheid te proberen te handhaven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website