Emirates en KLM waren het afgelopen jaar de veiligste vliegmaatschappij ter wereld. Dat stellen de onderzoekers van het Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC). In Europa is KLM zelfs de veiligste airline, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Duitse bureau.

Emirates kreeg een score van 95,05 procent van de onderzoekers, die hun jaarlijkse onderzoek uitvoeren in opdracht van het luchtvaarttijdschrift Aero International. KLM kreeg een waardering van 93,31 procent. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen JetBlue en Delta Air Lines volgen op plek drie en vier. Easyjet komt op plaats vijf.

Omdat door de coronapandemie aanzienlijk minder is gevlogen, telden crashes en incidenten uit het verleden zwaarder mee dan normaal.

In Europa staat KLM, de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld, bovenaan en nog voor Finnair en Air Europa.

Enkele bekende luchtvaartmaatschappijen als Austrian Airlines en Eurowings hebben de lijst niet gehaald, omdat ze in het afgelopen jaar te weinig passagierskilometers hebben gemaakt.

Bron: NU.nl

5 reacties op “JACDEC: Emirates en KLM veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld”

 1. Thailandganger zegt op

  Dat is mooi en werkelijk een hele mooie prestatie voor de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld!!!

  Ik interpreteer het dan wel het veiligste op de korte termijn voor de luchtvaartpassagiers. Globaal lijkt me geen enkele vliegtuigmaatschappij veilig gezien het aandeel in de klimaatverandering die voor miljoenen desastreus zal zijn.

 2. Willem zegt op

  Waarbij opgemerkt dat regionaal in het middenoosten Emirates uit Dubai net achter Etihad uit Abu Dhabi is geeindigd qua veiligheidsscore. Maar omdat Etihad relatief klein is, is Eitihad niet meegenomen in de globale lijst.

 3. BKK_jack zegt op

  Ik sta echt niet te springen om met Emirates te vliegen. Kijk maar eens naar onderstaand Youtube filmpje over Emirates vlucht 231 (20 december 2021): https://www.youtube.com/watch?v=23fiDj8Uy6Q

  • laksi zegt op

   Tja Jack,

   Als je bij Wikipedia kijkt bij ongelukken bij de KLM, accidenten (67x)…………

   Zal ik nooit meer gaan vliegen.

   MAAR, van ieder ongeluk is geleerd en zijn vliegtuigen steeds veiliger geworden.
   En op het ogenblik het veiligste vervoermiddel. (ik denk de Thaise motorbike de gevaarlijkste)

   • BKK_jack zegt op

    @laksi

    Heb absoluut geen vliegangst hoor 🙂

    Je hebt zeker gelijk dat uit elk ongeval en incident lessen getrokken worden en dit zorgt voor veiliger vliegverkeer.

    Hier gaat het echter diepgaander. Het gaat hier om een mentaliteit enbedrijfscultuur binnen diverse luchtvaartmaatschappijen waaronder Emirates. Ze vertrouwen haast blindelings op automatisatie en oefenen nauwelijks nog op manueel vliegen. Als je met 4!! piloten in de cockpit niet opmerkt dat je hoogtemeter gereset werd (op 0 staat) en dit ook niet opmerkt tijdens meerdere gelegenheden bij checklists, je veel te snel gaat op de startbaan, je niet opstijgt bij (of kort na) het bereiken van V1, de pilot monitoring ook niks doorheeft, etc… dan is er echt wel iets aan de hand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website