Nog snel even belastingvrij inkopen op Schiphol voordat je naar Thailand vliegt, het klinkt leuk maar enig voordeel heb je niet. De Consumentenbond laat weten dat je wordt genept.

De bond onderzocht de prijzen op Schiphol en trok de conclusie dat reizigers die buiten de EU vliegen worden het meest getroffen. Zij mogen op Schiphol officieel belastingvrij winkelen. Toch betalen ze aan de kassa hetzelfde als reizigers die binnen de EU vliegen. Dit geldt niet voor tabak en sommige alcoholproducten. Het btw-voordeel stopt de winkelier in zijn eigen zak, zegt de Consumentenbond. Want de winkels op Schiphol hoeven over de producten die intercontinentale reizigers kopen geen belasting te betalen.

Als voorbeeld noemt de Consumentenbond een telefoonoplader die zowel een EU- als een niet-EU-reiziger kochten op Schiphol. Beiden betaalden daarvoor 9,95 euro. Bij de EU-reiziger staat er op het bonnetje dat de aankoop inclusief  1,73 euro btw is. Bij de niet-EU-reiziger staat er op de bon dat de aankoop belastingvrij is.

De belangenorganisatie roept de zogeheten See Buy Fly-winkels op om hun prijsbeleid aan te passen. Voor mensen die binnen de EU vliegen is echt belastingvrij winkelen immers al in 1999 afgeschaft. De Consumentenbond stelt daarom voor om voortaan twee bedragen op alle prijskaartjes te vermelden: eentje inclusief btw voor EU-reizigers, en een lagere prijs zonder btw voor reizigers die Europa verlaten. Dit gebeurt nu ook al bij tabak.

Schiphol stelt dat de winkeliers op de luchthaven juist hebben afgesproken de prijzen voor alle reizigers gelijk te trekken, zodat iedereen voordelig kan winkelen. De Consumentenbond vindt die bewering onjuist. Op enkele aanbiedingen na zijn luchthavenwinkels nooit de goedkoopste plek om parfum, drank of sigaretten te kopen, constateert de bond op basis van een prijsvergelijking.

Bron: NOS.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Consumentenbond: ‘Taxfree kopen op Schiphol misleidend’”

 1. Rob V. zegt op

  Dat is toch geen nieuws? Iedereen die een beetje de prijzen in de gaten hield kon weten dat je onder de streep niet tot nauwelijks voordeliger uit bent dan bij een gewone winkel of webwinkel. Dat de prijzen tussen taxfree en niet-taxfree op Schiphol gewoon hetzelfde zijn is nieuw voor mij maar ik koop dus geen tax free daar ik al niet in de illusie was goedkoper uit te zijn.

 2. Rooie Rob zegt op

  Zelfs alcohol en tabak zijn goedkoper als je die bij aankomst in de BKK duty free koopt.
  Vraag: Is het mogelijk bij AANKOMST op/in BKK airport tax free te kopen????

 3. Jack G. zegt op

  Reizigers uit niet Eurolanden zijn de doelgroep van deze winkels. En ze kopen flink heb ik gelezen. Ik koop soms een broodje met wat drinken en dat is standaard aan de prijs. Maar of schoenen en de andere zaken te duur zijn? Volgens de test dus wel.

 4. Danzig zegt op

  Taxfree winkelen is een wassen neus. De prijzen op de luchthavens liggen standaard vele procenten hoger dan in gewone winkels, waardoor dat zogenaamde prijsvoordeel eerder uitdraait op een hogere prijs, ook na aftrek van de belasting. Waarom je in vredesnaam iets op een vliegveld zou kopen bij zo’n dure winkel ontgaat me dan ook.

 5. BramSiam zegt op

  Bovenstaande mag allemaal waar zijn, toch koop ik mijn sigaren zo’n 15% goedkoper op Schihol dan elders. Dat geldt dan alleen als je naar buiten de EU vertrekt.

 6. Jacques zegt op

  Ik heb een keer de fout gemaakt om een fles wijn te kopen bij de duty free shop te Schiphol. Ik had mijn vrouw de wijn beloofd maar mijn koffer zat vol en handbagage kan alleen als verpakt bij de duty free shop.
  De wijn die bij de jumbo te koop was voor 8 euro was bij de shop op Schiphol ruim 20 euro. Ik schrok mij rot en koop er normaal twee flessen, maar dit keer volstaan met een fles. Dit was dus voor eens en nooit meer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website