(Logtnest / Shutterstock.com)

Velen van ons zijn wel eens met KLM naar Bangkok gevlogen of van Bangkok naar Amsterdam. Wat sommigen niet weten is dat KLM de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld is. Nederland heeft dan ook een belangrijk rol gespeeld in de geschiedenis van de luchtvaart. Zo was Anthony Fokker (1890 – 1939) een beroemde Nederlandse luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer. Het vliegtuigbedrijf Fokker is naar hem genoemd.

Op dinsdag 7 oktober 1919 werd de ‘Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën’ opgericht in Den Haag. Koningin Wilhelmina verleende op 12 september 1919 het predicaat ‘Koninklijk’ aan KLM in oprichting. Het eerste KLM-kantoor werd op 21 oktober 1919 aan de Herengracht in Den Haag geopend. Hiermee is de KLM de oudste onder haar oorspronkelijke naam opererende luchtvaartmaatschappij.

De eerste commerciële vlucht van de KLM werd op 17 mei 1920 uitgevoerd vanuit Londen naar Amsterdam. In de jaren daarna groeide de vloot met eigen vliegtuigen, veelal toestellen van Fokker, en werd gevlogen naar steeds meer Europese bestemmingen.

KLM vloog op 1 oktober 1924 voor het eerst naar Batavia, in het toenmalige Nederlands-Indië, het tegenwoordige Jakarta in Indonesië. Het was de langste lijnvlucht voor de Tweede Wereldoorlog. In deze periode groeide KLM uit tot de derde maatschappij in de wereld, na Pan American Airways en Imperial Airways.

Video van een KLM vlucht in 1929

Het is daarom leuk om terug in de tijd te gaan en in 1929 met KLM in een Fokker F.VII-vliegtuig, van Amsterdam naar Parijs te vliegen. Geen lange inchecktijden, geen lopende banden, geen hekken, geen bagageafgiftepunten, geen wachtrij, geen securitucheck, geen jumbo’s, maar in plaats daarvan gewoon een simpele opstapladder om met je koffer in de hand het vliegtuig in te stappen en je bij de andere zes passagiers te voegen.

Vliegtuigen waren in die tijd luidruchtig, koud, schokkerig en konden alleen op lage hoogte vliegen vanwege het ontbreken van een drukcabine. De stoelen waren gemaakt van riet en het enige entertainment was dat de stewardess koffie trachtte te serveren terwijl ze probeerde haar evenwicht te bewaren.

De originele zwart-witfilm is nu digitaal gestabiliseerd, de snelheid gecorrigeerd en ingekleurd. Kortom een prachtige inkijk in een stuk geschiedenis en vooral Hollands Glorie.

Bekijk hier de video:


» Laat een reactie achter


Rating: 4.44/5. From 9 votes.
Please wait...

5 reacties op “92 jaar terug in de tijd: Vliegen met KLM in een Fokker (video)”

 1. RNo zegt op

  Leuk filmpje. Vijf verschillende Fokkers gezien te weten: PH-AEZ, PH-AEH, PG-AGA, PH-AEF en PH AED.

 2. Serdons Lizette zegt op

  Vele jaren gevlogen met fokker vanuit Brussel, was vroeger geen rechtstreekse vlucht naar Bangkok, moest eerst via Amsterdam.

 3. Bert zegt op

  Nooit met een Fokker gevlogen en de eerste foto geplaatst in dit artikel is een DC 3 in de jaren 50 veel gebruikt door de KLM.

  Vliegen met de KLM in de jaren 50 van Schiphol naar Djakarta met een DC 3 was voor mij toen als kleuter een ongekende ervaring. Zitplaatsen waren in 4 stoelen tegen over elkaar en aan een tafel in het midden. Vele overnachtingen gedurende de reis i.e. van Schiphol – Rome (dag1) – Damascus, Teheran, Bombay, Ceylon, enz tot de laatste dag van Singapore naar de bestemming Jakarta. Er werd alleen overdag gevlogen onder de 10.000 m (geen druk cabine) en door een hoop stormen. Turbulentie was in ieder geval indukwekkend in die tijd. ‘S-middags na aankomst stapten alle passagiers met de bemanning in dezelfde bus naar het zelfde hotel en de volgende morgen hetzelfde ritueel terug naar het vliegveld voor het volgende avontuur.
  Jetlag bestond toen nog niet.

 4. Heere Smit zegt op

  voor de geïnteresseerde: Er is net een hele leuke spannende serie geweest op bvn over geschiedenis van Fokker waardoor veel wat jij schrijft voor mij herkenbaar was uit de film…

 5. E.v.d.Weijde zegt op

  De vliegende Hollander, zeer de moeite waard om de bekijken vooral voor luchtvaart geintreseerde


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website